Με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής συνεχίζονταν για πάνω από δέκα μέρες η απεργία των εργατών στο υπαίθριο ορυχείο χαλκού τoυ κρατικού μονοπωλιακού κολοσσού της Codelco στη βόρεια Χιλή. Η Codelco αποτελεί “στρατηγικό τομέα” της οικονομίας της λατινοαμερικάνικης αυτής χώρας, καθώς πρόκειται για την εταιρεία με τη μεγαλύτερη παραγωγή χαλκού στον κόσμο.

Η ετήσια εξορύξιμη ποσότητα αντιστοιχεί σε 1.7 εκατομμύρια τόνους “καλύπτοντας” (με τη γνωστή μέθοδο του ξεπουλήματος στα ιμπεριαλιστικά μεγαθήρια) το 11% της παγκόσμιας αγοράς.

Ωστόσο, παρά την ένταση της παραγωγικότητας και τη συνακόλουθη “ανάπτυξη”, η κυβέρνηση του δισεκατομμυριούχου δεξιού προέδρου Πινιέρα, που, αφότου ανέλαβε την κυβερνητική εξουσία, κλιμακώνει την αντιλαϊκή πολιτική των σοσιαλδημοκρατών της Μπατσελέτ, αρνείται να ικανοποιήσει τις στοιχειώδεις ανάγκες των εργατών.

Μπροστά στον νέο εμπαιγμό του Πινιέρα, που δημαγωγεί για αυξήσεις μισθών 1.2%, η πλειοψηφία των συνδικαλιζόμενων εργατών (1511 σε σύνολο 3.200) αποφάσισε την κλιμάκωση του αγώνα για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, θεσμοθέτηση στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ η απεργία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο πρόεδρος της Χιλής έχει ανάψει το πράσινο φως στην εταιρεία για την υπογειοποίηση της εκμετάλλευσης σε υψόμετρο 2.800 μέτρων από τον Ιούλιο, “επενδύοντας” από τον κρατικό κορβανά 5.8 δις δολάρια, επιδεινώνοντας δραματικά τους όρους εργασίας στο μεταλλείο.

Στη γειτονική Βραζιλία του ακροδεξιού Μπολσονάρου, χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαία ξεχύθηκαν στους δρόμους συμμετέχοντας στη γενική απεργία που προκήρυξαν εργατικές συνομοσπονδίες, στις 14 Ιούνη, αψηφώντας τις εκκλήσεις των αρχών για “κοινωνική ειρήνη” με πρόσχημα την έναρξη την ίδια ημέρα του COPA AMERICA.

Στο στόχαστρο των απεργών βρίσκεται η νεοφιλελεύθερη αντικοινωνική πολιτική του Βραζιλιάνου προέδρου, που κλιμακώνεται στη συγκυρία με αιχμή το προωθούμενο νομοσχέδιο –καταπέλτη της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται μεταξύ άλλων αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, με 40 χρόνια υποχρεωτικής ασφάλισης.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

 

δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το