Είναι  γνωστό ότι στο νησί  της Ικαρίας στις 27 Μάρτη μαθεύτηκε ότι νόσησε με τον κορονοϊό ένα ΑΤΟΜΟ. Είναι δυστυχώς γεγονός ότι ένα κύμα ανθρωποφαγίας απλώθηκε από μερικούς, θύματα της πιο ανθρωποφάγας προπαγάνδας. Οι κακόβουλες φήμες έδιναν κι έπαιρναν. Ορισμένοι ανεγκέφαλοι το πήραν και ως ευκαιρία… για ταξική τοποθέτηση του θέματος: «γόνος εφοπλιστικής οικογένειας ήρθε στην πολυτελή οικία του» και άλλα γραφικά. Ο δήμαρχος διαπίστωνε εγκληματική ανευθυνότητα από τον ασθενή και θα προσέφευγε στα δικαστήρια. Τα κανάλια πήραν φωτιά.

Στον πόλεμο κατά του ΑΤΟΜΟΥ και ο Δημητρακόπουλος (δικηγόρος) που ενημέρωνε (29\3 στον Άλφα) για τις ποινές. Αν το ΑΤΟΜΟ μετέδωσε τον ιό, 3 έως 5 χρόνια κάθειρξη. Αν προκύψει ένας θάνατος 15 χρόνια χωρίς εξαγορά. Αν προκληθούν παραπάνω θάνατοι, ισόβια στο ΑΤΟΜΟ! Καπάκι και 3 «εχέφρονες» «μεγαλοδικηγόροι» ( Κοσμίδης, Χασάπης, Σπυριδωνίδης),  που στηρίχτηκαν επιλεκτικά σε δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και ζήτησαν εγγράφως στις 3 Απρίλη από το ελεγκτικό συνέδριο, να πληρώσει ο άρρωστος την αεροδιακομιδή του από Ικαρία σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Αυτοί σκέφτηκαν κυρίως, όπως γράφανε, τον φορολογούμενο πολίτη που πληρώνει. Για φαντάσου! Κι εδώ όμως επιλεκτικά σκέφτηκαν τι  πληρώνει και πού ο φορολογούμενος πολίτης.

 Και περνάνε οι μέρες και πεθαίνουν άνθρωποι στα σπίτια τους γιατί οι επίσημοι κυβερνητικοί φορείς τους λένε να κάτσουν σπίτι και κανείς από τους παραπάνω δεν βγάζει μιλιά. Και περνάνε μέρες και μήνες και στα νοσοκομεία η κατάσταση χειροτερεύει γιατί τίποτα από αυτά που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση δεν κάνει και κανείς από τους παραπάνω δεν βγάζει μιλιά. Μόνος ένοχος για ότι προκύψει Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ. Ας δούμε λοιπόν γιατί έπρεπε να περάσουν όχι 14 αλλά 35 μέρες για να ανακαλύψει ο δήμαρχος (ενικός.gr, 2 Μάη), παίρνοντας ίσως υπ’ όψη και διαμαρτυρίες από την τοπική κοινωνία, ότι το άρρωστο άτομο δεν παραβίασε καμία καραντίνα αφού όταν ήρθε από Αγγλία κι όταν ταξίδεψε για Ικαρία δεν υπήρχε. Να θυμηθούμε ότι στο διάστημα αυτό, σε εκκλησίες λειτουργούσαν και κοινωνούσαν ανυπεράσπιστα παιδιά. Κανείς δεν πρόβαλε το θέμα.

«Αθώωσαν» λοιπόν τον παρ’ ολίγον ισοβίτη γιατί προέκυψε για όλους αυτούς «μία στραβή». Παρουσιάστηκαν κρούσματα σε δύο ιδιωτικές κλινικές. Η μία κλινική «Κασταλία» στη Γλυφάδα δεν ξανακούστηκε, είχε όπως είπαν μόνο ένα κρούσμα. Μην τους δικάσουμε κιόλας. Εξ άλλου η ιδιωτική κλινική δεν είναι ΑΤΟΜΟ. Η άλλη κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι είχε όπως είπαν 5 νεκρούς και πάνω από 40 κρούσματα. «Εξετάζεται αν έχει περιπέσει σε πλημμέλειες» είπε ο δικηγόρος της κλινικής Δημητρακόπουλος, ο ίδιος δηλαδή που για τυχόν διασπορά από τον άρρωστο στην  Ικαρία ενημέρωνε πόσο βαριές ποινές τον περιμένουν, αντίθετα σε αυτή τη περίπτωση -που οι ιδιώτες κλινικάρχες που πρόσφατα μοιράστηκαν πάνω από 30 εκ. και διασπείρουν το θάνατο- μιλάει για πλημμέλειες. Ξέχασε τις βαριές ποινές που θα έπρεπε να επιβληθούν στον έναν ασθενή (ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ) και αγανακτισμένος απαντάει στους δημοσιογράφους του Άλφα σε σχέση με την κλινική με τους 5 νεκρούς και τα πολλά κρούσματα: «Έχετε ακούσει κάτι από τον ΕΟΔΥ; Έχετε ακούσει να έχει βγάλει η Περιφέρεια κάτι να δούμε εάν έγιναν πλημμέλειες; Μην λειτουργούμε εδώ τώρα σαν εισαγγελείς.»!! Κάτι μάλλον ξέρει ως δικηγόρος για το πού εφαρμόζονται οι νομικές διατάξεις και οι ποινές που μας αράδιαζε για τον έναν ασθενή και πού όχι. Δεν μάθαμε τι λένε οι τρεις εχέφρονες δικηγόροι έστω για τα οικονομικά. Πόσο δηλαδή στοιχίζουν οι ιδιωτικές κλινικές στους φορολογούμενους όταν η κυβέρνηση τους μοιράζει ζεστό χρήμα και πόσο πληρώνουν τα ασφαλιστικά τους ταμεία για τις θεραπείες σε αυτές, που χωρίς μέσα προστασίας τους οδηγούν στο θάνατο κι ακόμα τι θα γίνει με τα πτυχία τους έτσι που τα απαξίωσαν οι ίδιοι.  

