Να καταδικάσουμε τις παράνομες συλλήψεις των κοινωνικών αγωνιστών και την χάλκευση κατηγοριών εναντίον τους.

Να οικοδομήσουμε ένα πανεθνικό ενιαίο λαϊκό κίνημα ενάντια στο βραχμανικό ινδουιστικό φασισμό!

Η αστυνομία της Πούνα (1) έχει αρχίσει από τις 6 Ιούνη 2018 να συλλαμβάνει διανοούμενους από όλη τη χώρα λόγω της υπόθεσης συνωμοσίας στο Μπίμα Κορέγκαον (2). Αρχικά, συνελήφθησαν οι Sudhir Dhawale (3), Rona Wilson (4), Surendra Gadling (5), Shoma Sen (6) και Mahesh Raut (7). Στο δεύτερο κύμα συλλήψεων, στις 28 Αυγούστου 2018, έσυραν από τα σπίτια τους και ενέπλεξαν στην παραπάνω υπόθεση συνωμοσίας τους Varavara Rao (8), Vernon Gonzalves (9), Arun Fereira (10), Gautam Navlakha (11) και Sudha Bharadwaj (12). Η αστυνομία επέδραμε επίσης στα σπίτια των καθ. Anand Teltumbe (13) (στη Γκόα), καθ. Κusuma Satyanarayana (14), των δημοσιογράφων Kranthi (15) και Kurmanath (16) (στη Χάιντεραμπάντ) και του ιερέα Stan Swamy (17) (στη Ράντσι).

  

Από τις συγκρούσεις σε προάστιο της Βομβάης με την αστυνομία κατά την απεργία στις 3 Γενάρη για την επίθεση των ινδουιστών φασιστών ενάντια στους Νταλίτ την προηγούμενη ημέρα

Η αστυνομία της Πούνα και η κυβέρνηση της Μαχαράστρα δεν έχει αγγίξει τους πραγματικούς αυτουργούς της βίας στο Μπίμα Κορέγκαον την Πρωτοχρονιά 2018 (τον Shambhaji Bhide (18), τον οποίο ο Μόντι αποκαλεί γκουρού του, και τον Milind Ekbote (19)), οι οποίοι κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Η αστυνομία άρχισε να εξυφαίνει θεωρίες συνωμοσίας μέσω των ελεγχόμενων από αυτή ΜΜΕ, από τον Ιούνη κιόλας, ισχυριζόμενη ότι ανακάλυψε ενοχοποιητικές επιστολές στους φορητούς υπολογιστές του Rona Wilson και άλλων, και ότι όλοι τους συμμετείχαν σε μια συνωμοσία μαζί με τους Μαοϊστές για να δολοφονήσουν τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και να διεξάγουν πόλεμο ενάντια στο ινδικό κράτος.

Πολλοί επιφανείς διανοούμενοι, ακόμα και κάποιοι αποστρατευμένοι αξιωματούχοι της αστυνομίας, αλλά και δικαστές επίσης, αποκάλυψαν το χαλκευμένο χαρακτήρα των επιστολών και ανέλυσαν πώς αυτές δεν θα μπορούσαν παρά να είναι μόνο κατασκευασμένες. Ανέδειξαν ότι βάσει του “modus operandi” του κόμματός μας, ενός κόμματος εκτός νόμου, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη χρήση τέτοιου είδους επιστολών και e-mail, πολλώ δε μάλλον για τη χρήση των πραγματικών ονομάτων των δήθεν συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση ή ενέργεια λογιστικής υποστήριξης αυτής. Επομένως, η ενοχοποίηση κάποιων από τους παραπάνω διανοούμενους στα πλαίσια μιας κατασκευασμένης συνομωσίας για τη δολοφονία του Ναρέντρα Μόντι είναι μια από τις μεγαλύτερες απάτες σε βάρος του λαού της Ινδίας. Γίνονται απόπειρες να σιωπήσουν υγιείς φωνές αντίθεσης στις ασκούμενες πολιτικές, με τη δολοφονία ανθρώπων όπως οι Dabholkar (20), Pansare (21), Kalburgi (22), Gauri Lankesh (23), με απόπειρες δολοφονίας, όπως αυτή σε βάρος του Umar Khalid (24), ή με τη σύλληψη ακτιβιστών, όπως του G.N.Saibaba (25) και άλλων, των Murugan (26), Chandrasekhar Azad Ravan (27) και των συλληφθέντων με το τωρινό κύμα συλλήψεων, καθώς και με την εφαρμογή σε βάρος τους του Νόμου Περί Πρόληψης Παράνομων Δραστηριοτήτων (UAPA) (28) και νόμων περί Στάσης. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για συνωμοσία από πλευράς κράτους. Οποιοσδήποτε κριτικός παρατηρητής του κινήματός μας θα μπορούσε να δείξει ότι είναι οι εκτός νόμου αντάρτικες δυνάμεις μας που εμπλέκονται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν μπορεί να υπάρχει κανένας ρόλος σε αυτές για ακτιβιστές όπως οι συλληφθέντες.

