Όπλα και προκηρύξεις του ΚΚΙ (Μαοϊκού) (φωτό)

Ενόψει των εκλογών και για την κατάσταση του ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκού) στις βορειοανατολικές πολιτείες Μπίχαρ και Τζάρκχαντ (100 και 33 εκατομμυρίων κατοίκων αντίστοιχα), ο εκπρόσωπος Τύπου της Ειδικής Επιτροπής Περιοχής Μπίχαρ-Τζάρκχαντ του κόμματος, Azaad, μίλησε στην Times of India και το δημοσιογράφο της, Jaideep Deogharia. Παρακάτω παρατίθενται αποσπάσματα από τη μετάφραση της συνέντευξης στα αγγλικά:

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το κόμμα σας βρίσκεται σε πτώση και έχει περιοριστεί σε λίγες περιοχές στη Τζάρκχαντ. Σε μια τέτοια κατάσταση, πώς σχεδιάζετε να υλοποιήσετε το κάλεσμά σας για μποϊκοτάζ στις πανεθνικές εκλογές;

Είναι γεγονός ότι έχουμε κάνει βήματα πίσω στρατιωτικά. Πολλά ανώτατα στελέχη, όπως ο Sudhakar Reddy (μέλος της Κεντρικής Επιτροπής) έχουν παραδοθεί. Όμως γενικά τα στελέχη μας έχουν ακλόνητη πίστη στην ιδεολογία μας. Γνωρίζουν ότι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από αυτές τις εκλογές. Γενικά ο λαός γνωρίζει ότι από τις κυβερνήσεις που διαδέχτηκαν η μια την άλλη δεν κέρδισε τίποτα. Ο Μανμόχαν Σινγκχ μάς χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη εσωτερική απειλή. Ο λαός εξέλεξε το BJP (σ.parapoda: Bharatiya Janata Party/Ινδικό Λαϊκό Κόμμα, το κόμμα του σημερινού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι), όμως υπέφερε ακόμα περισσότερο. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους το κάλεσμά μας για μποϊκοτάζ θα έχει καλή απήχηση.

Δεν πιστεύετε ότι μια τέτοια στάση θα στερήσει από το λαό το δικαίωμα να εκλέξει μια σωστή κυβέρνηση;

Τι κέρδισε ο λαός ως τώρα; Τα νοσοκομεία δεν έχουν γιατρούς. Τα σχολεία δεν έχουν δασκάλους. Η ρύπανση, οι ξηρασίες και η ανεργία συνεχώς αυξάνονται. Η κυβέρνηση επικεντρώνεται μόνο στην κατασκευή δρόμων και δημιουργεί στρατόπεδα για να διευκολύνει την εξόρυξη και τη μεταφορά των ορυκτών.

Θα τιμωρήσετε όποιους αγνοήσουν το κάλεσμά σας για μποϊκοτάζ;

Όχι, ζούμε και εργαζόμαστε με το λαό. Αυτή είναι η εποχή για τη συλλογή Mahua (σ.parapoda: ToMadhucalongifolia είναι ένα δέντρο που βρίσκεται σε τροπικά και υποτροπικά δάση κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ινδία, και έχει μεγάλη κοινωνικο-οικονομικο-πολιτιστική και διατροφική σημασία) και άλλων δασικών προϊόντων και ο λαός δεν θα ξοδέψει το χρόνο του να στέκεται σε ουρές έξω από εκλογικά κέντρα.

Την τελευταία φορά, επίσης είχατε καλέσει το λαό να απέχει από την ψηφοφορία. Παρ’ όλα αυτά, η συμμετοχή στις εκλογές στις ίδιες σας τις περιοχές ήταν εντυπωσιακή.

Θα πρέπει κανείς να καταλάβει πώς προκύπτουν τα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές. Οι αξιωματούχοι της τοπικής διοίκησης και της Εκλογικής Επιτροπής, που δρουν ως εκπρόσωποι των συμφερόντων της ιμπεριαλιστικής-κεφαλαιοκρατικής κυβέρνησης της χώρας, φουσκώνουν τα νούμερα. Οι δυνάμεις ασφαλείας εξαναγκάζουν τους χωρικούς να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα και μετά από μικρή δόση γνήσιας ψηφοφορίας, οι υπεύθυνοι για τις εκλογές ρίχνουν οι ίδιοι ψηφοδέλτια για να μεγαλώσουν το ποσοστό συμμετοχής.

