ΔΣ Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας                                                                Αθήνα, 8/10/2018

Π.Κυριακού 10, Αμπελόκηποι – Αθήνα, Τηλ/Φαξ 210-6443741, 6973755777 , belmeath@gmail.com

Καταδικάζουμε – Καταγγέλλουμε τις φωνές του μίσους

Αναφαίρετο δικαίωμα η εκπαίδευση για τα προσφυγόπουλα

Το ΔΣ της Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας έχει εκφράσει την πάγια θέση του απέναντι στο ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, σαν αποτέλεσμα πολέμων, ιμπεριαλιστικών επιθέσεων, εμφύλιων διαμαχών κλπ στη χώρα τους. Η πολιτεία οφείλει να παρέχει εκπαίδευση στα προσφυγόπουλα μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές, με την έγκαιρη λειτουργία τάξεων υποδοχής και υποστηρικτικών θεσμών, την έγκαιρη πρόσληψη εκπαιδευτικού και επιστημονικού προσωπικού, την διασφάλιση των όρων ουσιαστικής μόρφωσης για τα παιδιά αυτά.

Αυτό πρέπει να ισχύει για όλα τα προσφυγόπουλα, πολύ δε περισσότερο γι΄αυτά που βρίσκονται αποκλεισμένα στα νησιά, διαβιούν σε άθλιες συνθήκες στα hot spot τύπου Μόρια και ΒΙΑΛ και συνεχίζουν να βιώνουν εξαιρετικά τραυματικές εμπειρίες στην πιο ευαίσθητη ηλικία της ζωής τους.

Με βάση την απάνθρωπη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το Μάρτιο του 2016,  εγκλωβίζονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου. Στη Χίο όπως άλλωστε και στα υπόλοιπα νησιά που υπάρχουν ροές προσφύγων η κατάσταση επιδεινώνεται, ο εγκλεισμός συνεχίζεται, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ όπως και των άλλων κέντρων, για αποζημιώσεις στους κατοίκους, για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του ασύλου, για σταμάτημα της απληρωσιάς, συνεχίζονται με θύματα τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους κατοίκους του νησιού και  τους εργαζόμενους στις δομές.

Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε  ως εντελώς απαράδεκτη τη θέση και τις πράξεις της αποκαλούμενης  Παγχιακής  Επιτροπής Αγώνα στη Χίο, που  προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στο νησί, μέσω των στελεχών της στα σχολεία είτε είναι γονείς σε εκπαιδευτήρια, που θα φιλοξενήσουν ΔΥΕΠ είτε όχι.  Περιοδεύουν από συνέλευση γονέων σε συνέλευση, σπέρνοντας επί της ουσίας το μίσος απέναντι στα προσφυγόπουλα, προωθώντας καρμπόν ερωτήματα για τους συλλόγους γονέων , του τύπου «συμφωνείτε ή όχι με την εκπαίδευση προσφύγων στο σχολείο μας»,  βάζοντας στον προκρούστη της δημοκρατικοφάνειας και της κοσμοπολίτικης υποκρισίας, το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα,  αυτό της εκπαίδευσης των παιδιών.  Δεν δίστασαν να στείλουν  εξώδικα στα σχολεία και απαιτούν να συμμετέχουν σε κάθε διαδικασία συνέλευσης των Συλλόγων Διδασκόντων που θα περιέχει θέμα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.  Καταγγέλλουμε αυτή την επικίνδυνη ρατσιστική τακτική, που χρησιμοποιεί αθώα παιδιά ενός κατώτερου θεού, και μάλιστα όπως καταγγέλλουν  τοπικοί φορείς για να πετύχει τα πολιτικά εκλογικά οφέλη που επιδιώκει.

Χρέος μας είναι να σταθούμε απέναντι στις ρατσιστικές, φασίζουσες  ή ακόμη φασιστικές φωνές που πληθαίνουν και αγκαλιάζουν ευρύτερα στρώματα, με επίκεντρο το μεταναστευτικό και την μισανθρωπική στάση απέναντι στα κατεξοχήν θύματα που είναι οι πρόσφυγες και τα προσφυγόπουλα.

Ενάντια στις απαράδεκτες πρακτικές των εξωδίκων στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό των συναδέλφων μας στη Χίο, που με ομόφωνες αποφάσεις των συλλόγων τους θα υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία τους.

Απαιτούμε

  • Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών αποκλειστικά με κρατική ευθύνη στα σχολεία μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές.
  • Να διασφαλισθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό, επιστημονικό  και βοηθητικό προσωπικό και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, με έγκαιρη λειτουργία των τάξεων υποδοχής, και υποστηρικτικών δομών (ενισχυτική διδασκαλία/ παράλληλη στήριξη/ ψυχολογική υποστήριξη), πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού, ασφαλή μεταφορά των παιδιών στα σχολεία, με συνοδούς  σε όλα τα σχολεία  της χώρας που φοιτούν προσφυγόπουλα.  Έξω οι ΜΚΟ από τις δομές.
  • Την κατάργηση της απάνθρωπης συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου και τη διασφάλιση της άμεσης μετακίνησης των προσφύγων στην ηπειρωτική  χώρα και στις χώρες τελικού προορισμού τους.
  • Να κλείσουν εδώ και τώρα τα κολαστήρια της ΒΙΑΛ της Μόριας της Σάμου.
  • Να μπει φραγμός στο ρατσισμό και στο φασισμό, στις πολιτικές που γεννούν την φτώχεια και εξαθλίωση, την προσφυγιά.
  • Να σταματήσουν οι πόλεμοι, καμιά εμπλοκή της χώρας μας σε πολεμικούς, ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς , να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ, να φύγει η Frodex.

Τα σχολεία μας ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για τα παιδιά όλων των φτωχών του τόπου μας, ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών!

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το