Με την ακροδεξιά πολιτική του και την εθνικιστική ρητορεία του ο Αμερικανός πρόεδρος και το επιτελείο του δίνουν πολιτικό άλλοθι και κάλυψη σε κάθε λογής φασιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις που δρουν στις ΗΠΑ. Η πολιτική κάλυψη που έδωσαν στα γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ, με τον θάνατο αντιφασιστών διαδηλωτών από νεοναζιστικά ρατσιστικά στοιχεία, με την πολιτική των ίσων αποστάσεων που κράτησαν, άναψε το πράσινο φως στη δράση των ακροδεξιών συνοδοιπόρων τους, παρά την αναγκαστική φραστική αναδίπλωση που επακολούθησε.

Οι αντιμεταναστευτικές κραυγές και το κλίμα “πολιορκίας” για τους απόκληρους του κόσμου, που καλλιεργείται στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και η στοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων του Τραμπ και των αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης, με όρους “ρωμαϊκής αρένας”, δημιουργούν το υπόστρωμα για την ανάπτυξη των φαινομένων που παρατηρήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Λίγες ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές για τη Γερουσία και με την πολιτική αντιπαράθεση να είναι στα “κόκκινα”, φανατικός υποστηρικτής του Τραμπ έστειλε πακέτα με εκρηκτικά σε μια σειρά πολιτικούς του αντιπάλους, ΜΜΕ και δηλωμένους επικριτές της κυβέρνησης, ενώ ένας νεοναζί και υπέρμαχος της “λευκής ανωτερότητας” εκτέλεσε εν ψυχρώ 11 Εβραίους πιστούς σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ.

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει τα μέσα ενημέρωσης και να αποδώσει την επίθεση στο Πίτσμπουργκ, αλλά και τα σχέδια του επίδοξου βομβιστή σ’ αυτά: “Μεγάλη οργή επικρατεί στη χώρα, εν μέρει εξαιτίας της ψευδολογίας των ΜΜΕ, που είναι ο πραγματικός εχθρός του λαού”, έγραψε στο twitter.

Από την άλλη, επιζώντες της αντισημιτικής επίθεσης, όσο και ο Δημοκρατικός δήμαρχος του Πίτσμπουργκ, Μπιλ Πεντούτο, κάλεσαν τον Τραμπ να μην επισκεφτεί την πόλη, εγκαλώντας τον και για την πρότασή του να τοποθετηθούν ένοπλοι φρουροί σε ναούς ως μέτρο “προστασίας”.

“Δεν είστε ευπρόσδεκτος στο Πίτσμπουργκ έως ότου αποκηρύξετε πλήρως τον λευκό εθνικισμό”, έγραφε η επιστολή που του απηύθυνε η εβραϊκή οργάνωση Bend the Arc, την οποία προσυπέγραψαν ηγετικές φυσιογνωμίες των Εβραίων της πόλης και τουλάχιστον 60.000 πολίτες.

Σε διαδήλωση που έγινε οι διοργανωτές κήρυξαν ανεπιθύμητο τον Τράμπ καταγγέλλοντας ότι: “ο ένοπλος, που ρήμαξε τη γειτονιά μας, πίστεψε τα ψέματά σας για το καραβάνι των μεταναστών στο Μεξικό. Πίστεψε τα αντισημιτικά ψέματα πως οι Εβραίοι χρηματοδοτούν το καραβάνι”.

Ο Τραμπ, με σκοπό να συσπειρώσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους έχει αποκαλέσει “εισβολή” την προσπάθεια του καραβανιού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από την Κεντρική Αμερική να φτάσουν μέσω Μεξικού στα νότια αμερικανικά σύνορα. Διαμήνυσε ότι τους περιμένει ο αμερικανικός στρατός αν και αυτοί απέχουν ακόμη εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις ΗΠΑ.

Καθώς άλλα δύο μικρότερα καραβάνια έχουν ξεκινήσει ανάλογο ταξίδι, τις επόμενες μέρες καταφτάνουν στη μεθόριο 5.200 οπλισμένοι στρατιώτες -περισσότεροι από όσους υπάρχουν τώρα σε Συρία και Ιράκ (!), όπως επισήμανε η Wall Street Journal-, μαζί με αεροσκάφη και ελικόπτερα για να αποκρούσουν την “εισβολή”.

Ο Τραμπ εξήγγειλε επίσης πως σκοπεύει να καταργήσει με προεδρικό διάταγμα το συνταγματικό δικαίωμα των παιδιών παράτυπων μεταναστών, που γεννιούνται στις ΗΠΑ, να λαμβάνουν αυτόματα την αμερικανική υπηκοότητα. Μέχρι κι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, δήλωσε πως “προφανώς” δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, αφού αντιβαίνει στο σύνταγμα.

Με την παγκόσμια οικονομική κρίση να σοβεί, η ακροδεξιά πολιτική Τραμπ δεν μένει μόνο εντός συνόρων, αλλά ενισχύει τις αντίστοιχες φωνές που υπάρχουν σε μια σειρά χώρες. Αποτελεί παράδειγμα για τις πιο συντηρητικές, σοβινιστικές, αντικομμουνιστικές πολιτικές δυνάμεις, με τελευταίο παράδειγμα την άνοδο του νεοφασίστα Μπολσονάρο στη Βραζιλία.

Τα αμερικανικά επιτελεία δεν μένουν όμως μόνο σε αυτό. Με δεδομένο ότι σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναδειχθεί, ακόμη και σε κυβερνητικές θέσεις, ισχυρές ακροδεξιές και “αντιευρωπαϊκές” πολιτικές δυνάμεις, ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και γνωστός ακροδεξιός ρατσιστής, Στιβ Μπάνον, προσπαθεί να τις συσπειρώσει σε ένα “ενιαίο” μπλοκ, ενόψει και των ευρωεκλογών του 2019. Βάζοντας έτσι σε νέους μπελάδες το γερμανογαλλικό άξονα και την προσπάθεια εδραίωσης της γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε μια τελευταία εξέλιξη με ιδιαίτερη σημασία, η Αυστρία, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ και της Ουγγαρίας, δεν θα υπογράψει το σύμφωνο που διέπει τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών, το οποίο αναμένεται να υπογραφεί τον Δεκέμβριο στη σύνοδο του ΟΗΕ στο Μαρακές του Μαρόκου.

Για να δικαιολογήσουν αυτή την ξενοφοβική και αντιμεταναστευτική επιλογή, ο καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, και ο αντικαγκελάριος, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, την επενδύουν με το προπαγανδιστικό επιχείρημα ότι το Σύμφωνο περιορίζει την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το