Ο πρώην πρόεδρος προειδοποίησε για τους κινδύνους ιδιωτικοποίησης των πόρων της Βολιβίας.

Η αναπληρωτής πρόεδρος της Βολιβίας, Janine Añez, σχεδιάζει να παραδώσει τους φυσικούς πόρους της χώρας σε διακρατικές οργανώσεις, σύμφωνα με ένα tweet που δημοσιεύτηκε την Τρίτη από τον πρώην πρόεδρο Evo Morales.

“Η de facto κυβέρνηση προβαίνει σε ρυθμίσεις για να παραδώσει το έργο εκβιομηχάνισης λιθίου σε διακρατικές οργανώσεις, ενάντια στο Σύνταγμα και τα συμφέροντα της χώρας, και έτσι θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του έθνους”, κατήγγειλε ο Μοράλες.
“Τι δικαίωμα έχει να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον μας; Πρέπει να θυμόμαστε ότι η καταστολή εναντίον των ιθαγενών μας οφείλεται κυρίως στο λίθιο”.

Το τρίγωνο του λιθίου

Ο Μοράλες, ο οποίος παραιτήθηκε από την προεδρία τον περασμένο Νοέμβριο, εξαναγκασμένος με πραξικόπημα εναντίον του, δήλωσε ότι η συνωμοσία εναντίον της διοίκησής του ήταν μια κίνηση από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, για να εξασφαλίσει “τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο, μεγαλύτερα από τη Χιλή και Αργεντινή.”
«Είχαμε το δικό μας σχέδιο εκβιομηχάνισης λιθίου και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσαν να κλείσουν τα μάτια σε αυτήν την πολιτική μας», είπε.

Πριν από μερικούς μήνες, ο Luis Arce Catacora, προεδρικός υποψήφιος για το Κίνημα στον Σοσιαλισμό (MAS), προειδοποίησε ότι η Añez ακυρώνει τις συμφωνίες που είχαν γίνει από τον Έβο Μοράλες. 

“Έχουμε συνάψει συμφωνίες με μια γερμανική εταιρεία για να υπογράψουμε ένα συμβόλαιο και να ξεκινήσουμε την εξαγωγή λιθίου από τη Βολιβία. Ωστόσο, ακυρώθηκε μια πολιτική απόφαση”, δήλωσε ο Arce τότε, προσθέτοντας ότι η Añez στοχεύει να οδηγήσει τις κρατικές επιχειρήσεις σε πτώχευση και τότε να τις ιδιωτικοποιήσει.

Ο Arce αναφερόταν σε σύμβαση που υπογράφηκε με τη γερμανική εταιρεία ACI System. Υπήρχε η εκτίμηση ότι, από αυτήν την επιχείρηση, η Βολιβία θα είχε κέρδη 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Σύμφωνα με τον ίδιο, η facto κυβέρνηση σχεδιάζει να συνεργαστεί με άλλες εταιρείες, πιθανώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
 

Το λίθιο είναι ένα ιδιαίτερα επιθυμητό ορυκτό, ειδικά για τη χρήση του σε μπαταρίες. Η Βολιβία έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα αυτού του ορυκτού στον κόσμο, συγκεντρωμένη κυρίως στο Salar de Uyuni, στο τμήμα Ποτόσι.

πηγή: telesur

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το