Είναι η πανδημία της Covid-19 το ιστορικό σημείο καμπής της ισχύος των ΗΠΑ που συμπυκνώνει και κορυφώνει τις τάσεις υποχώρησης της παγκόσμιας ηγεμονίας της, όπως καταγράφηκε την τελευταία δεκαετία;
Αποτελεί η πανδημία και η συνεπακόλουθη οικονομική κρίση το σημείο, που με βάση τον αντικειμενικό νόμο της ανισόμετρης ανάπτυξης, ο άξονας ισχύος θα μετακινηθεί ανατολικότερα, στην Ασία και συγκεκριμένα στην Κίνα; Παγιώνοντας την ξέφρενη καπιταλιστική αναπτυξιακή της πορεία τις τελευταίες δεκαετίες και την αύξηση του κύρους της ως μεγάλη παγκόσμια οικονομική και πολιτική δύναμη;
Μπορεί να θεωρείται πρόωρη και παρακινδυνευμένη μια τέτοια διαπίστωση όμως όλα τα γεγονότα συντείνουν στο ότι κάτι αλλάζει πλέον στη διάταξη ισχύος στο παγκόσμιο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μια νέα όξυνση των διεθνών σχέσεων και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι προ των πυλών, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς.

Η διαχείριση του ξεσπάσματος της πανδημίας σε υγειονομικό επίπεδο, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, η ανταπόκριση στις διεθνείς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις προς τους εταίρους, η επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης ρίχνουν λάδι στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Κίνας.

Οι ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του “πρώτα η Αμερική” Τραμπ, παραδέρνει στην υγειονομική κρίση, όντας η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα (πλέον των 800.000) και τους περισσότερους θανάτους (περισσότερους από 45.000) παγκοσμίως, που αποκάλυψε την σαθρότητα του πλήρως ιδιωτικοποιημένου συστήματος υγείας και κοινωνικής ασφάλισης.
Η κυβέρνηση Τραμπ με το ξέσπασμα του ιού στην Ουχάν σε πρώτη φάση σήκωσε αντικινεζική σκόνη για να υπονομεύσει το κύρος του βασικού οικονομικού ανταγωνιστή των ΗΠΑ.

Όταν τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται δραματικά στη Νέα Υόρκη, η αμερικανική κυβέρνηση, που φλέρταρε αρχικά με την αντικοινωνική θεωρία της αγέλης για να καθυστερήσει την επιβολή περιοριστικών μέτρων στη “μεγαλύτερη οικονομία που έχει δει η ιστορία”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, υπαναχώρησε στη συνέχεια κάτω από το βάρος του πολιτικού κόστους από μια εκατόμβη νεκρών και επέβαλε καραντίνα.

Τελικά οι ΗΠΑ αναδείχθηκαν σε βασική εστία ανάπτυξης της πανδημίας, αναδεικνύοντας την ανεπάρκεια του συστήματος να προστατέψει την υγεία του αμερικανικού λαού, με εικόνες και πληροφορίες που προκαλούν σοβαρό πλήγμα στην επιμελώς για δεκαετίες καλογυαλισμένη βιτρίνα της αμερικάνικης υπερδύναμης.

Η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση Τραμπ όξυνε περαιτέρω τις, έτσι και αλλιώς, οξυμμένες ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ ήρθε σε σφοδρή σύγκρουση με το Δημοκρατικό κόμμα, με δημάρχους και κυβερνήτες για τις ευθύνες από την έλλειψη αναγκαίου ιατρικού εξοπλισμού και την κατάρρευση του συστήματος υγείας. Την ίδια ώρα που ευχαριστούσε Κίνα και Ρωσία για την αποστολή υγειονομικού υλικού που ήταν σε έλλειψη στις αμερικανικές αποθήκες.
Η αντιπαράθεση αυτή συνεχίστηκε γύρω από τα μέτρα επανέναρξης της οικονομίας, την ώρα που τα κρούσματα και οι νεκροί αυξάνονται.
Με τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου να πλησιάζουν, η κυβέρνηση Τραμπ βρήκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον αποδιοπομπαίο τράγο που έψαχνε. Τον χαρακτήρισε ως υπερβολικά “κινεζοκεντρικό”, αφού σύμφωνα με την Ουάσιγκτον βασίστηκε υπερβολικά στα “ψευδή” στοιχεία που έδινε η Κίνα για τη διαχείριση της πανδημίας.

