Εν μέσω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, τα κυρίαρχα αστικά κόμματα ακροβολίζονται και σκιαμαχούν.

Kλιμακώνουν την επιχείρηση πόλωσης και δημαγωγίας, καλλιεργώντας πλαστά και εκβιαστικά διλήμματα.

Με στόχο την πρωτοκαθεδρία στο πολιτικό σκηνικό, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εντείνουν τις πιέσεις στα κόμματα δεκανίκια (Κίνημα Αλλαγής, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων) επιτείνοντας την κρίση και τα διαλυτικά φαινόμενα στο εσωτερικό τους.

Στα πλαίσια αυτά, την επαύριο της δήθεν «εθνικά υπεύθυνης» πρότασης Γεννηματά για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, με συγκολλητική ουσία το μεταμφιεσμένο ΠΑΣΟΚ (που χαρακτηρίστηκε από τον Τζανακόπουλο ως προσπάθεια δημιουργίας άλλοθι για να συγκυβερνήσει το ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ), άνοιξε ξανά ο ασκός του Αιόλου στο ετερόκλητο κεντροαριστερό μόρφωμα.

Στην επίμαχη εκτελεστική γραμματεία αναζωπυρώθηκαν οι διαξιφισμοί μεταξύ των δελφίνων και των αλληλοϋποβλεπόμενων πράσινων φατριών. Αντιπαραθετικά με το μότο περί στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ (που πρωτολάνσαρε ο Βενιζέλος και επαναλαμβάνει εδώ και καιρό ως «προτεραιότητα» και η ηγεσία Γεννηματά, με αποτέλεσμα η νυν και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «να έρθουν πιο κοντά» στη συγκυρία) κινείται ο Γ. Παπανδρέου.

Ο αρχηγός του ΚΙΔΗΣΟ θεωρεί πως τα παράθυρα συνεργασίας με τη ΝΔ αποτελούν «στρατηγική ήττας», καθώς έτσι το ακροατήριο της κεντροαριστεράς θα λεηλατηθεί και πάλι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Απέναντι στις αντιρρήσεις αυτές που αναπαρήγαγαν και άλλα κεντρικά στελέχη του χρεοκοπημένου πασοκισμού (Ρέππας, Πρωτόπαππας), η Φ. Γεννηματά αναδιπλώθηκε.

Επιχείρησε να κρατήσει τις εύθραυστες ισορροπίες στην κομματική της Βαβέλ με το προπαγανδιστικό περιτύλιγμα της «αυτόνομης πορείας…οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές και αφού καταγραφούν οι νέοι συσχετισμοί».

Με συμψηφισμούς και καιροσκοπικούς συμβιβασμούς μιας χρήσης η πρόεδρος του «νέου φορέα» προσπαθεί να κλείσει τα εσωτερικά μέτωπα με αφορμή (και) την κατάρτιση των ψηφοδελτίων ενόψει των επερχόμενων διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων.

Η ηγεσία Γεννηματά διεμήνυσε τελεσιγραφικά στον φέρελπι πράσινο δελφίνο Ανδρουλάκη πως «τελειώνει η διαδρομή του στο ευρωκοινοβούλιο», καλώντας τον  να εκτεθεί στην εκλογική περιφέρεια που η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα του υποδείξει.

Κατά τα λοιπά ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε για άλλη μια φορά κι αυτός με τη σειρά του να εμφανιστεί ως «οικουμενικός εθνοσωτήρας», δημαγωγώντας για τη ΝΔ που «υπηρετεί τα αληθινά συμφέροντα του έθνους που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς», στέλνοντας κι αυτός τα μηνύματά του στα κόμματα δεκανίκια.

Όσον αφορά το Ποτάμι, μπορεί ο Σ. Θεοδωράκης να ασκείται σε μικρομεγαλισμούς του τύπου «οι απόψεις μου πρέπει να συμφωνηθούν με το νικητή των εκλογών ότι θα περιληφθούν σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα… να δεσμευτούν Τσίπρας και Μητσοτάκης ότι το 2020 με αφορμή την προεδρική εκλογή δε θα έχουμε ξανά εκλογές… η πολιτική αστάθεια δε βοηθά στο να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη».

Ωστόσο, είναι αναγκασμένος να προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα μιας και οι αλληλογρονθοκοπούμενες απόψεις και οι φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του κόμματός του με αιχμή στη συγκυρία το Μακεδονικό, μετασχηματίζονται_ όλο και πιο συχνά σε απροκάλυπτες αντιπαραθέσεις και ανοιχτές συγκρούσεις (όπως η πρόσφατη Δανέλλη-Αμυρά), που απειλούν κάθε στιγμή να τινάξουν στον αέρα το ποταμίσιο εγχείρημα, πριν το προαναγγελθέν «συνέδριο επανεκκίνησης» του Νοέμβρη.

Ο εραστής των κεντροαριστερών σεναρίων, Δανέλλης, προχώρησε μάλιστα σε ένα πιο τολμηρό βήμα, τονίζοντας πως «θα μπορούσε η προοδευτική αντιπολίτευση να συμφωνήσει σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές».

«Υπάρχει χρόνος», είπε αναφερόμενος στην ανάγκη συνάντησης Τσίπρα, Γεννηματά και Θεοδωράκη, τους οποίους και κάλεσε «να πάνε κόντρα στο ρεύμα».

_ Τέλος ο Β. Λεβέντης, επιδόθηκε_ για άλλη μια φορά στο αγαπημένο του σπορ, τις προβλέψεις, και «αποκάλυψε» πως πρόωρες εκλογές θα γίνουν πριν την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή «προκειμένου ο Τσίπρας να πετάξει την πυρακτωμένη μπάλα στον Κ. Μητσοτάκη».

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακόψει το διογκούμενο ρεύμα διαρροών και τις διαλυτικές τάσεις στο κόμμα του, ξόρκισε «τους αποστάτες που θα τους τιμωρήσει ο λαός». Σε μια νέα επίδειξη φαιδρότητας εκτίμησε εκ νέου πως τα εκλογικά ποσοστά της  Ένωσης Κεντρώων θα εκτοξευθούν.

Φιλοτεχνώντας για πάρτη του το προφίλ του ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων, έσπευσε να δηλώσει πως θα συνεργαστεί με το κόμμα εκείνο που θα κάνει αποδεκτά τα περιβόητα έντεκα σημεία του.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το