Τα τελευταία  χρόνια, η Κόστα Ρίκα προβλήθηκε από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ως μια χώρα λίγο πολύ πρότυπο. Υπήρξαν δημοσιεύματα για την ενεργειακή της αυτάρκεια μέσω καινοτόμων εφαρμογών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για τον υψηλότατο δείκτη ευτυχίας στη χώρα. Για τη μη ύπαρξη στρατού και της ελάχιστης αστυνομίας επειδή δε χρειάζονται. Ένας μικρός ξένοιαστος και εξωτικός παράδεισος χωρίς προβλήματα (και φυσικά χωρίς ταξική πάλη και τέτοια κακά), κάπως έτσι παρουσίαζαν διάφορα δημοσιεύματα την Κόστα Ρίκα.

Όμως εδώ και τέσσερις βδομάδες πλέον, η μικρή χώρα σείεται από γενική απεργία που εναντιώνεται σε δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση, γνωστές ως Νόμος για την Ενδυνάμωση των Δημόσιων Οικονομικών, ώστε να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα ύψους 7 τοις εκατό και το αυξανόμενο δημόσιο χρέος. Τι περιλαμβάνει ο εν λόγω νόμος; Εφαρμογή ΦΠΑ που θα είναι μεγαλύτερος από τον ισχύοντα φόρο επί των πωλήσεων, ο οποίος θα επεκταθεί και σε αγαθά τα οποία μέχρι τώρα ήταν αφορολόγητα, όπως βασικά είδη διατροφής για τη χώρα. Πάγωμα μισθών και μείωση επιδομάτων καθώς και περιορισμό των δημοσίων δαπανών.

Ενάντια σ’ αυτή την εξέλιξη τα συνδικάτα της χώρας ξεκίνησαν απεργία διαρκείας ήδη από τις 10 Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνδικάτα είχαν διαμορφώσει από τον Ιούλιο τη δική τους πρόταση 38 σημείων, γνωστή ως Φορολογική Μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης και Αλληλεγγύης, η οποία επικεντρωνόταν στις φοροαπαλλαγές των πλουσίων και των μεγάλων εταιρειών. Η κυβέρνηση Αλβαράντο  την απέρριψε και καλεί τώρα τη δικαιοσύνη να κηρύξει την απεργία παράνομη και καταχρηστική, οξύνοντας περαιτέρω την κατάσταση.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το