Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανέλαβαν δράση κατά του Adrian Darya 1 που κατασχέθηκε στο Γιβραλτάρ στις 4 Ιουλίου με την υποψία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία και απελευθερώθηκε στις 15 Αυγούστου, ενώ στις 19 Αυγούστου επιβεβαιώθηκε ότι το τάνκερ έχει εγκαταλείψει τα νερά του Γιβραλτάρ..

Κυρώσεις σε βάρος του ιρανικού τάνκερ «Adrian Darya 1» και του κυβερνήτη του, επέβαλαν οι ΗΠΑ, για τη μεταφορά πάνω από 2 εκατ. βαρελιών πετρελαίου που, όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, θα ωφελήσει τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας. 

Εν τω μεταξύ, στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ απειλεί ότι οποιοσδήποτε παράσχει βοήθεια στο «Adrian Darya 1», κινδυνεύει να έλθει αντιμέτωπος με κυρώσεις. 

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το τάνκερ, για το οποίο τις τελευταίες ημέρες υπήρχε η φημολογία ότι κατευθύνεται προς την Ελλάδα. Πληροφορίες που είχαν έλθει στο φως της δημοσιότητας έφεραν το τάνκερ να έχει προορισμό το λιμάνι της Καλαμάτας, με την ελληνική πλευρά να δηλώνει ότι δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα κατάπλου στις ελληνικές Αρχές. 

Πομπέο: Το τάνκερ κατευθύνεται προς τη Συρία

Την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι το τάνκερ κατευθύνεται προς τη Συρία. «Έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες ότι το τάνκερ οδεύει προς την Ταρτούς, στη Συρία. Ελπίζω να αλλάξει πορεία», είπε ο ίδιος. 

​Νωρίτερα, πληροφορίες έφεραν το τάνκερ να κατευθύνεται προς την τουρκική πόλη Αλεξανδρέτα, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να σημειώνει ότι το Adrian Datya 1 πλέει προς τον Λίβανο. 

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα κάνει γνωστές τις προθέσεις τους να κατασχέσουν εκ νέου το ιρανικό τάνκερ, απειλώντας με επιβολή κυρώσεων όσους το βοηθήσουν.

Οι εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν ξέσπασαν πέρυσι, όταν η Ουάσινγκτον αποφάσισε να αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία, επαναφέροντας τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το