Στον απόηχο ενός ακόμα ναυαγίου στη Μεσόγειο με 34 νεκρούς, η ιταλική κυβέρνηση Κόντε μετρά τις αποτρόπαιες επιτυχίες της. Οι διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες ήδη διαμοιράζονται και στις υπόλοιπες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία. Μετά από πιέσεις και απαγορεύσεις ελλιμενισμού στα λιμάνια της Ιταλίας, με τις ευλογίες των υπόλοιπων κρατών–μελών, εξασφάλισε να μην επιχειρούν διασωστικά στη Μεσόγειο και η λιβυκή ακτοφυλακή ανενόχλητη να προχωράει στις αναχαιτίσεις. Στο εσωτερικό μέσω διατάγματος προωθεί πακέτο σκληρών μέτρων που θα δυσκολεύει τόσο τη χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες, όσο και την παραμονή τους στην Ιταλία.

Στη Γερμανία πάλι, που το θέμα του Προσφυγικού δημιουργεί διαρκώς τριγμούς και αλυσιδωτές αντιδράσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι εταίροι κατέληξαν σε συμφωνία.  Οι ανάγκες της αγοράς εργασίας και η ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας θα καθορίζουν την παραμονή μεταναστών, μετά φυσικά τον διαχωρισμό των αιτούντων άσυλο σε πρόσφυγες και «οικονομικούς» μετανάστες. Με βάση λοιπόν τις ανάγκες της γερμανικής οικονομίας, στην κατεύθυνση της έντασης του ξεδιαλέγματος ανθρώπων με κριτήριο τις απαιτήσεις του γερμανικού κεφαλαίου, μόνο οι εξειδικευμένοι μετανάστες που θα βρίσκουν εργασία μέσα σε έξι μήνες και θα μιλούν τη γλώσσα, θα παραμένουν στη Γερμανία. Όπως, άλλωστε, το έθεσε ο Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη Die Welt, εκφράζοντας ωμά τις προθέσεις των Γερμανών βιομηχάνων, οι μαζικές απελάσεις είναι ένα μέτρο μη ρεαλιστικό στην εφαρμογή του και χρειάζεται ενίσχυση στις προσπάθειες ενσωμάτωσης των  προσφύγων.

Σ’ όλο αυτό το πλέγμα καταστολής, πνιγμών και αποκρούσεων, παράνομης κράτησης και τρομοκράτησης στις χώρες εισόδου, βάρβαρης εκμετάλλευσης στις ισχυρές χώρες αλέθονται οι πρόσφυγες, καθώς οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συνεχίζουν να ισοπεδώνουν τη Συρία.

Και η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ καταγράφει το πέρασμα από τη Μεσόγειο ως το πιο θανατηφόρο και κάνει συστάσεις στην αυστριακή κυβέρνηση του Κουρτς και των ακροδεξιών συμμάχων του που ασκούν την προεδρία της ΕΕ …για ένα δίκαιο και λειτουργικό σύστημα ασύλου!!!

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το