3.024 μυστικοί ομαδικοί τάφοι έχουν εντοπιστεί από το 2006 μέχρι σήμερα

Πάνω από 3.000 μυστικοί τάφοι, που περιείχαν σχεδόν 5.000 πτώματα, έχουν βρεθεί στο Μεξικό αφότου η κυβέρνηση της χώρας ανέπτυξε το 2006 τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας για να πατάξει τα καρτέλ των ναρκωτικών, αποκαλύπτει κυβερνητική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή.

  Μέσα σε 13 χρόνια, το κύμα βίας που αποδίδεται στις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό έχει στοιχίσει τη ζωή σε 250.000 και πλέον ανθρώπους. Ειδικοί επισημαίνουν ότι η εμπλοκή του μεξικανικού στρατού συνέβαλε στον κατακερματισμό των καρτέλ σε μικρότερες, πιο αιμοδιψείς συμμορίες.  

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγνωρίζει την ύπαρξη τόσο μεγάλου αριθμού μυστικών τάφων», σημείωσε η Κάρλα Κιντάνα Οσούνα, επικεφαλής της εθνικής επιτροπής που είναι επιφορτισμένη με τις έρευνες για τους εξαφανισθέντες, η οποία παρουσίασε την έκθεση με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας των θυμάτων εξαναγκαστικών εξαφανίσεων.  

Η εθνική επιτροπή ερευνών, η αποστολή της οποίας είναι να εξακριβώσει την τύχη των τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων που θεωρούνται αγνοούμενοι στο Μεξικό, ανακοίνωσε πως έχουν βρεθεί 3.024 μυστικοί ομαδικοί τάφοι, που περιείχαν τουλάχιστον 4.974 πτώματα.  

Η έκθεση χαρακτηρίζεται «ιστορική», καθώς είναι η πρώτη φορά από το 2006 που οι αρχές δημοσιοποιούν ένα πανόραμα για αυτό το εξαιρετικά οδυνηρό ζήτημα. Ενώ τα στοιχεία παρουσιάζονταν στο εσωτερικό του προεδρικού παλατιού στην πρωτεύουσα, συγγενείς θυμάτων και μέλη οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαδήλωναν έξω από το κτίριο. «Πού είναι τα παιδιά μας;» έγραφαν πλακάτ και πανό πολλών ανθρώπων που πήραν μέρος στην κινητοποίηση, μαζί με φωτογραφίες αγνοουμένων.  

Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο νέος κεντροαριστερός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, την 1η Δεκεμβρίου, ως την 14η Αυγούστου, έχουν εντοπιστεί 522 μυστικοί ομαδικοί τάφοι που περιείχαν τουλάχιστον 671 πτώματα.  

Μόλις τα 200 από αυτά έχουν αναγνωριστεί και 116 έχουν παραδοθεί στις οικογένειές τους, σύμφωνα με τα δεδομένα της επιτροπής. Στα μεξικανικά νεκροτομεία επικρατεί το αδιαχώρητο, καθώς έχουν συσσωρευθεί σε αυτά περίπου 26.000 πτώματα.

Πηγή: lifo.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το