Η Soni Sori με τα εγκαύματα στο πρόσωπο από το οξύ

Όλοι οι διανοούμενοι, από το δρ. Binayak Sen (29) και τη Soni Sori (30) ως το Saibaba και τους Varavara Rao, Sudha Bharadwaj και άλλους είναι ακτιβιστές για τα δημοκρατικά δικαιώματα και επαναστάτες διανοούμενοι που έχουν αφιερώσει τις ζωές τους για την υπεράσπιση των καταπιεσμένων – των Νταλίτ, των Αντίβασι, των μειονοτήτων, των γυναικών, των εργατών, των αγροτών – και των δικαιωμάτων τους να οργανώνονται και να κινητοποιούνται για τα δικαιώματά τους. Είναι αυτός ο ακτιβισμός που το σημερινό φασστικό καθεστώς των Μόντι και Shah (31) θέλουν να ανακόψουν.

Το φασιστικό καθεστώς των Μόντι, ShahBJP/RSS(32) αντιμετωπίζει αυτή την εποχή μια σοβαρή κρίση αξιοπιστίας, καθώς και οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση. Οι προεκλογικές υποσχέσεις του Μόντι για εξάλειψη της διαφθοράς και της ανεργίας, για διπλασιασμό του εισοδήματος των αγροτών κλπ έχουν αθετηθεί. Αποκαλύπτεται η ευνοιοκρατία, ο κλικαδόρικος καπιταλισμός και η διαφθορά των Ambani(33), Modi, Mallya (34) και σία. Η απονομισματοποίηση (35), ο GST (36) και άλλες φιλοϊμπεριαλιστικές πολιτικές έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ινδική οικονομία και έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και σε τεράστια ανεργία. Οι επιθέσεις των συμμοριών επαγρύπνησης των ινδουιστών φασιστών σε Νταλίτ, Αντίβασι, γυναίκες και προοδευτικούς διανοούμενους όπως τους Dabholkar, Gauri Lankesh και άλλους, έχουν προκαλέσει μια νέα πόλωση και συσπείρωση ενάντια σε αυτές τις φασιστικές δυνάμεις.

Σε ένα τέτοιο φόντο, το καθεστώς Modi-Shah προσφεύγει στη φυλάκιση και τον εκφοβισμό των ακτιβιστών για τα δημοκρατικά δικαιώματα και των επαναστατών διανοουμένων, προκειμένου:

-να αποτρέψει την τρέχουσα διαδικασία ενοποίησης των Νταλίτ, των μειονοτήτων και του επαναστατικού κινήματος η οποία έκανε την εμφάνισή της στις εκδηλώσεις για την επέτειο της μάχης στο Μπίμα Κορέγκαον, υπό το σύνθημα “Νέοι Πέσουα – όχι στην αυθαιρεσία”

-να αποσπάσει την προσοχή του λαού από τα πραγματικά ζητήματα, τον κλικαδόρικο καπιταλισμό, τη διαφθορά, την ανεργία, την εκτόξευση των τιμών των καυσίμων και άλλων εμπορευμάτων, με τη δημιουργία του μπαμπούλα του ναξαλιτισμού των πόλεων, πέραν του ψευτοπατριωτισμού, της επίθεσης από το Πακιστάν κλπ

