Περαιτέρω κλιμάκωση στην συριακή επαρχία της Ιντλίμπ μετά την αεροπορική επιδρομή δυνάμεων του Άσαντ που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 29 Τούρκους στρατιώτες.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης και σε αυτή, εκτός από τους δεκάδες νεκρούς, υπήρξαν και πολλοί τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε τουρκικές πόλεις για να δεχθούν τις πρώτες βοήθειες.

Ο Ραμί Ντογκάν, κυβερνήτης της επαρχίας Χατάι, επιβεβαίωσε τις απώλειες.

Με σφυροκόπημα απαντά η Τουρκία

Μετά την επίθεση ο Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου η τουρκική προεδρία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Αποφασίσαμε να απαντήσουμε στο παράνομο καθεστώς που οδήγησε τους στρατιώτες του εναντίον των δικών μας στρατιωτών. Θα επιτεθούμε με όλες τις δυνάμεις μας κατά όλων των γνωστών στόχων του καθεστώτος».

Λίγη ώρα αργότερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι τουρκικές δυνάμεις προχώρησαν σε πυραυλικά χτυπήματα σε στόχους στην περιοχή Χαμά, αλλά και κατά της βάσης στη Λαττάκεια, όπου βρίσκονται και ρωσικές δυνάμεις.

Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε, ακόμη, με πυροβολικό θέσεις του Άσαντ στη συνοριακή γραμμή της Ιντλίμπ.

Και απειλές προς την Ευρώπη για άνοιγμα των συνόρων

Μέσα στις συνθήκες κρίσης που επικρατούν, Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, επανέλαβε τις απειλές της Άγκυρας πως θα ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες και στις δύο πλευρές της χώρας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι τουρκικές αρχές δεν θα εμποδίζουν από εδώ και στο εξής τους Σύρους πρόσφυγες να φτάσουν στην Ευρώπη είτε από θάλασσα είτε από ξηρά.

«Δόθηκε εντολή στην αστυνομία, στην ακτοφυλακή και στις δυνάμεις ασφαλείας να αποσυρθούν και να μην εμποδίζουν τους πρόσφυγες» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Αγριεύει η σύγκρουση Τουρκίας – Ρωσίας

Νωρίτερα υπήρξαν αναφορές για τουρκικές επιθέσεις κατά ρωσικών και συριακών αεροσκαφών με φορητούς εκτοξευτήρες πυραύλων με στόχο να τα καταρρίψουν.

Την ώρα που Τούρκοι και εκπρόσωποι των Σύρων αντικυβερνητικών ανταρτών ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την πόλη Ναϊράμπ στην Ιντλίμπ, ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Rossiya 24 μετέδωσε ότι τα ρωσικά και συριακά αεροσκάφη δέχονται επιθέσεις από τις τουρκικές δυνάμεις.

«Τα συριακά και τα ρωσικά αεροσκάφη σώζουν τις ζωές των συριακών δυνάμεων με την κυριολεκτική έννοια. Τα συριακά και ρωσικά μαχητικά έχουν σταματήσει επανειλημμένως, ξανά και ξανά, τους αντάρτες. Όμως ο ουρανός πάνω από το Ιντλίμπ είναι επίσης επικίνδυνος. Οι αντάρτες και οι Τούρκοι ειδικοί χρησιμοποιούν τώρα φορητά αντιαεροπορικά συστήματα», ανέφερε στην ανταπόκρισή του. 

Επίσης, αναφέρει ότι, μετά τις καταδρομικές επιδρομές τους εναντίον θέσεων των ανταρτών, τα ρωσικά και συριακά αεροσκάφη αναγκάστηκαν να λάβουν αντίμετρα.

ΗΠΑ: «Στεκόμαστε δίπλα στην σύμμαχο μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία»

Ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως οι ΗΠΑ «στέκονται δίπλα στη σύμμαχη χώρα στο ΝΑΤΟ, Τουρκία, καλώντας για άμεση λήξη αυτής της τρομερής επίθεσης από το καθεστώς Άσαντ, της Ρωσίας και των υποστηριζόμενων από το Ιράν δυνάμεων» εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ουάσινγκτον: Ελπίζει πως η Τουρκία θα αρνηθεί τους ρωσικούς S-400 μετά την επίθεση στην Ιντλίμπ

«Ελπίζω πως ο πρόεδρος Ερντογάν θα δει πως εμείς είμαστε οι σύμμαχοι του, τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον. Και πρέπει να αφήσουν τους S-400» δήλωσε η Αμερικανίδα πρέσβης στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσινσον.


e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το