Προχώρησε σε μια πρωτοφανή ενέργεια διακοπής της χρηματοδότησης του Οργανισμού (οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΠΟΥ με 400 εκ δολάρια το χρόνο) εν μέσω της μεγαλύτερης μεταπολεμικής υγειονομικής κρίσης, πυροδοτώντας διεθνείς αντιδράσεις.

Κατηγορώντας τον ΠΟΥ ως καθοδηγούμενο από την Κίνα, η κυβέρνηση Τραμπ επιδίωξε: από τη μια να αποσείσει τις δικές της βαρύτατες ευθύνες, να πιέσει τους Δημοκρατικούς με κατηγορίες για υποχωρητικότητα απέναντι στην Κίνα (το ίδιο κάνουν και αυτοί με βάση τις ευχαριστήριες δηλώσεις Τραμπ για την κινέζικη βοήθεια) και τρίτον να ανοίξει ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης με την Κίνα, στοιχίζοντας στο αντικινεζικό μέτωπο και τους συμμάχους της.

Με την αμερικανική ηγεσία να κατηγορεί την Κίνα για εξάπλωση του ιού από το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Ουχάν και να απειλεί ότι θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες, το Μιζούρι έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που άσκησε μήνυση κατά της κινεζικής κυβέρνησης διεκδικώντας αποζημιώσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κλιμακώνοντας την πίεση κατηγόρησε την Κίνα πως δεν ενημέρωσε για την μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο “για ένα μήνα έως ότου βρισκόταν σε κάθε επαρχία εντός Κίνας”.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο, εντεταλμένος για τον επαναπατρισμό γραμμών παραγωγής ιατρικού υλικού από την Κίνα στις ΗΠΑ, κατηγόρησε το Πεκίνο ότι απέκρυψε πληροφορίες για τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού επειδή θέλει να κερδίσει την εμπορική κούρσα για τη δημιουργία εμβολίου “ώστε να μπορούν να πουλήσουν τα εμβόλια στον κόσμο”.

“Αλλά θα τους νικήσουμε. Θα τους νικήσουμε χάρη στην ηγεσία του προέδρου Τραμπ. Θα τους νικήσουμε επειδή το HHS έχει ήδη ξεκινήσει μια κούρσα με πέντε εταιρείες”, σημείωσε ο Ναβάρο αναφερόμενος στο αμερικανικό υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών.

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός νιώθει καυτή την ανάσα της ραγδαία επανακάμπτουσας από την κρίση Κίνας, η οποία έχοντας ξεπεράσει το πρώτο σοκ της πανδημίας έχει βάλει στο φουλ τις μηχανές και αυξάνει διαρκώς τη βιομηχανική της παραγωγή. Παράλληλα επιδίδεται σε δραστήρια εξωτερική πολιτική με άξονα την παροχή υγειονομικής βοήθειας, ενώ προχωρά και την έρευνα για τη θεραπεία.

Στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας, η Κίνα είναι η μόνη χώρα η οποία θα έχει ανάπτυξη 1,2% για το 2020, ενώ θα προσεγγίσει το στόχο του 6% στο 4ο τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,8% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Για το 2021 προβλέπεται εκτόξευση της ανάπτυξης στο 9,2%. Αντίθετα, το ταμείο εκτιμά ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 5,9% προτού ανέβει 4,7% το 2021.

Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για τη λήψη επιδόματος ανεργίας μέσα στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ξεπέρασε τα 22 εκατομμύρια – αριθμός μεγαλύτερος από τον αριθμό των θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί στην αμερικανική οικονομία τα τελευταία εννιά χρόνια.



Ενώ η ηγεσία των ΗΠΑ, κάτω από το βάρος των προβλημάτων που έχει επισωρεύσει η κρίση, συμπεριφέρεται σαν παγκόσμιος τραμπούκος οξύνοντας τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, η κινέζική ηγεσία ακολουθεί την αντίθετη ακριβώς τακτική.

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωσε με πρόσφατο άρθρο του ο Xi Jinping στο όγδοο τεύχος του Quishi Journal του 2020, οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Το κείμενο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔ της Κίνας.