Πανώ του ΚΚΙ (Μαοϊκού) για την απελευθέρωση χωρικών που ψευδώς κατηγορούνται ως μέλη του κόμματος (φωτό)

Είναι ξεκάθαρο αυτό, αν υπολογίσετε πόσο χρόνο κάθε ψηφοφόρος χρειάζεται για να ρίξει τη δική του ψήφο. Σε περιοχές όπου έχουμε σημαντική παρουσία, η ψηφοφορία ολοκληρώνεται κατά τις 3 μμ. Αν ένα άτομο χρειάζεται δύο λεπτά για να ψηφίσει, αυτό σημαίνει ότι σε μια ώρα ασκούν το δικαίωμά τους 30 άτομα. Δηλαδή, σε 8 ώρες, μόλις 240 άτομα μπορούν να ψηφίσουν. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν σε μία κάλπη βρίσκονται περίπου 1.000 ψήφοι;

Τι είδους μέτρα έχετε πάρει για να κρατήσετε το λαό μακριά από τις κάλπες;

Μέχρι στιγμής, έχουμε κολλήσει αφίσες και αναρτήσει πανώ. Όλα αυτά μπορεί να τα δει στις περιοχές Bundu, Ranchi, Parasnath, Dumka, Lohardaga, Latehar, Palamu και Garhwa της περιφέρειας Δυτικής Σίνγκχμπουμ (σ.parapoda: η νοτιότερη περιφέρεια της πολιτείας της Τζάρκχαντ, με πληθυσμό περίπου 1.500.000 κατοίκους, που συνορεύει με το προπύργιο του ΚΚΙ (Μαοϊκού), την Οντίσα), καθώς και σε διάφορες περιοχές περιφερειών της Μπίχαρ, όπως τη Gaya (σ.parapoda: συνορεύουσα με τη Τζάρκχαντ περιφέρεια, περίπου 4.400.000 κατοίκων)την Aurangabad (σ.parapoda: συνορεύουσα με τη Τζάρκχαντ νοτιοδυτική περιφέρεια, περίπου 2.500.000 κατοίκων)τη Jehanabad (σ.parapoda: βρίσκεται βορείως των δύο περιφερειών, με περίπου 1.125.000 κατοίκους) κ.ά.

Λέγεται ότι στελέχη των μαοϊστών συστήνουν στο λαό ποιον να ψηφίσει την παραμονή των εκλογών. Αληθεύει κάτι τέτοιο;

Αυτό είναι μερικώς αληθές. Ενίοτε, μερικά περιφερειακά στελέχη που δεν είναι ιδεολογικά και πνευματικά ισχυρά λυγίζουν στα καλοπιάσματα υποψηφίων, όμως το κάνουν χωρίς την έγκριση του κόμματος. Το κάνουν για να κερδίζουν χρήματα. Μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση, εντοπίζουμε τέτοιους απατεώνες και τους τιμωρούμε σε Jan Adalat (σ.parapoada: λαϊκά δικαστήρια).

***

Σε συνέντευξη στο ίδιο μέσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου Ανατολικών Περιφερειών του ΚΚΙ (Μαοϊκού), Sanket, παρουσία του Αzaad, μιλώντας σε μια τοποθεσία κοντά στα σύνορα Τζάρκχαντ-Μπίχαρ, ανέφερε τα παρακάτω: 

“Όσον αφορά τις ασκούμενες πολιτικές, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο BJP και το Ινδικό Κογκρέσο. Όμως, ο συνασπισμός εξουσίας της ΝDA (σ.parapoda: National Democratic Alliance/Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία, ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός με επικεφαλής το Μόντι) έχει προβεί σε περισσότερες επιθέσεις σε θρησκευτικές μειονότητες και σε κρατική καταστολή. Αυτό έχει κάνει το λαό να προσφεύγει σε εμάς για βοήθεια”. 

