Ανταπόκριση από τη Λέσβο

Στη Λέσβο, όπως και σε άλλα νησιά της Περιφέρειας ΒΑ Αιγαίου (Χίο, Σάμο), στις 22/1/2020 έγιναν διήμερες κινητοποιήσεις με άμεση εμπλοκή της Περιφέρειας και αίτημα την άμεση λύση του προσφυγικού προβλήματος.

Το σύνθημα της Περιφέρειας του ΒΑ Αιγαίου «Δώστε πίσω τα νησιά μας. Δώστε πίσω τη ζωή μας», είναι, το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς , αποπροσανατολιστικό.

Κανένας δεν ήρθε να πάρει ούτε τις ζωές μας ,ούτε τα νησιά μας , πολύ δε περισσότερο αυτοί οι δυστυχισμένοι και ταλαιπωρημένοι άνθρωποι. Την προσφυγιά την δημιουργούν οι πόλεμοι και ο ιμπεριαλισμός. Οι πολιτικές των κυβερνήσεων για τα νησιά μας δεν βοήθησαν καθόλου στην ανάπτυξή τους. Υποβάθμισαν σημαντικά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Σίγουρα το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα δημιούργησε επιπλέον προβλήματα στους πολίτες , οικονομικά και κοινωνικά. Γι αυτό η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα για την σωστή επίλυση του προβλήματος.

1. Κατάργηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα νησιά.

2. Όχι στις κλειστές δομές-φυλακές . Κλείσιμο αυτών των δομών.

3. Αντικατάστασή τους με χώρους ολιγοήμερης παραμονής των προσφύγων μέχρι να μπορούν να ταξιδέψουν στις χώρες που θέλουν.

4. Ουσιαστικό έλεγχο των ΜΚΟ.

5. Αντισταθμιστικά μέτρα στα νησιά για την αναβάθμιση της οικονομίας τους , της Υγείας ,της Παιδείας και της Πρόνοιας και αποσύνδεση της μείωσης του ΦΠΑ από το προσφυγικό (παλαιότερα ίσχυε σαν μέτρο ενίσχυσης της παραμεθορίου).

Όχι στην μετατροπή των νησιών σε φυλακές ψυχών που θίγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και των πολιτών και των προσφύγων.

Κάτω από την συνθηματολογία της Περιφέρειας και με εντονότατη κινητοποίηση των δυνάμεων της ΝΔ του νησιού συγκροτήθηκε συγκέντρωση 10.000 ατόμων περίπου, η οποία έκλεισε… με τον Εθνικό Ύμνο. Επιχειρήθηκε να δοθεί ψήφισμα στην Γενική Γραμματεία Βορείου Αιγαίου, η οποία ήταν κλειστή, γι αυτό… θυροκολλήθηκε.

Παράλληλα συγκροτήθηκε συγκέντρωση από το Εργατικό Κέντρο , με μικρότερη συμμετοχή , και συνθηματολογία αντιρατσιστική και διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων για το προσφυγικό και την στήριξη του νησιού.

Εδώ θα σημειώσομε και την εγκατάσταση,  εδώ και αρκετό καιρό, ενός μεγάλου μεταλλικού σταυρού κοντά στο άγαλμα της Ελευθερίας,  που θυμίζει την απελευθέρωση της Λέσβου το 1912. Ο σταυρός ξηλώθηκε, όμως ξαναστήθηκε, με …περιφρούρηση για κάποιο διάστημα. Η πολεοδομία, στην οποία προσέφυγαν πολίτες δεν αξιολόγησε την αλλοίωση εμβληματικού μνημειακού χώρου!

                                                                                                                          Α. Κ.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το