Κινήσεις που αυξάνουν την ένταση μετά τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία

12 Μαΐου 2019

Στήλες:

Μοιραστείτε το άρθρο

Μετά την ήττα στις προεδρικές εκλογές του προέδρου της Ουκρανίας, Ποροσένκο, και την επικράτηση του κωμικού ηθοποιού Ζελένσκι, έντονες είναι οι κινήσεις και οι ζυμώσεις που αφορούν ιδιαίτερα τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Ανάμεσα στις κινήσεις που έγιναν είναι και το Διάταγμα που επιτρέπει στους κατοίκους των θυλάκων που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές στην Ανατολική Ουκρανία (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ,) να αποκτήσουν εύκολα ρωσική υπηκοότητα και που υπέγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος, Πούτιν. Συγκεκριμένα, έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για ρωσική υπηκοότητα με απλοποιημένη διαδικασία που δεν θα ξεπερνά τους τρεις μήνες, αναφέρει το διάταγμα, με υποτιθέμενο στόχο «να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες». Ο σχετικός νόμος τέθηκε σε ισχύ στις 29 Μάρτη 2019, δηλαδή μόλις δυο μέρες πριν από τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, που αναμενόταν να σηματοδοτήσουν «αλλαγή σκυτάλης» στην προεδρία της χώρας, αλλά και ενδεχόμενες εξελίξεις στη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία.
Ο νέος Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, που αναλαμβάνει καθήκοντα στις 31 Μάη, δήλωσε ότι αυτή η ενέργεια «δείχνει ότι η Ρωσία διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει οξύνοντας τις κυρώσεις. Η Ουκρανία ζητά να συζητηθεί το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στον ΟΑΣΕ και την ΕΕ. «Αυτό το αυταρχικό βήμα έρχεται σε αντίθεση με τις συμφωνίες του Μινσκ που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ουκρανίας στον ΟΗΕ. Επίσης, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την κίνηση του Πούτιν «παράλογη» και «αποσταθεροποιητική».
Ο Ζελένσκι έχει μιλήσει για «προσωρινή απώλεια αυτών των ουκρανικών εδαφών» στην περιοχή του Ντονμπάς, αλλά και για «άμεσες συνομιλίες» με τον Ρώσο Πρόεδρο. Μέχρι τώρα, οι συνομιλίες των δύο πλευρών γίνονταν στο πλαίσιο του «σχήματος της Νορμανδίας», με τη συμμετοχή της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ωστόσο, ο νέος Πρόεδρος φαίνεται να επιδιώκει αναβάθμιση του ρόλου των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Ο σύμβουλος του Ζελένσκι για θέματα Ασφάλειας και Άμυνας, Ιβάν Απάρσιν, επανέφερε το ζήτημα αυτό. «Δεν θα συνιστούσα στον Πρόεδρο (Ζελένσκι) να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Πούτιν», αλλά οι συνομιλίες να «περιλαμβάνουν εκπροσώπους των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου». Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο για διαπραγματεύσεις με τις αυτόνομες «Λαϊκές Δημοκρατίες» Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
Σε ανακοίνωσή του, το γερμανικό ΥΠΕΞ καταγγέλλει μαζί με τη Γαλλία το διάταγμα του Πούτιν καθώς «αυτές οι περιοχές αποτελούν τμήμα του ουκρανικού κράτους». «Η απόφαση της Ρωσίας αντιφάσκει με το πνεύμα και τους στόχους των Συμφωνιών του Μινσκ» και «δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης», υπογραμμίζουν Γερμανία και Γαλλία, οι οποίες συμμετέχουν μαζί με τη Ρωσία και την Ουκρανία στο «σχήμα της Νορμανδίας» για τις διαπραγματεύσεις για την Ανατ. Ουκρανία. Πρόκειται για μια «νέα επίθεση στην κυριαρχία της Ουκρανίας από τη Ρωσία», ανέφερε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Την ίδια στιγμή, τη δυνατότητα διευκόλυνσης απόκτησης ρωσικής υπηκοότητας για όλους τους Ουκρανούς πολίτες και όχι μόνο για εκείνους της Ανατολικής Ουκρανίας των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ εξετάζει η Ρωσία, όπως δήλωσε ο Πούτιν. Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος δεν απέκλεισε συνάντηση με τον Ζελένσκι, με τον οποίο «θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να συζητήσουμε τρόπους για να τερματίσουμε τη σύγκρουση στη νοτιοανατολική Ουκρανία», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική για τις συμφωνίες του Μινσκ. Ακόμη άσκησε κριτική σε δηλώσεις του Ζελένσκι, προεκλογικά, ότι δεν θα παράσχει αμνηστία στους ενόπλους της σύγκρουσης στην Ανατ. Ουκρανία (Ντονμπάς) και ότι δεν θα παραχωρήσει ειδικό καθεστώς σε ορισμένες περιοχές του Ντονμπάς παραβιάζοντας τις συμφωνίες του Μινσκ. «Αν εξαρχής δηλώνει ότι δεν θα εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, τότε πώς σκοπεύει να λύσει το ζήτημα;», αναρωτήθηκε ο Πούτιν.
Αλλά και ο Ζελένσκι – που αναλαμβάνει την Προεδρία στις 31 Μάη – δήλωσε έτοιμος για συνομιλίες σχετικά με τους νέους όρους συνύπαρξης Ουκρανίας – Ρωσίας: «Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις. Ελπίζω ότι κατά την επόμενη συνάντηση του σχήματος της Νορμανδίας η Ρωσία θα επιδείξει ετοιμότητα για αποκλιμάκωση. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για νέες συνθήκες συνύπαρξης».
Απαντώντας στις κινήσεις της Μόσχας, το ουκρανικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε Νόμο που κατοχυρώνει την ουκρανική ως επίσημη γλώσσα της χώρας έναντι άλλων γλωσσών (βασικά της ρωσικής), με τη θετική ψήφο 278 βουλευτών από την ελάχιστη πλειοψηφία των 226 που χρειαζόταν. Ο απερχόμενος Ουκρανός Πρόεδρος, Ποροσένκο, χαρακτήρισε την απόφαση «ιστορική», παραλληλίζοντάς την με την αποκατάσταση του ουκρανικού στρατού και την αυτοκέφαλη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, λέγοντας ότι «η ουκρανική γλώσσα είναι σύμβολο του λαού, του έθνους και του κράτους μας».
Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι και η νέα προεδρία στην Ουκρανία θα κινηθεί σε ευθυγράμμιση με τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που ελέγχουν τα τελευταία χρόνια την πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία, οξύνοντας τον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία, ενώ η ανατολική Ουκρανία βρίσκεται εδώ και χρόνια σε εμπόλεμη κατάσταση.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το
Go to Top