«Εκτός ελέγχου» η κατάσταση με δεκάδες παιδιά που μένουν στα νοσοκομεία Παίδων με εισαγγελική εντολή, όπως λέει η Ελληνική Παιδοψυχιατρική Εταιρεία.

Για ανεξέλεγκτη κατάσταση έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας, στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας με τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί για μεγάλο διάστημα, κάνοντας λόγο για «κατάχρηση» από τις εισαγγελικές Αρχές στην έκδοση εισαγγελικών εντολών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τα παιδιά προέρχονται από οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές σωματικές και συναισθηματικές ανάγκες τους, έχουν υποστεί παραμέληση ή/και κακοποίηση ή είναι ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ και όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας, σήμερα στα νοσοκομεία Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Η Αγία Σοφία» βρίσκονται τουλάχιστον 48 παιδιά, ενώ ο αριθμός διαφοροποιείται συνεχώς, με ανοδική τάση.

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», προειδοποίησαν οι παιδοψυχίατροι, κάνοντας λόγο για συχνά περιστατικά παραβατικότητας, βίας και επιθετικότητας σε βάρος εργαζομένων και ασθενών, ενώ ζήτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι ίδιοι καταδίκασαν ως καταχρηστική, αλλά και μη ενδεδειγμένη πρακτική, τη μακροχρόνια παραμονή υγιών παιδιών στα δημόσια νοσοκομεία, υπογραμμίζοντας τις συνέπειες που συνεπάγεται αυτό για τόσο για το ίδιο το παιδί, όσο και για τη λειτουργία των Παιδοψυχιατρικών κλινικών, οι οποίες είναι ήδη υποστελεχωμένες και με περιορισμένο αριθμό κλινών που όπως τόνισαν, θα έπρεπε να διατίθενται για την κάλυψη των αναγκών παιδιών με ενεργή ψυχοπαθολογία.

Εξηγώντας το τι ακριβώς συμβαίνει, ανέφεραν ότι μετά από σχετική καταγγελία και την έκδοση εισαγγελικών παραγγελιών προς τις Παιδοψυχιατρικές Κλινικές της χώρας, οι εισαγγελικές Αρχές ζητούν την κατεπείγουσα παιδοψυχιατρική εκτίμηση των παιδιών, με σκοπό να μεταφερθούν, εν συνεχεία, σε προνοιακές δομές φιλοξενίας, κάτι που δεν γίνεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Έτσι, σύμφωνα με τους παιδοψυχιάτρους, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο «παιδιά, σωματικά και ψυχικά υγιή, να περιφέρονται στις κλινικές των Νοσοκομείων, αποκομμένα από τις καθημερινές εκπαιδευτικές ασχολίες και το οικογενειακό τους περιβάλλον, βιώνοντας τον θυμό, τον φόβο, την αγανάκτηση και τη θλίψη, χωρίς να αντιλαμβάνονται το λόγο για τον οποίο βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση».

«Η σωστή και ασφαλής για το παιδί διαδικασία προβλέπει ότι ο εισαγγελέας επικουρείται από ομάδα ειδικών και διερευνά την κατάσταση του παιδιού. Αυτό που γίνεται στην χώρα μας είναι ο εισαγγελέας να ζητεί την απομάκρυνση του παιδιού από το πιθανά προβληματικό περιβάλλον του, θεωρώντας πως έτσι το προστατεύει, και να το στέλνει στο νοσοκομείο Παίδων για παιδοψυχιατρική και παιδιατρική εκτίμηση. Σαν να μην γνωρίζει πως στα παιδιατρικά νοσοκομεία τα παιδιά παραμένουν για μήνες. Ή σαν να μην γνωρίζουν πως από τα Νοσοκομεία τα παιδιά τοποθετούνται σε δομές τυχαία, µε αποκλειστικό γνώμονα τη διαθεσιμότητα που υπάρχει τη δεδομένη χρονική στιγμή, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες και οι εξατομικευμένες ανάγκες κάθε παιδιού», επεσήμαναν ακόμη οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας.

πηγή: sputnik

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το