Οι κομήτες Kreutz sungrazer ακολουθούν τροχιές που τους φέρνουν πολύ κοντά στο κέντρο του Ηλιακού μας συστήματος. Συχνά, πέφτουν στον Ήλιο, με αστρονομικές ταχύτητες και το διαστημικό τηλεσκόπιο SOHO βρίσκεται εκεί για να καταγράψει τις φαντασμαγορικές τους εκρήξεις.

Την Πέμπτη, το διαστημικό τηλεσκόπιο SOHO (Ηλιακό και Ηλιοσφαιρικό Παρατηρητήριο) κατέγραψε ένα θεαματικό βίντεο ενός κομήτη να βουτάει κατευθείαν στον Ήλιο.

Στο βίντεο, φαίνονται διάφορα αστρικά σώματα του Ηλιακού μας συστήματος, συμπεριλαμβανομένων του πλανήτη Αφροδίτη, που βρίσκεται πολύ κοντά στον Ήλιο, του πλανήτη Άρη, που περιστρέφεται σε πιο απομακρυσμένη τροχιά, και τον κομήτη Kreutz να «καταδύεται» κατευθείαν στο κέντρου του άστρου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη καταγραφή κομήτη από το διαστημικό τηλεσκόπιο SOHO, αυτό το καλοκαίρι. Στις 20 Ιουνίου, το Ηλιοσφαιρικό Παρατηρητήριο συνέλαβε άλλους δύο κομήτες, έναν ακόμη Kreutz sungrazer κι έναν κομήτη Meyer sunskirter, να πλησιάζουν στον Ήλιο.

Οι κομήτες Kreutz sungrazer είναι μια οικογένεια κομητών που φτάνουν πολύ κοντά στον Ήλιο, μερικές φορές μόλις χιλιάδες χιλιόμετρα από την επιφάνειά του, και πήραν το όνομά τους από τον αστρονόμο Χάινριχ Κρόιτς, που απέδειξε πως αυτοί οι κομήτες αποτελούν στην πραγματικότητα θραύσματα ενός μεγαλύτερου κομήτη.

Από την άλλη πλευρά, οι κομήτες της οικογένειας Meyer sunskirter δεν φτάνουν τόσο κοντά στο αστέρι του Ηλιακού μας συστήματος.

Πίσω στα 2016, το τηλεσκόπιο SOΗΟ έγινε μάρτυρας μια ακόμη παρόμοιας σύγκρουσης, όταν ένας από του γνωστούς υπόπτους κομήτες Kreutz sungrazer χτύπησε τον Ήλιο με την εξωπραγματική ταχύτητα των 373 μιλίων/δευτ. ή διαφορετικά των 1.342.000 μιλίων /ώρα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το