Τον Μάιο που πέρασε και λίγες μέρες πριν την επίσημη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, μετά από απόφαση της διοίκησης Τραμπ, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ διοργάνωσε δεξίωση προς τιμήν της μεταφοράς αυτής. Με αυτή την κίνηση, δόθηκε μια ακόμη ευκαιρία σε μια σειρά χώρες να «συμμορφωθούν» με την απόφαση αυτή, στέλνοντας αντιπροσωπείες στη δεξίωση. Το αποτέλεσμα ήταν να διευρυνθεί κάπως η στήριξη στις ΗΠΑ, πάντα σε σχέση με τη σχετική ψηφοφορία του περασμένου Δεκεμβρίου στα Ηνωμένα Έθνη, όπου οι ΗΠΑ φάνηκαν να απομονώνονται διεθνώς σχετικά με το ζήτημα.

Στη συγκεκριμένη ψηφοφορία τότε, από τις ελάχιστες χώρες που στάθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ, ξεχώριζαν η Γουατεμάλα και η Ονδούρα. Μάλιστα η Γουατεμάλα, μέσω του προέδρου της Τζίμυ Μοράλες, πρώην κωμικού στην τηλεόραση, ανακοίνωσε σχεδόν αμέσως μετά την ψηφοφορία ότι και αυτή θα μετακινήσει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ.

Με ευκαιρία τη δεξίωση, μια σειρά επιπλέον χώρες της Λατινικής και Κεντρικής Αμερικής, μέσω της αντιπροσώπευσής τους σε αυτήν, έδειξαν να ευθυγραμμίζονται με τις ΗΠΑ. Ελ Σαλβαδόρ, Παναμάς, Περού, Δομινικανή Δημοκρατία, Παραγουάη έστειλαν αντιπροσωπείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλες χώρες της περιοχής δεν είχαν εναντιωθεί στις ΗΠΑ κατά την ψηφοφορία του Δεκεμβρίου, παρά απείχαν από αυτήν, όπως η Αϊτή, η Τζαμάικα και το Μεξικό.

Πολλές από αυτές τις χώρες ο Τραμπ τις έχει αποκαλέσει «σκατοχώρες» στο κοντινό παρελθόν, σε ένα από τα ρατσιστικά και αντιμεταναστευτικά του παραληρήματα στο Twitter, που αποτελούν και βασικό στοιχείο του τρόπου που πολιτεύεται. Ωστόσο, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνιέται είναι ότι ο ίδιος είχε απειλήσει ότι θα διακόψει την οικονομική βοήθεια στις χώρες που θα αντιταχθούν στις ΗΠΑ κατά την ψηφοφορία και γενικότερα σ’ αυτό το ζήτημα.

Οι χώρες αυτές έχουν καταστεί από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό μπανανίες, σχεδόν πλήρως εξαρτημένες από την οικονομική «βοήθεια» που τους δίνει. Με βάση όλα αυτά, δεν πρέπει να κάνει εντύπωση η βιαστική τους ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ.

Επίσης πολλές από αυτές τις χώρες έχουν μεγάλους μεταναστευτικούς πληθυσμούς στις ΗΠΑ, οι οποίοι, στέλνοντας χρήματα, συμβάλλουν στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τους (10% στην περίπτωση της Γουατεμάλας).

Για την Ονδούρα ειδικά, αποφασιστικό ρόλο πρέπει να έπαιξε και η αναγνώριση εκ μέρους των ΗΠΑ του προέδρου Χουάν Ορλάντο Χερνάντες ως νικητή των εκλογών στη χώρα, εκλογών που προηγουμένως οι ΗΠΑ, μέσω του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), απέρριπταν κάνοντας λόγο για εκτεταμένη εκλογική απάτη.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το