Η ΟΙΕΛΕ έχει ζητήσει τη δίωξη του ιδιοκτήτη των Εκπαιδευτηρίων Γένεσις για παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης και για βιαιοπραγία – Σύμφωνα με καταγγελίες, οι εκπαιδευτικοί δεν αμείβονται τους καλοκαιρινούς μήνες ούτε υπερωρίες ενώ λαμβάνουν ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας, 600-700 ευρώ το μήνα

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών:

Υπό το φόβο δεκάδων εκπαιδευτικών, η ιδιοκτησία των Εκπαιδευτηρίων Γένεσις έχει επιβάλει εδώ και πολλά χρόνια ένα εργασιακό καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης των συναδέλφων μας, παραβιάζοντας βάναυσα την εκπαιδευτική, την εργατική και την ασφαλιστική νομοθεσία.

Την Πέμπτη, μάλιστα, υπήρξε σοβαρότατο περιστατικό βίας κατά της Αντιπροέδρου του σωματείου μας που εκδιώχθηκε από το σχολείο, όταν μετέβη για να ενημερώσει τους συναδέλφους. Η ΟΙΕΛΕ έχει ζητήσει τη δίωξη του ιδιοκτήτη για παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης και για βιαιοπραγία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες εκπαιδευτικών:

  • Οι εκπαιδευτικοί δεν αμείβονται τους καλοκαιρινούς μήνες
  • Αντί του νόμιμου μισθού, οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν, ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας, 600-700 ευρώ το μήνα, τουλάχιστον 200-300 ευρώ λιγότερα από όσα λαμβάνει ένας πρωτοδιόριστος εκπαιδευτικός!
  • Υποχρεώνονται σε υπερωριακή απασχόληση τα απογεύματα, Σαββατοκύριακα κ.λπ. χωρίς φυσικά να αμείβονται!

Η τραγική αυτή κατάσταση γεννά πολλά ερωτηματικά. Πρώτον, για ποιο λόγο οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Ιωαννίνων δεν ελέγχουν από το 2016 τις μισθοδοτικές καταστάσεις, ως οφείλουν να πράττουν σε μηνιαία βάση, και δεν έχουν προχωρήσει σε πειθαρχική διαδικασία εναντίον της ιδιοκτησίας. Δεύτερον, σε ένα τέτοιο σχολείο που τα πάντα «τα σκιάζει η φοβέρα», είναι εύλογη η απορία, εάν οι διαδικασίες που οδηγούν σε προαγωγή και απόλυση των μαθητών είναι διαφανείς. Η ΟΙΕΛΕ, πέραν της άμεσης ενημέρωσης περί των μισθολογικών, θα ζητήσει από τη Διεύθυνση Δ.Ε. τα παρουσιολόγια και τη στατιστική απεικόνιση των βαθμολογιών των μαθητών του σχολείου για τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου την τελευταία τριετία.Οφείλουμε, ωστόσο, να εκφράσουμε την απορία μας. Υπάρχουν ελεγκτικοί θεσμοί εκπαίδευσης στην πόλη των Ιωαννίνων; Είναι δυνατόν εν έτει 2020 να επικρατούν τέτοιες συνθήκες σε έναν εκπαιδευτικό οργανισμό που παρέχει ευαίσθητο κοινωνικό αγαθό; Χαρακτηρίζει αυτή η κατάσταση της ακραίας εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και της πλήρους περιφρόνησης των θεσμών και των νόμων από έναν εργοδότη μια ευνομούμενη πολιτεία;

Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο σχολείο είναι η πρωτοφανής και δια της βίας εκδίωξη της Αντιπροέδρου του σωματείου μας που μετέβη στο εν λόγω εκπαιδευτήριο να ενημερώσει, όπως προβλέπεται από το Ν. 1264/82, τους συναδέλφους για τις τρέχουσες εξελίξεις στην ιδιωτική εκπαίδευση και για τις εκλογές του σωματείου. Ο ιδιοκτήτης την απώθησε βίαια καθυβρίζοντάς την και η εκπρόσωπός μας υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το χώρο φοβούμενη για τη σωματικής της ακεραιότητα. Η συνάδελφος είναι συγκλονισμένη από αυτή την εξέλιξη, καθώς υπό δύσκολες συνθήκες, ως εργαζόμενη και μητέρα τριών παιδιών, κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να υπερασπιστεί τα στοιχειώδη δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών της περιοχής.