-να εντείνει περαιτέρω την Επιχείρηση “Πράσινο Κυνήγι” (37) που έχει εξαπολυθεί ήδη από εποχής καθεστώτος Ινδικού Κογκρέσου, με την προσφυγή σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς και περαιτέρω ανάπτυξη στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων στη Νταντακαράνια, τη Τζάρκχαντ και την Οντίσα. Οι σφαγές και η ανηλεής καταστολή στους Αντίβασι θα πολλαπλασιαστούν σε ένταση. Το κράτος θέλει να περιστείλει κάθε κίνημα αλληλεγγύης με αυτές τις περιοχές. Οι συλληφθέντες ακτιβιστές βρίσκονται στην πρωτοπορία όσων αποκαλύπτουν την ανηλεή καταστολή και τις θηριωδίες.

-να επικαλείται το μπαμπούλα του ναξαλιτισμού των πόλεων και να χαρακτηρίζει ως “εμπνεόμενο και υποκινούμενο από Ναξαλίτες” κάθε λαϊκό κίνημα ενάντια σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές που το κράτος θέλει να καταστείλει. Το έχουμε δει αυτό πρόσφατα στην περίπτωση του αγώνα στο Τουτουκούντι (38), στο κίνημα Παθαλγκάντι (39) κλπ. Η σύλληψη των ακτιβιστών αποτελεί προειδοποίηση σε όλα τα ηγετικά στελέχη τέτοιων κινημάτων.

Συμμετέχοντες στο κίνημα Παθαλγκάντι

Η απόγνωση του κράτους είναι εντελώς προφανής και αποδεικνύεται με τη σύλληψη και την κακομεταχείριση ανθρώπων που έχουν φτάσει στην όγδοη δεκαετία της ζωής τους, όπως του ιερέα Stan Swamy και του Varavara Rao, για να πετύχει τους παραπάνω στόχους.

Αποτελεί όλο και πιο μεγάλη ανάγκη η καταπολέμηση των φασιστικών δυνάμεων από όλους. Συγχαίρουμε όλες αυτές τις δημοκρατικές δυνάμεις που αποκαλύπτουν τις καταστροφικές δράσεις του κράτους και ειδικά του τρίο Modi-Shah-RSS.

Καλούμε όλες τις δημοκρατικές και επαναστατικές δυνάμεις, όπως και τους εργάτες, τους αγρότες, τους Νταλίτ, τους Αντίβασι, τις μειονότητες και τις γυναίκες να συσπειρωθούν, να αντιπαλέψουν και να τσακίσουν τις βραχμανικές ινδουιστικές φασιστικές δυνάμεις.

Abhay,

εκπρόσωπος Τύπου

της Κεντρικής Επιτροπής

του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκού)

Σημειώσεις parapoda

(1)Πούνα: H 2η μεγαλύτερη, μετά τη Βομβάη, πόλη στην πολιτεία της Μαχαράστρα, με 3,1 εκ. κατοίκους.

(2)Υπόθεση Συνωμοσίας στο Μπίμα Κορέγκαον: Στις 2/1/2018 γιορταζόταν η 200ή επέτειος της μάχης του Κορέγκαον την πρωτοχρονιά του 1818 ανάμεσα στη στρατιά του Πέσουα – αντίστοιχου του πρωθυπουργού – της ινδικής κοινοπολιτείας των Μαράθα, που είναι ανώτερης κάστας, και στρατεύματα της Βρετανικής Εταιρίας Ανατολικών Ινδιών, που αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από τους “ανέγγιχτους” Μάχαρ. Παρότι συμμετείχαν για λογαριασμό των Βρετανών, σήμερα εκτιμάται από τους Νταλίτ ως νίκη επί των ανώτερων καστών. Στους εορτασμούς, που συμμετείχαν κυρίως Νταλίτ, επιτέθηκαν συμμορίες βραχμανιστών ινδουιστών με 1 νεκρό, 30 τραυματίες και 300 συλλήψεις.

(3)Sudhir Dhawale: Συγγραφέας με έδρα τη Βομβάη και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των Νταλίτ. Οργανωτής της μεγάλης ενωτικής συνδιάσκεψης Νταλίτ την Πρωτοχρονιά του 2018 250 οργανώσεων Νταλίτ στην άλλοτε έδρα των Πέσουα στην Πούνα.

