Κ.Κ. Χιλής (Προλεταριακή Δράση)-Πατριωτική Ένωση: Ανακοίνωση για τις πολιτικές εξελίξεις

Άλλη μια φορά η ολιγαρχική και εγκληματική κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα επιδιώκει να εξαπατήσει την εργατική τάξη και το λαό της Χιλής: αρχικά, με ένα πακέτο μέτρων εμβαλωματικού χαρακτήρα τα οποία, σε τελική ανάλυση, αποδίδουν ακόμα περισσότερους κρατικούς πόρους σε ιδιώτες, και τώρα, με έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό, ωσάν η αλλαγή προσώπων να άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν και ασκούν πολιτική αυτοί οι νεοφιλελεύθεροι. Αυτές οι κινήσεις δείχνουν την αδυναμία τους να αφουγκραστούν τα εκατομμύρια διαδηλωτών σε όλη τη Χιλή, όπου η απάντηση είναι ο αυταρχισμός, που εκφράζεται στο δρόμο με τη μέγιστη καταστολή, με πάνω από 20 νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες από πυρά, συλλήψεις επί συλλήψεων και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ως Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής (Προλεταριακή Δράση) και Πατριωτική Ένωση, γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα δεν επιλύεται παίζοντας τις μουσικές καρέκλες, αλλά με μια πολιτική διέξοδο που οφείλει να εισακούει και να δίνει συγκεκριμένη απάντηση στα κοινωνικά αιτήματα, τα πιο άμεσα εκ των οποίων είναι: ελάχιστος μισθός 500 χιλιάδων πέσος· διαγραφή των φοιτητικών χρεών και δωρεάν Παιδεία· Υγεία ως συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα με 100% χρηματοδότηση· τερματισμός του σημερινού ασφαλιστικού συστήματος και αντικατάστασή του με ένα αλληλέγγυο, τριμερούς χρηματοδότησης και αναδιανεμητικό· σχέδιο για νέες δημόσιες κατοικίες και ανασυγκρότηση. Οι πόροι για τη χρηματοδότηση αυτών των μέτρων θα βρεθούν με την εθνικοποίηση του χαλκού, του λιθίου, των λιμανιών, των δρόμων, των υδάτων, της θάλασσας, των εταιριών ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών, των δημόσιων μεταφορών, των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος.

Να συνεχίσουμε στο δρόμο για τα μεγάλα κοινωνικά αιτήματα, να συνεχίσουμε τις λαϊκές κινητοποιήσεις, να ενθαρρύνουμε τον αγώνα και την οργάνωση, γιατί η Χιλή ξύπνησε και δεν θέλουμε ούτε ψίχουλα ούτε αλλαγές κλόουν. Συνεχίζουμε απαιτώντας το άνοιγμα μιας διαδικασίας προς μια Συντακτική Συνέλευση, για ένα Νέο Σύνταγμα για την Επανίδρυση της Χιλής. Σήμερα, ο λαός απαιτεί να κάνουμε πολιτική μεγάλης κλίμακας, με τα συμφέροντα της πατρίδας και του λαού στο επίκεντρο: Για να μην έρθουν πάλι, όπως πάντοτε, η πινοσετική δεξιά και η νεοφιλελεύθερη δεξιά, συσπειρωμένες σε μια ψευτοαντιπολίτευση, πηγαίνοντας αλλού τη συζήτηση στα επίσημα φόρα και τις λαϊκές συνελεύσεις – οι οποίες έχουν δημιουργηθεί, και στις οποίες η UPA και το PC(AP) αποτελούν συστατικό τμήμα –, και εμποδίζοντας τη σημαντική και απαραίτητη άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων που σήμερα πρέπει να προχωρήσει, μέχρι του σημείου να επιβάλει τις δομικές αυτές αλλαγές που απαιτούνται. Ας μην αφήσουμε τους νεοφιλελεύθερους του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης για άλλη μια φορά να διαπραγματευτούν πίσω από τις πλάτες και σε βάρος της κινητοποιούμενης κοινωνίας. Να απαιτήσουμε ένα δεσμευτικό λαϊκό δημοψήφισμα που να δείχνει ότι ο λαός πράγματι απαιτεί μια Συντακτική Συνέλευση, να παραιτηθούν όλοι οι νεοφιλελεύθεροι κυβερνώντες, και να ανοίξει ανεμπόδιστα ο δρόμος στην εργατική τάξη και τους λαούς της Χιλής για να οικοδομήσουν μια Νέα Πατρίδα.

Δεν αποδεχόμαστε ψίχουλα, ούτε αλλαγές κλόουν. Δεν αποδεχόμαστε διακοσμητικές αλλαγές ούτε μέτρα εμβαλωματικού χαρακτήρα.

Να συνεχίσουμε να παλεύουμε για μια δεσμευτική λαϊκή ψηφοφορία, για να ανοίξει ο δρόμος για μια Συντακτική Συνέλευση και για να αποκτήσουμε ένα Νέο Σύνταγμα.

Να φύγουν όλες και όλοι οι νεοφιλελεύθεροι από τους δημόσιους θώκους, όπως απαιτεί ο κινητοποιούμενος λαός.

Πατριωτική Ένωση

Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής (Προλεταριακή Δράση)

Μετάφραση από τα ισπανικά parapoda

Πηγή: parapoda.wordpress.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το