Παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν στις 10/12 εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια.

Τη στάση εργασίας είχαν κατ΄αρχήν προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ, αλλά συμμετείχαν τελικά με αποφάσεις τους και τα πρωτοβάθμια σωματεία 17 περίπου δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής.

Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή τις επικείμενες απολύσεις 500 επικουρικών γιατρών στις 31/12/2018 και 600 ακόμα γιατρών μέσω ΕΣΠΑ στις 31/01/2019.

Να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ούτε για την αντικατάσταση των τουλάχιστον 360 μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ ακολουθούν 1.200 επικουρικοί εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων που, σύμφωνα με την πρόσφατη τροπολογία, η απόλυσή τους θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Μάη 2019.

Ωστόσο και μισθολογικά ζητήματα βρέθηκαν, επίσης, στο επίκεντρο των αιτημάτων των εργαζομένων, στο βαθμό που η υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων έχει ως συνέπεια οι εργαζόμενοι σ’ αυτά να αναγκάζονται να δουλεύουν πέραν του ωραρίου τους για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις, με πετσοκομμένους μισθούς και απλήρωτες υπερωρίες ή και εφημερίες.

Ας θυμηθούμε ότι ένα μήνα περίπου πριν, οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία είχαν κινητοποιηθεί, μέσω της ΠΟΕΔΗΝ αυτήν τη φορά, αντιδρώντας στη σίγουρη περικοπή ή και κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος, γεγονός που θίγει μισθολογικά και συνταξιοδοτικά τους κλάδους εργαζομένων που απασχολούνται σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες στα δημόσια νοσοκομεία.

Γενικές και αόριστες υποσχέσεις έδωσε ο υπουργός Υγείας στους εκπροσώπους των εργαζομένων, προεκλογικά ταξίματα διορισμών και παρατάσεις στις συμβάσεις. Σε ό,τι δε αφορά τα οικονομικά θέματα που τέθηκαν, οι απαντήσεις γνωστές… “δημοσιονομικοί περιορισμοί”, “δυσκολίες” και λοιπά παρόμοια.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το