(4)Rona Wilson: Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Επιτροπής για την Απελευθέρωση των Πολιτικών Κρατουμένων (CRPP).

(5)Surendra Gadling: Δικηγόρος, υπερασπιστής Νταλίτ και μέλος της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων (CPDR) και της CRPP.

(6)Shoma Sen: Αναπληρώτρια καθηγίτρια και επικεφαλής του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νάγκπουρ. Σύζυγος του επί 4 χρόνια φυλακισμένου (2007-2011) ως “σχετιζόμενου με τους Ναξαλίτες” Τουσαρκάντ Μπατσαταράγια.

(7)Mahesh Raut: Κοινωνιολόγος, εργαζόταν στις κοινότητες των Αντίβασι. Ως μέλος του Visthapan Virodhi Jan Vikas Andolan (“Κοινωνικό Κίνημα Ενάντα στην Εκτόπιση”), οργάνωσε κινητοποιήσεις στην περιοχή του Γκαντσιρόλι ιδίως ενάντια στο σχέδιο εξόρυξης από τη Lloyds Metal στο Σούρτζαγκατ, χώρο δικαιοδοσίας των τοπικών κοινοτήτων.

Από κινητοποιήσεις ενάντια σε σχέδια εξόρυξης στο Γκαντσιρόλι

(8)Varavara Rao: Επαναστάτης συγγραφέας, ιδρυτής της Ένωσης Επαναστατών Συγγραφέων, μεσολαβητής το 2001 στις ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις του ινδικού κράτους με το ΚΚΙ(Μ-Λ)/Λαϊκός Πόλεμος (που συνενώθηκε με το Μαοϊκό Κομμουνιστικό Κέντρο το 2004 και συνίδρυσε το ΚΚΙ(Μαοϊκό)).

(9)Vernon Gonsalves: Καθηγητής σε κολέγια της Βομβάης, μετά εργαζόμενος σε κοινωνικές υπηρεσίες στην Τσαντραπούρ της Μαχαράστρα. Το 2007 είχε κατηγορηθεί ως μέλος της ΚΕ του ΚΚΙ(Μαοϊκού) της Μαχαράστρα, αλλά είχε αθωωθεί.

(10)Arun Fereira: Δικηγόρος, μέλος της Ινδικής Ένωσης Δικηγόρων του Λαού (IAPL) και της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων (CPDR)

(11)Gautam Navlakha: Δημοσιογράφος, ιδρυτής της Λαϊκής Ένωσης για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα (PUDR).

(12)Sudha Bharadwaj: Δικηγόρος, συνδικαλίστρια, γενική γραμματέας της Λαϊκής Ένωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες

(13)Anand Teltumbe: Μηχανικός, συγγραφέας, γενικός γραμματέας της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων (CPDR) στη Μαχαράστρα, εκτελεστικό μέλος της Οργάνωσης Συντονισμός για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα (CDRO) και μέλος του προεδρείου του Πανινδικού Φόρουμ για τα Δικαιώματα στην Εκπαίδευση (AIFRTE).

(14)Κusuma Satyanarayana: Καθηγητής στο τμήμα Πολιτιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αγγλικής και Ξένων Γλωσσών στη Χαϊντεραμπάντ, με έμφαση στο αντικείμενο της γραφής και της ιστορίας των Νταλίτ.

(15)Kranthi Tekula: Δημοσιογράφος της καθημερινής εφημερίδας της Χαϊντεραμπάντ στην πολιτεία Τελανγκάνα.

(16)KV Kurmanath: Δημοσιογράφος της καθημερινής εφημερίδας Τhe Hindu, που εκδίδεται από το 1878 στο Τσενάι, την πρωτεύουσα της πολιτείας Ταμίλ Ναντού.

