Τελικά τα παζάρια και οι εκβιασμοί έπιασαν τόπο. Παρά τη συντριπτική ήττα που υπέστη στο πρόσφατο δημοψήφισμα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εκφράζοντας τις επιδιώξεις μιας ισχυρής μερίδας της αστικής τάξης της χώρας του, εξασφάλισε την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3, δηλαδή τους 80 βουλευτές, για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ακολουθεί η συζήτηση επί των άρθρων και τροπολογιών, όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία, και στη συνέχεια η τελική έγκριση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που θέλει και πάλι τα 2/3. Σίγουρα η περαιτέρω διαδικασία δεν είναι εύκολη, αλλά ο Ζάεφ δηλώνει «αισιόδοξος».

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκάλεσε τους πανηγυρισμούς των αμερικανολακέδων σε Αθήνα και Σκόπια. Με ικανοποίηση χαιρέτισαν το αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ (ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση και τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν,  ο Αμερικανός αναπληρωτής βοηθός υπουργού Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ, που βρέθηκε αμέσως μετά την ψηφοφορία στα Σκόπια για την εκτόνωση της έντασης).

Αντίθετα η Ρωσία κατήγγειλε τις ΗΠΑ για εμπλοκή στην υπερψήφιση της πρότασης Ζάεφ.

Σε μια πρωτοφανή για τα διπλωματικά δεδομένα Ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για μια διαδικασία που οργανώθηκε με βάση τους κανόνες της «μοντέρνας ευρωπαϊκής δημοκρατίας» και αναφέρεται στις ψήφους των 8 βουλευτών της αντιπολίτευσης, που ήταν απαραίτητες για να περάσει η πρόταση του Ζάεφ, σημειώνοντας πως αυτές εξασφαλίστηκαν με απειλές και δωροδοκίες. «Τρεις από τους 8, είχαν συλληφθεί και αφέθηκαν ελεύθεροι, εντελώς τυχαία, την ημέρα της ψηφοφορίας, άλλοι δύο που κρατούνταν στο γραφείο του εισαγγελέα επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι υπόλοιποι πήραν οικονομικά ανταλλάγματα για τη θετική τους ψήφο», σημειώνει η ανακοίνωση. Γίνεται, ακόμη, αναφορά για κλείδωμα των βουλευτών στα γραφεία και για κατάσχεση των κινητών τους τηλεφώνων «στο πνεύμα των ευρωπαϊκών δημοκρατικών πρακτικών», όπως ειρωνικά τονίζει η ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται επίσης ότι ο Αμερικανός πρέσβης ήταν στο Κοινοβούλιο ως το τέλος της συνεδρίασης, γεγονός που «δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιος ενορχήστρωσε τη διαδικασία».

Επιπρόσθετα η ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στα Σκόπια στο «twitter» ότι «Η Ρωσία αναγνώρισε τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με το συνταγματικό της όνομα πριν από περισσότερα από 26 χρόνια και δεν αλλάζει τη θέση της», δείχνει ότι η γεωπολιτική κόντρα θα οξυνθεί περαιτέρω. Από την άλλη πλευρά οι Αμερικανοί ήταν τόσο βέβαιοι, που οι συνομιλίες για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, με στόχο στις αρχές του 2019 να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ,  είχαν ξεκινήσει στις 18 Οκτώβρη, μια μέρα πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή.

Ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας στη γειτονική χώρα φθάνει μέχρι τις αρχές του 2019 και μετά η υπόθεση περνά στα χέρια της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων της χώρας μας, πράγμα που προκαλεί τριγμούς στο κυβερνητικό συνεταιρισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εγκυμονεί εξελίξεις αναμόρφωσης του πολιτικού σκνηνικού και επίσπευσης των εθνικών εκλογών. Στα πλαίσια αυτά  ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ, έστειλε μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να βάλει εμπόδια στην υλοποίηση των σχεδιασμών και των μέτρων της κυβέρνησης μέχρι να έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών περί το Μάρτη, την οποία θα καταψηφίσει, χωρίς όμως να υποστηρίξει ενδεχόμενη πρόταση μομφής από τη ΝΔ. Από την άλλη και ο αποπεμφθείς υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, υπερασπίστηκε το έργο του στο υπουργείο και τόνισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να πάει με άλλες δυνατότητες και (τις) έχει» για μια άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς τους ΑΝΕΛ και ότι «μια άλλη κυβέρνηση ακόμα κι από αυτήν τη Βουλή μπορεί να προκύψει». Οι «πρόθυμοι» φαίνεται ότι υπάρχουν και  η «αναμόρφωση» της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή μπορεί να υπάρξει με τη στήριξη ορισμένων εκ των βουλευτών των ΑΝΕΛ, κάποιων από το «Ποτάμι» και κάποιων άλλων από τους ανεξάρτητους.

Σε κάθε περίπτωση ο Α. Τσίπρας, παρά τις εμφανιζόμενες τριβές στην κυβέρνησή του και την παραίτηση του Υπ.ΕΞ., ανάλαμβάνοντας – σε μια συμβολική κίνηση – ο ίδιος το Υπουργείο Εξωτερικών, φέρεται αποφασισμένος με κάθε τρόπο να περάσει τη συμφωνία από την Ελληνική Βουλή και να φέρει σε πέρας την αποστολή που του έχουν αναθέσει ΗΠΑ-ΕΕ και έχει αναλάβει για την υλοποίηση των Αμερικανο-ΝΑΤΟ-Ευρωενωσικών σχεδιασμών και τον πλήρη έλεγχο των Δυτικών Βαλκανίων στα πλαίσια του σφοδρού ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις, ευελπιστώντας  σε κάποια οφέλη για την ελληνική πλουτοκρατία. Ήδη σε μια άλλη συμβολική χειρονομία στην Αθήνα βρέθηκε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της πΓΔΜ, αρμόδιος για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι, που συναντήθηκε  με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο, για να και συζητήσουν «θέματα διμερούς, περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος» και να μεταβούν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και να συνταξιδέψουν στην εναρκτήρια – μετά από 15 χρόνια – πτήση της γραμμής Αθηνών – Σκοπίων, μετά τη μετονομασία του αεροδρομίου της γειτονικής χώρας. Μετά από όλα αυτά προκαλούν θυμηδία οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν τα δικά τους σχέδια στην περιοχή και εμείς τα δικά μας, που αφορούν τη φιλία με ένα γειτονικό λαό…».

Σε δύσκολη θέση φαίνεται πως βρίσκεται και η ηγεσία της ΝΔ, που παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες της κυβέρνησης, για την ικανοποίηση εθνικιστικών κύκλων στο εσωτερικό της και στην κοινωνία, την «ώρα της κρίσης», θα δεχτεί ισχυρές τις πιέσεις  των ισχυρών Δυτικών «εταίρων» προς τους οποίους δίνει επανειλημμένα «όρκους πίστης».

Παρ’ όλες τις εξελίξεις αυτές, οι κλυδωνισμοί στις δυο κυβερνήσεις, που αδυνατούν να εξασφαλίσουν την πολιτική σταθερότητα, είναι υπαρκτοί, η πολιτική κρίση υποβόσκει και είναι αμφίβολο κατά πόσο η αμερικανόπνευστη συμφωνία των Πρεσπών θα εγκριθεί τελικά, όπως πιέζουν και εκβιάζουν τους πάντες οι Αμερικανοευρωπαίοι ιμπεριαλιστές.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το