Την απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ υπέγραψε σήμερα η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, από την 1η Φεβρουαρίου ορίζεται ότι:

• Για τους υπαλλήλους, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 650€/μήνα.

• Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται στα 29,04€/ημέρα.

Στην ανακοίνωση του υπουργείο Εργασίας τονίζεται ότι με την αύξηση του κατώτατου μισθού γίνεται πράξη η «κορυφαία δέσμευση που είχε αναλάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και ειδικά των νέων, μέσω της κατάργησης της ρατσιστικής ηλικιακής διάκρισης του υποκατώτατου μισθού».

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Μ-Λ ΚΚΕ

Να υπενθυμίσουμε πως ο ο κατώτατος μισθός, μετά τον μνημονιακό σφαγιασμό του, πριν 6 χρόνια ήταν 751 ευρώ. Δηλαδή, ακόμα και με την αύξηση που υπογράφτηκε θα παραμείνει πετσοκομμένος κατά 15% !

Να σημειώσουμε κατ΄αρχάς τα παρακάτω:

  1. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι δικό τους δημιούργημα είναι, ότι το 2018 ένας στους 5 εργαζόμενους δουλεύει με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι όσο ήταν η αμοιβή το 2012 της μερικής απασχόλησης, το 2018 θα είναι σε πλήρες ωράριο.
  2. Με την αύξηση ψίχουλα επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση της εργατικής τάξης όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο εργοδοτών, κυβέρνησης και ΕΕ, που είναι σε αγαστή συνεργασία
  3. Η κυβέρνηση αθέτησε την προεκλογική δέσμευση για άμεση επαναφορά των 751 ευρώ, του κατώτατου το 2012, που περικόπηκε (από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ) κατά 22% γενικά και κατά 32% για τους κάτω των 25 (υποκατώτατος).
  4. Τα 650 ευρώ μεικτά είναι 545 ευρώ καθαρά. Με την ψηφισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μείωση του αφορολόγητου από την 1/1/2020 (από 8.600 σε 5.700) όσοι λαμβάνουν κατώτατο μισθό θα φορολογούνται και το καθαρό ποσό θα μειωθεί στα 515 ευρώ.

Από την Πρωτοχρονιά και μετά ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του παρουσιάζονται ιδιαίτερα δραστήριοι σε τηλεοπτικές εμφανίσεις και γενναιόδωροι σε δηλώσεις. Φροντίζουν, ενόψει εκλογών, να παρουσιάσουν όλο το πακέτο των προεκλογικών παροχών και, φυσικά, να θολώσουν τα νερά της μέχρι τώρα πολιτικής τους. Όπως και με το περίφημο κοινωνικό μέρισμα, έτσι και τώρα με τον κατώτατο μισθό θριαμβολογούν, γιατί στέκονται δήθεν στο πλευρό των εργαζομένων και «οδηγούν τη χώρα στην κανονικότητα».

Ωστόσο, είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς την άκρατη δημαγωγία τους, αν αναλογιστεί τη λεηλασία που έχει συντελεστεί στους μισθούς (και δη στον κατώτατο) στο πολύ πρόσφατο παρελθόν: το 2012 με τη μνημονιακή Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012 (που είχε εισαγάγει η προηγούμενη κυβέρνηση) καθιέρωσε τον κατώτατο (586 ευρώ μικτά – 500 ευρώ καθαρά) και – ένα νέο εφεύρημα μεγάλης μείωσης του κατώτατου μισθού – τον υποκατώτατο μισθό για τους νεότερους εργαζόμενους (511 ευρώ μικτά – 420 ευρώ καθαρά), με ταυτόχρονη μείωση 22% και 32% αντίστοιχα στον μέχρι τότε κατώτατο μισθό (751 ευρώ μικτά – 660 ευρώ καθαρά).

Πρέπει να σημειωθεί πως με αυτήν τη μνημονιακή Πράξη, ο κατώτατος μισθός δεν προκύπτει πλέον από συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά μέσα απο κυβερνητική απόφαση, με βάση «την ανταγωνιστικότητα και τους δείκτες παραγωγικότητας» – κάτι που εσκεμμένα αποκρύπτεται, σε όλες τις κυβερνητικές δηλώσεις. Κρατώντας σε ισχύ αυτήν τη βαθιά αντεργατική απόφαση που έχει καταργήσει τη συλλογική διαπραγμάτευση για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που καθόριζε παλιότερα τον κατώτατο μισθό και μεροκάματο, η κυβέρνηση  χειρίζεται, ουσιαστικά, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά παρόμοιο τρόπο με το κοινωνικό μέρισμα-ελεημοσύνη που χορήγησε τα Χριστούγεννα.

Αντιμετωπίζει, ενόψει εκλογών, τους εργαζόμενους ως ψηφοφόρους και εν μέσω εργασιακού Μεσαίωνα, τούς πετά ένα ψίχουλο αύξησης ευελπιστώντας εκείνοι να “τσιμπήσουν”. Ένα ψίχουλο αύξησης που ουσιαστικά δεν ξεπερνά το 1 ευρώ την ημέρα!Αυτό θα δώσει όλο κι όλο στους χειρότερα αμειβόμενους εργαζόμενους! Και ας σημειωθεί πως – σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν – η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με τους χαμηλότερους κατώτατους μισθούς παγκοσμίως: Βρίσκεται στις 4 τελευταίες θέσεις (τετάρτη από τον πάτο) στη διεθνή κατάταξη των κατώτατων μισθών….

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το