Ο Αυστραλός ακαδημαϊκός Tim Anderson τέθηκε σε διαθεσιμότητα από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ με φθηνά και εντελώς αβάσιμα προσχήματα. Ο πραγματικός λόγος πίσω από την τιμωρία που του επιβλήθηκε είναι η συνεπής αντιιμπεριαλιστική του στάση, η οποία έχει εξοργίσει -ξανά και ξανά- την αυστραλιανή κυβέρνηση και τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης. Η εναντίωση κάποιου στην αστική τάξη σε θέματα πολέμου και ειρήνης αποτελεί πολιτική πάλη υψηλού επιπέδου, και ενέχει κόστος και κινδύνους. Η αυστραλιανή αστική τάξη το γνωρίζει καλά αυτό, γι’ αυτό και έχει διεξαγάγει επανειλημμένα κυνήγι μαγισσών εναντίον του, με εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ και υπουργούς της κυβέρνησης να ζητούν τη φίμωση, πειθάρχηση ή απόλυσή του από το πανεπιστήμιο.

47385893_10216102321603749_3771849500641984512_o

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε τη σχετική του δήλωση:

«Χθες, ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ Stephen Garton με έθεσε σε διαθεσιμότητα από ανώτερο λέκτορα και μου απαγόρευσε την είσοδο στο πανεπιστήμιο. Έχω εργαστεί ως ακαδημαϊκός στο πανεπιστήμιο αυτό εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια και θα ασκήσω έφεση στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή.

Αυτή η κίνηση είναι το αποκορύφωμα μιας σειράς αποτυχημένων προσπαθειών της διοίκησης να περιορίσει τα δημόσια σχόλιά μου. Πάντα απέρριπτα τη λογοκρισία αυτή. Η τελευταία καταγγελία αφορά τη συμβουλευτική μου ανάλυση σχετικά με τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα. Μπορείτε να εξετάσετε το παρακάτω γράφημα και να αποφασίσετε μόνοι σας εάν και πώς θα μπορούσε να είναι «προσβλητικό».

Αυτές οι καταγγελίες, τους τελευταίους 18 μήνες, έχουν υπάρξει ασήμαντες και παράλογες. Κατά την άποψή μου, αντιπροσωπεύουν ένα ασυνήθιστα επιθετικό καθεστώς πολιτικής λογοκρισίας, με το οποίο δε θα πρέπει να έχει σχέση κανένα αξιοπρεπές πανεπιστήμιο.

Οι περισσότερες από τις καταγγελίες της διοίκησης αφορούν την κριτική μου για την πολεμική προπαγάνδα εναντίον της Συρίας, του Ιράκ και της Παλαιστίνης. Δεν δέχομαι μια τέτοια λογοκρισία.

Ο Stephen Garton αγνόησε τον κανόνα της «πνευματικής ελευθερίας» του πανεπιστημίου, σύμφωνα με τον οποίο το ακαδημαϊκό προσωπικό δικαιούται να «εκφράσει αντιδημοφιλείς ή αμφιλεγόμενες απόψεις, υπό την προϋπόθεση ότι το προσωπικό δεν πρέπει να παρενοχλεί, να δαιμονοποιεί ή να εκφοβίζει». Θα το επισημάνω αυτό στην Επιτροπή που θα εξετάσει την έφεσή μου.

Έχω πει στον κοσμήτορα Garton ότι δεν κάνω κατάχρηση της κριτικής ούτε ασκώ ανέξοδη κριτική, αλλά όταν πρέπει ασκώ σκληρή κριτική στην ανέντιμη προπαγάνδα. Έχω απορρίψει τις προσπάθειές του να μου επιβάλει πολιτική λογοκρισία ως μια προσπάθεια άνευ αρχών.

Δρ Tim Anderson»

Πηγή: avantgarde2009.wordpress.com

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το