Για άλλη μία φορά η εδώ και τρεις εβδομάδες, η μαχόμενη αγροτιά, έπεσε στην κυβερνητική παγίδα ενός στημένου «διαλόγου». Ενός «διαλόγου» στον οποίο το κυβερνητικό κλιμάκιο (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Στ.Αραχωβίτης, υφυπουργός Οικονομικών Κ.Παπανάτσιου, υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σ.Φάμελλος) προσήλθε μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους χωρίς καμία πρόθεση να ικανοποιήσει έστω και ένα από τα δεκάδες αγροτικά αιτήματα. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ανοιχτά πλέον την αντιαγροτική της πολιτική πλάι στο μέτωπο όσων λυμαίνονται δεκαετίες τώρα τον αγροτικό μόχθο.

Φυσικά, μετά τη μαραθώνια πεντάωρη συνάντηση, ο υπουργός Α.Α.& Τ. Σ.Αραχωβίτης ανακοίνωσε «ορισμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα» που θα λάβει «άμεσα» η κυβέρνηση στα αιτήματα των αγροτών. Με αυτό τον δόλιο τρόπο και δίνοντας δήθεν ιδιαίτερη έμφαση στα χρονίζοντα αγροτικά προβλήματα και με υπερχειλίζουσα σοβαροφάνεια και ευαισθησία, η κυβέρνηση επιχειρεί να κάμψει τις αγροτικές κινητοποιήσεις και να διαλύσει τα αγροτικά μπλόκα στις Εθνικές Οδούς. Προτάσσει επίσης κι ένα «διάλογο», στον οποίο καλούνται να παρακαθίσουν όλοι οι αγρότες, μαζί με τους «εμπλεκόμενους με το αγροτικό προϊόν» (δηλ. τοκογλύφους τραπεζίτες, αεριτζήδες εμπόρους αγροτικών προϊόντων, αγιογδύτες των πολυεθνικών εταιρειών φαρμάκων, λιπασμάτων, αγροτικών μηχανημάτων, λαμόγια της Τ.Α., ξίκικους εκκοκιστές, άρπαγες βιομήχανους, ξεπουλημένους συνδικαλιστές, μανδαρίνους των υπουργείων, και όλο το σκυλολόι που εκμεταλλεύεται ή απομυζά τον αγροτικό μόχθο με γνώμονα είτε την κυβερνητική εξουσία είτε το υπερκέρδος), προκειμένου να βρεθούν «κοινά αποδεκτές λύσεις»!

Πρόκειται λοιπόν για φαρσοκωμωδίας που στόχο του έχει να εκτρέψει τις αγροτικές διεκδικήσεις από την πραγματική κοίτη τους, να πυροδοτήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό», να διαβάλλει στην κοινή γνώμη τη φτωχομεσαία αγροτιά που σωστά αρνήθηκε από την αρχή αυτό το «διάλογο-απάτη», να δημιουργήσει δίοδο παρέμβασης στη δικαστική εξουσία, να κλείσει το μάτι στις δυνάμεις καταστολής. Γνωστά και μη εξαιρετέα όλ’ αυτά τα τερτίπια του αστικού κράτους προκειμένου να τορπιλίσει κάθε δίκαιη διαμαρτυρία και να σπιλωθεί ο αγροτικός αγώνας.

Σημειώνουμε ότι ο «διάλογος», ήταν κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της Ε.Ε., των διεθνών εμπορικών Συμφωνιών και των συμφερόντων των μονοπωλίων που λυμαίνονται την αγορά αγροτικών προϊόντων. Σε ότι αφορά τις διαρθρώσεις και τις υποδομές στη Γεωργία, θέλουν να πιστέψουμε πως ό,τι δεν λύθηκε από τη μεταπολίτευση και μετά, θα το λύσουν οι δήθεν αριστεροί καρεκλοκένταυροι του ΣΥΡΙΖΑ!

Και όλη αυτή η γελοιότητα που γίνεται κάτω από τη βαρύγδουπη ονομασία της «δίκαιης ανάπτυξης» θα αποτελέσει προφανώς το άλλοθι, (τη μπουζουριέρα στη γλώσσα των κακοποιών) για τη συνέχιση της ίδιας και χειρότερης αντιδραστικής-αντιαγροτικής πολιτικής σε βάρος κυρίως της αγωνιζόμενης φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Αθλιότητες!

Ο «διάλογος» είναι τελείως προσχηματικός. Και είναι βέβαιο ότι μετά τη «διαβούλευση», η κυβέρνηση θα περάσει στην καταστολή και τα αγροτοδικεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει στην κυβερνητική εξουσία με τις πλάτες των ξένων κέντρων αποφασισμένος «να τελειώνει» με το χρονίζον πρόβλημα του ξεκληρίσματος της φτωχής (σε πρώτη φάση) αγροτιάς, δίνοντας ρηξικέλευθες λύσεις. Τα πολιτικά και οικονομικά κέρδη του δεν είναι μικρά:

α) δίνει διαπιστευτήρια στην Ε.Ε., που πιέζει εδώ και χρόνια για μείωση του αγροτικού πληθυσμού,

β) ικανοποιεί τις μύχιες απαιτήσεις όλων των αστικών κομμάτων αλλά και του οργανωμένου ρεφορμιστικού συνδικαλιστικού κινήματος για διεύρυνση του μεγέθους των αγροτικών νοικοκυριών μόνο με όσους πληρούν τις προϋποθέσεις για «κατ’ επάγγελμα» αγρότες. Έτσι μειώνει αισθητά τον παρονομαστή του κλάσματος κοινοτικές επιδοτήσεις/αγροτικά νοικοκυριά, δηλ. τα 2,8 δις € των επιδοτήσεων-ενισχύσεων θα μοιράζονται εφεξής σε λιγότερα αγροτικά νοικοκυριά,

γ) μειώνει έμμεσα την αξία της αγροτικής γης με την αθρόα προσφορά γης, λόγω εγκατάλειψης της αγροτικής δραστηριότητας. Παράλληλα, ανοίγει το δρόμο στις τράπεζες να λεηλατήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών, εντείνοντας τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς χωραφιών και ακινήτων.

Η μεγάλη μάζα της αγροτιάς δεν θα πρέπει να πέσει στην παγίδα ενός τέτοιου στημένου «διαλόγου», ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της. Αντίθετα έχει κάθε λόγο να εντείνει την πάλη της απέναντι στην κυβερνητική αδιαλλαξία διεκδικώντας τη λύση των αμέσων αιτημάτων της και συνδέοντας τη λύση των γενικότερων πολιτικών αιτημάτων της με τον αγώνα και των άλλων εργατολαϊκών στρωμάτων.

Σήφης Σταυρίδης, γεωπόνος, μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το