Στη συνέχεια η ΟΙΕΛΕ ενημέρωσε για το θέμα την Υφυπουργό Παιδείας κ. Ζαχαράκη και ζήτησε από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής δίωξη για παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης και για βιαιοπραγία, ενώ και η εκπαιδευτικός έχει κινηθεί νομικά εναντίον του εν λόγω. Κινήθηκε εις βάρος του αυτόφωρη διαδικασία χωρίς αποτέλεσμα, όμως ο ιδιοκτήτης των Εκπαιδευτηρίων Γένεσιςσύντομα θα κληθεί να απολογηθεί τόσο στις εκπαιδευτικές εποπτικές αρχές όσο και στη δικαιοσύνη για όσα έχει πράξει.

Κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες διεξήχθησαν, παρουσία των προέδρων της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτού και του ΣΙΕΛ Αλ. Γούλα, οι εκλογές του σωματείου της Ομοσπονδίας στα Ιωάννινα. Οι συνάδελφοι που προσήλθαν επιβεβαίωσαν πλήρως τις καταγγελίες που έχουμε συγκεντρώσει για την κλοπή των αποδοχών των εκπαιδευτικών, την άγρια εκμετάλλευση, τη μη πληρωμή το καλοκαίρι κ.λπ. και ζήτησαν από την ΟΙΕΛΕ να καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να λειτουργήσει το σχολείο σε συνθήκες νομιμότητας.

ΟΙΕΛΕ

Ο prologos.gr έλαβε την παρακάτω επιστολή από τη Διεύθυνση των Εκπαιδευτηρίων “Γένεσις”

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΓΕΝΕΣΙΣ

ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

Προσφυγικά Ανατολής, Τ.Κ. 455 00, Ιωάννινα

Τηλ.: 26510-85174-5, Fax: 26510-85174

e-mail: gymnasiogenesis@gmail.com

Ιωάννινα, 4 Φεβρουαρίου 2020

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Με έκπληξη είδαμε την Κυριακή (2.2.2020) στο ενημερωτικό Μέσο σας, δημοσίευση σχετικά με την ανακοίνωση-καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.) κατά των Εκπαιδευτηρίων μας, περί δήθεν παρεμπόδισης της αναπληρώτριας προέδρου της ΟΙΕΛΕ να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς κατά την επίσκεψή της στο σχολείο μας, αλλά και βιαιοπραγίας εις βάρος της, καθώς επίσης για καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. 

Θέλαμε να ελπίζουμε ότι η δημοσιογραφική δεοντολογία θα απαιτούσε και την διατύπωση της απόψεώς μας επί του θέματος αυτού, τουλάχιστον κατά τη δημοσίευση- προβολή της ανακοίνωσης-καταγγελίας της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. εις βάρος των Εκπαιδευτηρίων μας, ώστε οι αναγνώστες να σχηματίσουν πληρέστερη άποψη για το ζήτημα, όπως νομίζουμε ότι είναι ο στόχος σας. Ωστόσο, έστω και εκ των υστέρων, προς αποκατάσταση της αλήθειας, αλλά και για την ενημέρωση των αναγνωστών σας, σάς παραθέτουμε τα γεγονότα όπως ακριβώς έχουν λάβει χώρα: 

Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020 λίγο μετά τις 11:00’, εν ώρα λειτουργίας του Γυμνασίου-Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ, η αναπληρώτρια πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, η οποία υπηρετεί ως εκπαιδευτικός στο Σχολείο μας (καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας), αλλά βρίσκεται σε νόμιμη εκπαιδευτική άδεια, επισκέφτηκε μετά από αρκετούς μήνες το Σχολείο. Κατά την είσοδό της στο χώρο του Σχολείου επικαλέστηκε τη διεκπεραίωση ζητήματος, απτομένου της εκπαιδευτικής της αδείας. Αντί όμως να απευθυνθεί στη Γραμματεία του Σχολείου για την υπόθεσή της, επισκέφτηκε το γραφείο των καθηγητών και πραγματοποιούσε στους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς του Σχολείου προεκλογικό αγώνα υπέρ της υποψηφιότητάς της κατά τις επικείμενες εκλογές της Κυριακής (2-2-2020) για την ανάδειξη των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του τοπικού Παραρτήματος της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.  Μάλιστα δε, δεν αρκέσθηκε στα παραπάνω, αλλά επειδή ορισμένοι εκπαιδευτικοί βρίσκονταν εκείνη την ώρα στις τάξεις τους (έκαναν μάθημα στα παιδιά) η ανωτέρω εκπαιδευτικός ανέμενε στο χώρο υποδοχής του Σχολείου τους καθηγητές, κατά δε την ώρα που εκείνοι εξέρχονταν από το μάθημα και καθ’όλη τη διάρκεια του ολιγολέπτου διαλείμματος (μεταξύ δηλαδή των διδακτικών ωρών) τους «ενημέρωνε» για την υποψηφιότητά της, προξενώντας όμως με τον τρόπο αυτό πρόβλημα στις εφημερίες των εκπαιδευτικών στη διάρκεια του διαλείμματος, στην επικοινωνία τους με τους μαθητές και παρακωλύοντας εν γένει την εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου.

Η συγκεκριμένη συμπεριφορά της προκάλεσε την παρέμβαση του διευθυντή του Ημερήσιου Ιδιωτικού Γενικού Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ, ο οποίος με ευγενικό ύφος την παρακάλεσε να μην απασχολεί τους εκπαιδευτικούς κατά την εκτέλεση των εκπαιδευτικών τους καθηκόντων και της υπενθύμισε ότι για την πραγματοποίηση του προεκλογικού της αγώνα έπρεπε να έχει ενημερώσει τη διεύθυνση του Σχολείου, ώστε να συναντήσει τους εκπαιδευτικούς σε προκαθορισμένη ώρα, αμέσως μετά τη λήξη του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος, έτσι ώστε να μην προκληθεί αναστάτωση στην εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου. Συνάμα, ο διευθυντής του Ημερήσιου Γενικού Ιδιωτικού Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ, ο οποίος παρακολουθούσε τη σκηνή, κάλεσε την ανωτέρω εκπαιδευτικό στο γραφείο του και είχε ημίωρη συνομιλία μαζί της. Μετά το πέρας της συνομιλίας τους η εκπαιδευτικός αποχώρησε, απευθύνοντας μάλιστα ειρωνικές και υβριστικές φράσεις προς τον διευθυντή του Λυκείου, τα οποία κρίνουμε σκόπιμο να μην παραθέσουμε εδώ, αλλά στα αρμόδια Δικαστήρια, τα οποία θα επιληφθούν του θέματος. Ουδεμία επομένως, παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης υπήρξε, παρά την αδόκητη προσπάθεια της εκπαιδευτικού να κάνει τον προεκλογικό της αγώνα σε ώρα λειτουργίας του Σχολείου, ούτε βέβαια βιαιοπραγία εκ μέρους οιουδήποτε κατά της ανωτέρω εκπαιδευτικού. Όλα τα παραπάνω γεγονότα υπέπεσαν στην αντίληψη πολλών καθηγητών, οι οποίοι ευρίσκονταν σε διάλειμμα εκείνη την ώρα, καθώς και διοικητικών υπαλλήλων του Σχολείου, οι οποίοι και θα καταθέσουν την αλήθεια ενώπιον των αρμοδίων Αρχών, Οργάνων και Δικαστηρίων, όταν κληθούν.  Θέτουμε, λοιπόν υπόψιν τα ανωτέρω προς αποκατάσταση της αλήθειας, αλλά και για να ενημερώσετε τους αναγνώστες σας, συνάμα δε δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε ρητά κάθε δικαιώματός μας για την αποκατάσταση κάθε ζημίας που μας προκάλεσε το παραπάνω δημοσίευμα, όπως επίσης και κάθε ψευδής αναφορά για τον τρόπο λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων μας, λαμβανομένου μάλιστα υπόψιν του ότι η Παιδεία αποτελεί εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο, ώστε να μην καταχωρούνται άκριτα και άδικα ανακοινώσεις ή καταγγελίες οιουδήποτε, χωρίς μάλιστα προηγουμένως να ακουστεί και το θιγόμενο μέρος.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το