(17)Stan Swamy: Ιερέας στη Ράντσι, την πρωτεύουσα της πολιτείας Τζάρκχαντ. Υπερασπιστής των δικαιωμάτων των Αντίβασι, συμμετείχε στην καμπάνια της Οργάνωσης Ενάντια στην Ακτινοβολία από το Ουράνιο στη Τζάρκχαντ (JOAR), ενάντια στην Εταιρία Ουρανίου της Ινδίας. Το 2010 έβγαλε βιβλίο όπου αποκάλυπτε τον παράνομο χαρακτήρα των συλλήψεων ιθαγενών για σχέσεις με τους μαοϊστές και το ότι το 97% αυτών δεν είχε χρήματα για δικηγόρο.

(18)Sambhaji Bhide: Πρώην στέλεχος της RSS (βλ.σημ.33), αργότερα έφτιαξε τη δική του ινδουιστική εξτρεμιστική οργάνωση. Πολλοί αστοί πολιτικοί ηγέτες τον εκτιμούν ως γκουρού. Απαλλάχθηκε των κατηγοριών για τα επεισόδια στο Μπίμα Κορέγκαον.

(19)Milind Ekbote: Μέλος του κόμματος BJP (Ινδικού Λαϊκού Κόμματος), πρόεδρος εξτρεμιστικών ινδουιστικών οργανώσεων, υποκινητής της βίας εναντίον μουσουλμάνων, Νταλίτ και άλλων. Απαλλάχθηκε των κατηγοριών για τα επεισόδια στο Μπίμα Κορέγκαον.

(20)Narendra Achyut Dabholkar: Γιατρός, κοινωνικός αγωνιστής, ορθολογιστής (επικεφαλής της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Προλήψεων), δολοφονήθηκε το 2013.

(21)Govind Pansare: Δικηγόρος, μέλος του ΚΚΙ από το 1952, ιδρυτής οργάνωσης που ενθάρρυνε τους γάμους ανάμεσα σε άτομα διαφορετικών καστών, δολοφονήθηκε με παρόμοιο με το Dabholkar τρόπο το 2015.

(22) Malleshappa Madivalappa Kalburgi: Ακαδημαϊκός, μελετητής της ανώτερης κάστας Lingayat, της οποίας θεωρούταν προοδευτικό μέλος, και “αναθεωρητής” της ιστορίας της. Δολοφονήθηκε μετά από απειλές για τη ζωή του το 2015.

(23)Gauri Lankesh: Δημοσιογράφος, επικρίτρια των πρακτικών των ινδουιστών εξτρεμιστών, δολοφονήθηκε στις 5 Σεπτέμβρη 2017.

(24)Umar Khalid: Πρώην επικεφαλής της Ένωσης Δημοκρατικών Φοιτητών (DSU) στο πανεπιστήμιο Νεχρού. Είχε συλληφθεί για “αντιινδικά” συνθήματα που δήθεν διατυπώθηκαν κατά τις κινητοποιήσεις στο πανεπιστήμιο ενάντια σε θανατικές καταδίκες σε αποσχιστή στο Κασμίρ και τον επιτιθέμενο στο ινδικό κοινοβούλιο το 2001. Με προσφυγή του στο ανώτατο δικαστήριο μπόρεσε να παρουσιάσει τη διδακτορική του διατριβή για τους Αντίβασι τον Αύγουστο του 2018.

Μέλη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Αντάρτικου Στρατού του ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκού)

(25)GN Saibaba: Ανάπηρος αγωνιστής καθηγητής του πανεπιστημίου του Δελχί, καταδικασμένος το 2017 σε ισόβια για σχέσεις με το ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκό). Παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης έχει προκληθεί. Για μεταφράσεις στα ελληνικά για τον αγώνα του Saibaba βλ.εδώ.

(26)Αyyanan Murugan: Δικηγόρος, γραμματέας του Κέντρου για την Προστασία των Πολιτικών Ελευθεριών (CPCL) στην Ταμιλναντού. Δικηγόρος κατηγορούμενων με βάση τον UAPA (βλ.σημ.28).

(27)Chandrashekhar Azad Ravan: Ακτιβιστής από την βόρεια πολιτεία Ουτάρ Πραντές, συνιδρυτής του “Στρατού του Μπιμ”, οργάνωσης για τη χειραφέτηση των Νταλίτ. Συνελήφθη για δήθεν πρόκληση επεισοδίων ανάμεσα στις κάστες των Νταλίτ και των Ραϊπούτ στο Σαχαρανπούρ το Μάη του 2017.