Όλοι οι παραπάνω και όλα τα κανάλια, με ψεύτικες ειδήσεις, λειτούργησαν ως εισαγγελείς για το άρρωστο ΑΤΟΜΟ στην Ικαρία, επαναλαμβάνοντας και την καταγωγή του για να πείσουν κάποιους αφελείς ότι δεν κάνουν διακρίσεις. Στην ουσία όλοι αυτοί μαζί ήρθαν να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης και των επιτελείων της να εμπεδώσουμε όλοι πως για ό,τι προκύψει Η ΕΥΘΥΝΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ και την ίδια ώρα για τις σοβαρές ευθύνες των ιδιωτικών κλινικών εξεγείρονται σαν να είναι δικές τους, υπερασπιζόμενοι με πάθος τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ακόμα κι αν έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που οι ίδιοι λίγο πριν υποστήριζαν. Και όπως δείχνουν οι πράξεις τους, ούτε κουβέντα για την εγκατάλειψη από την κυβέρνηση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Με δυο λόγια το θέμα του περιστατικού στην Ικαρία, ανεξάρτητα καταγωγής του 25χρονου, για ένα λόγο έγινε πρώτο για μέρες πολλές στα κανάλια. Για να χωνέψουμε όλοι την αντιδραστική  θεωρία της ατομικής ευθύνης, να νιώθουμε ένοχοι αν αρρωστήσουμε, να φοβόμαστε το διπλανό μας σαν εν δυνάμει φορέα, να κλεινόμαστε όλοι στο καβούκι μας, να ενοχοποιούμε το γείτονα, τον αδερφό, το φίλο.  

Πίσω απ’ αυτά με μια καθημερινή πλύση εγκεφάλου και απίστευτου τρόμου μέσω της εικόνας των νοσούντων  πνευμόνων, των πτωμάτων και των φέρετρων, ο καθ’ ένας μόνος, με μια ασφυκτικά ελεγχόμενη πληροφόρηση τέτοια που δεν έχουμε ξαναζήσει από  την εποχή της χούντας. Πίσω απ’ αυτά η κυβέρνηση και τα επιτελεία της επιδιώκει να κρύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες για τις πραγματικά τρομακτικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, τους νόμους, τις ΠΝΠ και όλα όσα ψηφίζει και περνάει ολοταχώς σε όλους τους τομείς της ζωής μας, για να μην βλέπουμε πως στραγγαλίζει ακόμα περισσότερο το παρόν και το μέλλον μιας ολόκληρης κοινωνίας. Αυτή την τακτική της κυβέρνησης έρχεται να στηρίξει η θεωρία περί ατομικής ευθύνης και η προσπάθειά της να φαγωθούμε μεταξύ μας.

Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι η ευθύνη για την εγκατάλειψη και διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, κάτι που προκαλεί φόβο μην κι αρρωστήσουμε, είναι εξ ολοκλήρου της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων και κανένα εφεύρημα περί ατομικής ευθύνης δεν μπορεί αυτό να το αντιστρέψει.

Αν αυτό δεν το συνειδητοποιήσουμε, δεν «θα θυμόμαστε πόσο καλοί μπορούμε να είμαστε» αλλά πόσο… αφελείς, πόσο εύπιστοι και πόσο επιρρεπείς στην κυρίαρχη προπαγάνδα.  Οφείλουμε όμως, όσο μεγάλη και αν είναι η πίεση να αντισταθούμε σε αυτήν, να στηρίξουμε τη ζωή, τις σχέσεις και την αλληλεγγύη μας, την ενότητά μας και τις απαντήσεις που οφείλουμε να δώσουμε απέναντι στο φόβο τον τρόμο την απομόνωση, την άλωση όλων των δικαιωμάτων μας.

                                                                                                                                             Πετράκη Κατερίνα               

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το