Σκηνικό από ταινία θυμίζει η Μινεσότα όπου τις τρεις τελευταίες ημέρες λαμβάνουν χώρα επεισοδιακές διαμαρτυρίες μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

«Καζάνι που βράζει» είναι οι ΗΠΑ εδώ και λίγες ημέρες αφού πλήθος κόσμου βγήκε στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ μετά τη σύλληψή του.

Υπενθυμίζεται πως σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media ο Φλόιντ εμφανίζεται πεσμένος στο έδαφος ενώ ο αστυνομικός που τον έχει συλλάβει τον πιέζει με το γόνατο στο λαιμό κι ενώ ο ίδιος φωνάζει πως δεν μπορεί να αναπνεύσει. 

Λίγο αργότερα χάνει τις αισθήσεις του και σύμφωνα με την αστυνομία, κατέληξε αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Οργισμένες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ

Το συμβάν προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης στη Μινεσότα, με τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους.

Χθες Παρασκευή, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας, και ενώ η Εθνοφορουρά με πλήρη εξάρτυση διέταξε το πλήθος να φύγει από ένα μεγάφωνο, απειλώντας τους παραβάτες με σύλληψη.

Την ίδια ώρα χθες, τα κεντρικά γραφεία του CNN που είναι στην Ατλάντα, βρέθηκαν «υπό πολιορκία» από πολλούς διαδηλωτές.

Μάλιστα, στη Μινεάπολη γίνεται λόγος για πολλές λεηλασίες ενώ διαδηλωτές φέρονται να έβαλαν φωτιά και σε τράπεζα.

Πρόκειται για το κτίριο της Wells Fargo που βρίσκεται πολύ κοντά σε αστυνομικό τμήμα.

Την ίδια ώρα το Πεντάγωνο ζήτησε από τον στρατό να έχει σε εγρήγορση αρκετές στρατιωτικές αστυνομικές μονάδες ώστε να μεταβούν στη Μινεάπολη, εάν χρειαστεί.

Νεκρός 19χρονος από πυρά στο Ντιτρόιτ

Ένας άνδρας 19 ετών έχασε τη ζωή του το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο του Ντιτρόιτ, όταν άγνωστος άνοιξε πυρ κατά του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθεί.

Ο δράστης φέρεται να οδηγούσε ένα Dodge Durango, μέσα από το οποίο άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.

Ο 19χρονος άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε πως ήταν νεκρός.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μινεάπολη

Να σημειωθεί πως ο δήμαρχος της Μινεάπολης ανακοίνωσε, την Παρασκευή, την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας για το Σαββατοκύριακο.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει από τις 8 μ.μ. έως τις 6 π.μ., το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου επομένως αναμένεται να λήξει το πρωί της Κυριακής.

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με έως και 1.000 δολάρια πρόστιμο ή με έως και 90 ημέρες στη φυλακή.

Έκλεισε ο Λευκός Οίκος

Μαζικές κινητοποιήσεις, με αφορμή τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και έξω από τον Λευκό Οίκο. 

Κατόπιν τούτου, η Υπηρεσία Ασφαλείας αναγκάστηκε να τον κλείσει. 

Σε βίντεο που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου φαίνεται πλήθος διαδηλωτών έξω από τον Λευκό Οίκο, με την αστυνομική παρουσία να είναι ισχυρή.

Μάλιστα, μια ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τα οδοφράγματα.

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον αστυνομικό

Για δολοφονία και ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατηγορείται ο αστυνομικός Ντέρεκ Σοβίν για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, σύμφωνα με τον Εισαγγελέα του Χένεπιν, Μάικ Φρίμαν, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (29/05). 

Ο Φρίμαν σημείωσε ότι ο Σοβίν κατηγορείται για δολοφονία τρίτου βαθμού, προσθέτοντας ότι οι άλλοι πρώην αστυνομικοί που εμπλέκονται στη σύλληψη του Φλόιντ, βρίσκονται υπό έρευνα και αναμένεται να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Στην Πολιτεία της Μινεσότα, η δολοφονία τρίτου βαθμού σημαίνει ότι προκαλείται ο θάνατος άλλου ατόμου μέσω μιας επικίνδυνης πράξης χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ανθρώπινη ζωή, αλλά χωρίς πρόθεση.

πηγή: sputnik

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το