Η ανακάλυψη ενός αργύρου και ενός χάλκινου νομίσματος που πιστεύεται ότι χρονολογούνται από τον 17ο και τον 13ο αιώνα αντίστοιχα σε εθνικό πάρκο των ΗΠΑ, έχει αφήσει το προσωπικό του πάρκου και αρχαιολόγους να διερωτώνται για την προέλευση τους.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ένας πεζοπόρος κοντά στο Halls Crossing, στο πάρκο Glen Canyon της Γιούτα, βρήκε σε περιοχή του πάρκου δύο νομίσματα, τα οποία και μετέφερε στο σπίτι του.

Μόλις πρόσφατα, ο αρχαιολόγος Μπράιαν Χάρμον, ο οποίος συνεργάζεται με το πάρκο, αποκάλυψε την ύπαρξη των εν λόγω νομισμάτων.

Ο Χάρμον, μιλώντας στο National Parks Traveler (NPT), δήλωσε ότι ο πεζοπόρος κατά την άφιξή του στο σπίτι συνειδητοποίησε, ενδεχομένως από το βάρος και τις λεπτομέρειές τους, ότι μπορεί να ήταν κάτι περισσότερο από παλιά μέταλλα που είχαν πεταχτεί.

«Όταν τα πήρε, δεν σκέφτηκε ότι ήταν κάτι σημαντικό», δήλωσε ο Χάρμον.

Αφού συνομίλησε με κάποιον ειδικό, ο Χάρμον μπόρεσε να υποθέσει ότι το μεγαλύτερο από τα νομίσματα κόπηκε στη Μαδρίτη της Ισπανίας γύρω στο 1662 ή το 1663, ενώ το άλλο είναι ακόμη παλαιότερο και χρονολογείται από τα μέσα ή τα τέλη του 13ου αιώνα.

Ισπανικά νομίσματα εκατοντάδων ετών που βρέθηκαν στις ΗΠΑ

Πλέον, ερωτήματα πλανώνται γύρω από το πώς βρέθηκαν τα νομίσματα στην περιοχή, με τον αρχαιολόγο να έχει ήδη αρκετές θεωρίες.

«Το πιο συναρπαστικό σενάριο, είναι αυτά τα νομίσματα να έφτασαν εκεί από Ισπανούς εξερευνητές», δήλωσε εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να είχε υπάρξει κάποια συναλλαγή με αυτόχθονες Αμερικανούς.

Ωστόσο, όπως είπε, δεν αποκλείεται τα νομίσματα να έφτασαν στη Γιούτα από κάποιον επισκέπτη του πάρκου τα τελευταία χρόνια, ο οποίος πιθανώς τα έχασε ή δεν ήθελε να τα έχει στην κατοχή του.

Ο αρχαιολόγος διέψευσε τα σενάρια κατά τα οποία οι υπεύθυνοι του πάρκου έβαλαν από μόνοι τους τα νομίσματα, προκειμένου να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα στον χώρο.

Χωρίς να αποκαλύπτει την ακριβή τοποθεσία, ο Χάρμον είπε ότι αυτός και λίγοι αξιωματούχοι του πάρκου θα ξεκινήσουν μια διεξοδική αναζήτηση της περιοχής για περισσότερα αντικείμενα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το