Σε αυτό το βαρυσήμαντο άρθρο ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ απάντησε στις κατηγορίες που εξαπολύονται προς την Κίνα για τη διαχείριση της επιδημίας, στηρίζοντας παράλληλα τον ΠΟΥ.
Σε αντίθεση με την πολεμική ρητορική των ΗΠΑ ο Xi κάλεσε τη διεθνή κοινότητα “να ενισχύσει την εμπιστοσύνη, να δώσει μια συλλογική απάντηση με αλληλεγγύη και να εντείνει συνολικά τη διεθνή συνεργασία για να επιτρέψει στην ανθρωπότητα να κερδίσει τη μάχη ενάντια σε αυτήν τη σοβαρή μολυσματική ασθένεια. Με αλληλεγγύη και αμοιβαία βοήθεια, η ανθρωπότητα θα επικρατήσει σε αυτό το ξέσπασμα (του ιού) και θα αγκαλιάσει ένα λαμπρότερο μέλλον!”.
Τις θέσεις αυτές ανέλυσε με μακροσκελέστατο άρθρο του στην εφημερίδα Κινεζική Ημερησία (China Daily) ο υπουργός εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, το άρθρο επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο η Κίνα αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού και τον τρόπο με τον οποίο μοιράστηκε πληροφορίες και προχώρησε τη διεθνή συνεργασία.

Σύμφωνα με το άρθρο “αντιμετωπίζοντας το ξέσπασμα, η Κίνα κατάφερε να αποκαταστήσει την οικονομία και την κοινωνία της βήμα προς βήμα σε μια κανονική τάξη. Σε όλη τη χώρα, το 98,6 % των μεγάλων βιομηχανικών εργοστασίων έχει ξαναρχίσει την παραγωγή και το 89,9% των εργαζομένων κατά μέσο όρο έχουν ήδη επιστρέψει στη δουλειά.”.
Ο Yi απαντώντας στην αμερικανική κριτική για απόκρυψη στοιχείων απαρίθμησε τις δεκάδες συναντήσεις, συνομιλίες και τηλεφωνήματα με ηγέτες κρατών και επικεφαλής οργανισμών που είχε η κινεζική ηγεσία. Τόνισε πως: “Μοιραστήκαμε με άλλους τον έλεγχο και την κλινική μας εμπειρία χωρίς επιφύλαξη. Χτίσαμε ένα διαδικτυακό κέντρο γνώσεων προσβάσιμο σε όλες τις χώρες. Και έχουμε δημοσιεύσει επτά εκδόσεις διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και έξι εκδόσεις προγραμμάτων περιορισμού”.

Ανέδειξε τη διεθνή στήριξη που παρείχε η κινεζική κυβέρνηση και οι μη κυβερνητικοί φορείς “ σε περισσότερες από 140 χώρες και διεθνείς οργανισμούς”.

Απαριθμώντας τις τεράστιες ποσότητες υγειονομικού υλικού που έχει εξαγάγει η Κίνα τόνισε πως το σύνθημα “Βοήθεια από την Κίνα”, μαζί με το ήδη γνωστό “Made in China”, παρέχουν μια σταθερή κινητήρια δύναμη για τις παγκόσμιες προσπάθειες καταπολέμησης του ιού”.
Εντάσσοντας όλα αυτά στη μακροπρόθεσμη ιμπεριαλιστική στρατηγική της Κίνας, ξεκαθάρισε ότι η κινεζική ηγεσία “θα λάβει περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της υγείας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη ένας Δρόμος» και θα συνεργαστεί με τους εταίρους της για έναν «δρόμο του μεταξιού της υγείας»”.



Την ώρα όμως που η αμερικανική επιθετικότητα οξύνει τις σχέσεις των δύο χωρών, οι οικονομικές συνεργασίες δεν σταματούν. Την Τετάρτη 22 Απριλίου, εν μέσω σφοδρής πετρελαϊκής κρίσης, η Exxon Mobil Corp ξεκίνησε κατασκευή πετροχημικού συγκροτήματος 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην πόλη Huizhou της νότιας Κίνας.

Το συγκρότημα, το οποίο αποτελείται από εγκαταστάσεις για 1,6 εκατομμύρια τόνους αιθυλενίου ετησίως, είναι ένα από τα λίγα μεγάλα πετροχημικά έργα στην Κίνα που ανήκουν εξ ολοκλήρου σε ξένο επενδυτή.

Μια επένδυση που επέτρεψε στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ExxonMobil Darren Woods από το Ντάλας να δηλώσει μέσω βίντεο ότι το έργο αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη δέσμευση της Κίνας για άμεσες ξένες επενδύσεις και την προώθηση της καινοτομίας “που επιτρέπει στην ExxonMobil να συνεχίσει τις στρατηγικές μακροπρόθεσμες επενδύσεις”.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το