Τη ρεζέρβα την έχεις στο αμάξι καλού-κακού. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αστικά κόμματα-ρεζέρβες. Ποιος θυμάται πλέον το Ποτάμι και τον Σ. Θεοδωράκη, την Ένωση Κεντρώων και τον Β. Λεβέντη, την ΠΟΛ.ΑΝ του Αντώνη Σαμαρά και άλλα κόμματα -λέμε τώρα- που προβλήθηκαν δεόντως από τα ΜΜΕ, προικοδοτήθηκαν ποικιλότροπα και χάθηκαν στη σκόνη του χρόνου, για να ακολουθήσουν το Μέρα 25 και η Ελληνική λύση, οι ποικιλώνυμοι φασίστες και εθνικιστές τύπου ΑΝΕΛ, κλπ. Διότι η άρχουσα τάξη εκμεταλλευτική είναι αλλά διόλου αθώα. Κατασκευάζει αφειδώς πολιτικά προϊόντα για να καλύπτει τις διαρροές της και να περιορίζει τη χασούρα της επόμενης μέρας. Στο μεταξύ διάστημα ταΐζει κουτόχορτο τον απλό λαό για να σιχτιρίζει τάχα το σύστημα με ανώδυνο τρόπο. Αν μετρήσει κανείς τα κόμματα που σκάρωσε από τη ΔΗΑΝΑ του Κ. Στεφανόπουλου ως το κόμμα της Α. Διαμαντοπούλου θα χάσει τον αριθμό. Μέσα σ’ αυτό το αρχιπέλαγος και το πολιτικό παιχνίδι είμαστε υποχρεωμένοι να βαδίσουμε περήφανα και γεμάτοι αυτοπεποίθηση. Πιστεύοντας βαθειά πως τα «υλικά κατασκευής» μας δεν είναι ψεύτικα και απατηλά.

▲▼▲

Ραντεβού στο επόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έδωσε στους αμφισβητίες η Φ. Γεννηματά. Η παλαιά «αυτοκρατορική» δομή μετράει πλέον φυγάδες και ερείπια. Μπορεί και ελέω ονόματος η Φ. Γεννηματά να μη βλέπει ρήγματα, αλλά ο σεισμός είναι βαθύς και μόνιμος. Διότι το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε το μισό χρόνο της μεταπολίτευσης, διόρισε ανθρώπους όσους και τα θαλασσινά χαλίκια, στρέβλωσε και «γάνωσε» κάθε έννοια αριστεράς και αμφισβήτησης, οπότε η Φ. Γεννηματά «δεν δικαιούται δια να ομιλεί». Ας περιμένει τους σοσιαλδημοκράτες στα «μαρμαρένια αλώνια».

▲▼▲

Τι μαθαίνει ο άνθρωπος διαβάζοντας! Στην εφημερίδα ΠΡΙΝ (24/11/2019) ούτε λίγο ούτε πολύ διαβάζουμε για την κοσμογονία που έγινε στην αριστερά το 1989, όταν η ηγεσία του ΚΚΕ (Φλωράκης) προχωρούσε σε συνεργασία με τη δεξιά του Μητσοτάκη, κορυφώνοντας και ολοκληρώνοντας (;) τον ρεβιζιονιστικό της κατήφορο. Δε λέμε, καλά έκαναν οι Τζιαντζής, Χάγιος, κ.ά., να αντιπαρατεθούν στον βούρκο. Αλλά πριν το 1989 υπήρξαν πολλά επεισόδια που κατέγραφαν την πολιτική κατηφόρα της ηγεσίας του ΚΚΕ. Σ’ όλη αυτήν την πορεία οι διαφωνούντες έδωσαν με κάθε τρόπο την πολιτική ανοχή και συμφωνία τους. Ουδέποτε διαφοροποιήθηκαν στις δεκαετίες 70-80. Κατανοούμε την ανάδειξη των γενεθλίων του ΝΑΡ απολύτως. Αλλά πάει πολύ να μεταφέρουν τις αποδείξεις για το ποιόν του ΚΚΕ σαράντα χρόνια αργότερα. Πολύς χρόνος αγαπητοί, πάρα πολύς.

Νικηφόρος Ζερβός

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το