“Η καταπάτηση των δημοκρατικών αρχών, η καταστολή, η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την εκτόπιση των ιθαγενών από τα πατρογονικά εδάφη τους έχουν οδηγήσει το λαό να επιλέξει το δρόμο του αγώνα”, διευκρίνισε ο Sanket.

Και πρόσθεσε: “Πρόσφατα διεξάγαμε σειρά λαϊκών συνελεύσεων σε χωριά κοντά στα σύνορα Τζάρκχαντ-Μπίχαρ, παρά την διευρυμένη ανάπτυξη ένοπλων δυνάμεων. Παλαιότερα, κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό.”

Ο Sanket εξήγησε ότι: “οι επιθέσεις σε θρησκευτικές μειονότητες στο όνομα της προστασίας της αγελάδας” και οι “βανδαλισμοί ναών στη Ranchi (σ.parapoda: πρωτεύουσα της πολιτείας της Τζάρκχαντ και της ομώνυμης περιφέρειας) και την Khunti (σ.parapoda: πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας)έχουν κάνει το λαό να χάσει την πίστη του στην κυβέρνηση.

Σε αυτή τη συνέντευξη ο Azaad επεσήμανε ότι: “Οι χωρικοί παλεύουν για αυτονομία και εμείς υποστηρίξαμε στην Khunti το Κίνημα Παθαλγκάντι (σ.parapoda: Παθαλγκάντι ή Παθαλγκάρι σημαίνει πέτρινες πλάκες, επιγραφές. Το 2017 σε σχεδόν 200 χωριά ιθαγενών στην πολιτεία Τζάρκχαντ (της οποίας οι ιθαγενείς αποτελούν το 26%) τοποθετήθηκαν τεράστιες πράσινες πέτρινες πλάκες με χαραγμένα επάνω τους αποσπάσματα από το νόμο PESA του 1996, που αφορούσε το σύστημα διοικητικής οργάνωσης, καθώς και προειδοποιήσεις για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, για το ότι η εξουσία τους, βάσει νόμου, δεν ισχύει εδώ, και δεν δικαιούνται να συνάπτουν με επιχειρηματικούς ομίλους συμφωνίες για την περιοχή χωρίς τη γνώμη των κατοίκων). Σταθήκαμε στο πλευρό των μουσουλμανικών οικογενειών που υπέφεραν στα χέρια φασιστικών δυνάμεων”. Και πρόσθεσε: “Ομοίως, σταθήκαμε στο πλευρό των έκτακτων δασκάλων (σ.parapoda: σε χωριά όπου υπάρχει έλλειψη δασκάλων, δίνονται κίνητρα για να προσλαμβάνονται από το χωριό άνθρωποι με γνώσεις που να επιτελούν το ρόλο του δασκάλου μέχρι να προσληφθεί κανονικός), οι οποίοι αντιμετώπισαν την αστυνομία επειδή πάλευαν για τα δικαιώματά τους”.

Όπως και ο Azaad, ο Sanket παραδέχτηκε τα βήματα πίσω που σημειώθηκαν από στρατιωτικής άποψης: “Αυτό συνέβη επειδή πολλά ανώτατα στελέχη μας στην κεντρική Ινδία είτε συνελήφθησαν είτε παραδόθηκαν. Τα μέλη μας, ωστόσο, ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις”.

Και πρόσθεσε: “Υποστηρίζουμε όλα τα εθνικιστικά κινήματα, όπως στο Κασμίρ, τη Νάγκαλαντ, το Αρουναντσάλ Πραντές και το Μανιπούρ. Προετοιμαζόμαστε να ενισχύσουμε τις βάσεις μας εκεί”. Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για τον τρόπο με τον οποίο “το ΒJP προσπαθεί να τρομάξει το λαό της Βεγγάλης, της Τζάρκχαντ, της Οντίσα και της Τσατίσγκαρχ κάνοντας λόγο για έρευνα τύπου πανεθνικής απογραφής” (σ.parapoda: λόγω καταγγελίας περί “εισβολής παράνομων μεταναστών από το Μπανγκλαντές”).

Μετάφραση από τα αγγλικά. Τα αποσπάσματα της πρώτης συνέντευξης υπάρχουν εδώ, ενώ της δεύτερης εδώ.

Πηγή: parapoda.wordpress.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το