Η εισαγγελία του Παρισιού έχει διατάξει ήδη έρευνα για «αισχροκέρδεια από συμμορία» και καλεί τους πολίτες σε «επαγρύπνηση».

Η εξαπάτηση διεξάγεται μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και emails, όπου άγνωστοι καλούν τους παραλήπτες να στείλουν τις δωρεές τους μέσω μεταφοράς σε έναν τραπεζικό λογαριασμό του οποίου τα στοιχεία επισυνάπτονται ως συνημμένο.

Ισχυρίζονταν ότι τα χρήματα κατευθύνονταν στο Ίδρυμα Γαλλικής Κληρονομιάς

Η έρευνα άρχισε μετά μια καταγγελία του Ιδρύματος Γαλλικής Κληρονομιάς σε βάρος προσώπων που επιχειρούν να ζητήσουν δολίως δωρεές εξ ονόματός του, μεσούσης της κινητοποίησης για την ανοικοδόμηση του εμβληματικού καθεδρικού ναού στο κέντρο του Παρισιού, που επλήγη από πυρκαγιά το βράδυ της Δευτέρας. Την υπόθεση ανέλαβε το Τμήμα Καταστολής της Εγκληματικότητας (BRDA) του Παρισιού, το οποίο, σύμφωνα με την εισαγγελία, αναμένεται να εντοπίσει τους δολοπλόκους.

«Το Ίδρυμα σημαίνει συναγερμό στους χρήστες του Διαδικτύου για την ύπαρξη μιας ιστοσελίδας πλαστής συλλογής χρημάτων για τη Νοτρ-Νταμ.» έγραψαν σε διαδικτυακή ανακοίνωση. Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος Τύπου του Ιδρύματος, Λοράνς Λεβί, «οι απατεώνες επανέλαβαν τα βασικά στοιχεία της δικής μας ηλεκτρονικής διεύθυνσης και τα τοποθέτησαν σε διαφορετική σειρά». Ωστόσο, αυτό που τούς πρόδωσε είναι το «weebly.com» στο τέλος της διεύθυνσης της σελίδας, που αποτελεί μια πλατφόρμα κατασκευής δωρεάν ιστοσελίδων. Πλέον, η weebly έχει καταργήσει τη σελίδα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το