(28)Νόμος Περί Πρόληψης Παράνομων Δραστηριοτήτων (UAPA): Νόμος του 1967 (τελευταία τροποποίηση το 2012) για την πρόληψη δραστηριοτήτων ενάντια “στην ακεραιότητα και την κυριαρχία” της Ινδίας. Προς το συμφέρον αυτών, “λελογισμένα” περιορίζει την ελευθερία έκφρασης και λόγου, το δικαίωμα συνάθροισης και το δικαίωμα της ίδρυσης ενώσεων.

(29)Binayak Sen: Παιδίατρος, κάτοχος του Διεθνούς Βραβείου Ειρήνης Γκάντι, πανεθνικός αντιπρόεδρος της Λαϊκής Ένωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες (PUCL). Το 2010 καταδικάστηκε σε ισόβια για Στάση και παροχή βοήθειας στους Ναξαλίτες για την ίδρυση δικτύου για υπονόμευση του κράτους. Έχει αποφυλακιστεί εν αναμονή της τελικής απόφασης για αναστολή.

(30)Soni Sori: Αντίβασι δασκάλα, υποψήφια με το κεντρώο “Κόμμα του απλού ανθρώπου” (Aam Aadmi), αν και είχε συλληφθεί για διασυνδέσεις με το ΚΚΙ (Μαοϊκό), δέχτηκε επίθεση με οξύ στο πρόσωπο το 2016.

(31)Amit Anilchandra Shah: Πρόεδρος του Ινδικού Λαϊκού Κόμματος BJP

(32)RSS (Rashtriya Swayamsevak Sangh): Εθνική Οργάνωση Εθελοντών του BJP, παραστρατιωτική ινδουιστική οργάνωση.

(33)Mukesh Dhirubhai Ambani: Μεγιστάνας, επικεφαλής της Reliance Industries Limited, που ανήκει στο κλαμπ των μεγαλύτερων εταιριών παγκοσμίως, Fortune Global 500.

(34)Vijay Vittal Mallya: Επιχειρηματίας και πρώην πολιτικός, έχει διαφύγει στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Ινδία διαπραγματεύεται την έκδοσή του.

(35)Απονομισματοποίηση: Δια τηλεοράσεως ανακοίνωση από το Μόντι στις 8.15μμ της 8ης Νοέμβρη του 2016, ότι από τις 12 η ώρα καταργούνται τα χαρτονομίσματα των 500 και 1.000 ρουπίων, με πρόσχημα την καταπολέμηση της παραοικονομίας και της τρομοκρατίας. Αποτέλεσμα 100 νεκροί σε ουρές στις τράπεζες.

(36)GST: Ενιαίος φόρος αγαθών και υπηρεσιών.

(37)Επιχείρηση “Πράσινο Κυνήγι”: Κυβερνητικό σχέδιο που ξεκίνησε το Νοέμβρη του 2009 με τη χρήση όλων των ένοπλων δυνάμεων εναντίον του ΚΚΙ (Μαοϊκού), με πρόσχημα το οποίο, εκτοπίζει και δολοφονεί αμάχους.

(38)Κίνημα στο Τουτουκούντι: βλ.εδώ.

(39)Κίνημα Παθαλγκάντι: Παθαλγκάντι σημαίνει πέτρινες πλάκες, επιγραφές. Πέρσι σε σχεδόν 200 χωριά ιθαγενών στην πολιτεία Τζάρκχαντ (της οποίας οι ιθαγενείς αποτελούν το 26%) τοποθετήθηκαν τεράστιες πράσινες πέτρινες πλάκες με χαραγμένα επάνω τους αποσπάσματα από το νόμο PESA του 1996, που αφορούσε το σύστημα διοικητικής οργάνωσης, καθώς και προειδοποιήσεις για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, για το ότι η εξουσία τους, βάσει νόμου, δεν ισχύει εδώ, και δεν δικαιούνται να συνάπτουν με επιχειρηματικούς ομίλους συμφωνίες για την περιοχή χωρίς τη γνώμη των κατοίκων.

Το κείμενο στα αγγλικά εδώ.

Πηγή: parapoda.wordpress.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το