Ισπανία: Οι επιπτώσεις της κρίσης με αριθμούς

9 Μαΐου 2019

Στήλες:

Μοιραστείτε το άρθρο
Πλήρης αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, φούντωμα της ελαστικής, μαύρης, φτηνής και ανασφάλιστης» απασχόλησης», εκτόξευση της ανεργίας. Φαινόμενα ραγδαίας επιδείνωσης της φτώχειας και της εξαθλίωσης στο όνομα «του νοικοκυρέματος των δημοσιοοικονομικών» παρατηρούνται και στην Ισπανία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ISA), η ακρίβεια σε βασικά αγαθά, τα χαμηλά μεροκάματα, αλλά και η καθιέρωση «εμπορικών ζωνών διευρυμένου ωραρίου» που καθιερώθηκε νομοθετικά το 2012, προς τέρψιν κυρίως των μεγάλων εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων, έχουν οδηγήσει 5,83 εκατομμύρια εργαζομένους να δουλεύουν δύο ή και παραπάνω Σάββατα το μήνα. 3,84 εκατομμύρια εργάζονται τις μισές ή παραπάνω Κυριακές. Οι αριθμοί αυτοί παρουσιάζουν αυξητική τάση από το 2007 και μετά.
Εξάλλου, η απασχόληση το Σαββατοκύριακο «χτυπάει κόκκινο» στις νεότερες ηλικίες. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό των εν λόγω εργαζομένων στις ηλικίες 16-34 ετών αυξήθηκε στο 25,2%, έναντι ποσοστού 16,7% το 2008.
Όπως κυνικά τονίζει ο πρόεδρος της μεγαλύτερης ομοσπονδίας της χώρας UGT «οι νέοι αποτελούν τα πρώτα θύματα στην αγορά εργασίας… βρίσκονται στα όρια εκείνου που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως αξιοπρεπή εργασία».
Ωστόσο, η απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας δε συνοδεύτηκε από ανάλογη μείωση στο ποσοστό ανεργίας, αφού οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται σήμερα σε 19,6 εκατομμύρια έναντι 20,7 εκ. το 2007.
Όσον αφορά τις «ελεύθερες οικονομικές ζώνες», τα πρωτεία ανήκουν στη Μαδρίτη, καθώς οι τοπικοί άρχοντες της πρωτεύουσας έχουν επιβάλει πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας (οι επιχειρήσεις δύνανται να είναι ανοιχτές 24 ώρες την ημέρα και 365 μέρες το χρόνο, με πρόσχημα «την τουριστική κίνηση»).
Σε αρκετές άλλες περιοχές η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» που έχει επιβληθεί, αναγκάζει τους εργαζόμενους να «απασχολούνται» από τους καταστηματάρχες οκτώ Kυριακές το χρόνο, για να ανταποκρίνονται σε «ειδικές περιστάσεις».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το
Go to Top