Έβρος. Το ποτάμι σύνορο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας γίνεται συχνά ο υγρός τάφος των απελπισμένων μεταναστών και προσφύγων από Συρία, Αφγανιστάν, Υεμένη, Ιράν… Σε αυτούς από πέρυσι προστέθηκαν και εκατοντάδες τούρκοι και κούρδοι πολίτες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τις διώξεις τού -με κοινοβουλευτικό μανδύα- φασιστικού κράτους του Ερντογάν.

Στις 14/2/18 η 37χρονη δασκάλα Ayşe Abdurrezzak και οι δυο γιοι της (11 και 3 ετών) βρέθηκαν πνιγμένοι στην τουρκική ακτή του Έβρου. Η προσπάθειά τους να βρουν ένα καλύτερο μέλλον σταμάτησε από τα κλαδιά των δέντρων που ανέτρεψαν τη μικρή φουσκωτή βάρκα τους.

Λίγους μήνες μετά η ίδια τραγωδία επαναλαμβάνεται. Στις 18 Ιουλίου ακόμα μία οικογένεια τούρκων εκπαιδευτικών (ο Μουράτ και η Χατίτζε Ακτσαμπάι) προσπαθεί να περάσει τον Έβρο. Η μητέρα και τα τρία παιδιά τους χάνονται στο ποτάμι.

Η ίδια ανάγκη σπρώχνει χιλιάδες ανθρώπους στην αναμέτρηση με το θάνατο. Στα παράλια της Μυτιλήνης, της Χίου, στα ακρογιάλια της Σάμου… Όταν βέβαια καταφέρνουν να φτάσουν σώοι μέχρι εκεί!

Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και καταμεσής στη Μεσόγειο. Στο πέρασμα από τη Λιβύη, Τυνησία, για την Ιταλία ή όπου αλλού. Πάνω από 700.000 υπολογίζονται από διεθνείς οργανισμούς οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη Λιβύη από Νιγηρία, Καμερούν, Αιθιοπία κ.α.

«Η Λιβύη είναι η χειρότερη θέση στη γη», λέει ο 20χρονος Ιμπραήμ Ντιάλο από την Γκάμπια. «Εάν είσαι μαύρος Αφρικανός, αυτομάτως σε θεωρούν σκλάβο»! Δεκάδες οι καταγγελίες για βιασμούς γυναικών, ακόμα και εγκύων, κακοποιήσεις και δουλεμπόριο. Αυτές είναι οι αιτίες που τους ωθούν απελπισμένα να στοιβάζονται στα δουλεμπορικά σαπιοκάραβα.

Στις 17/8 μια ισπανική ομάδα διάσωσης βρίσκει ανοιχτά της Λιβύης την 40χρονη Ζοζέφα από το Καμερούν. Δίπλα στα συντρίμμια του δουλεμπορικού πλοιαρίου επιπλέει το νεκρό κορμί μιας άλλης γυναίκας και του επίσης νεκρού παιδιού της. Η Ζοζέφα επέπλεε πάνω στα συντρίμμια της βάρκας για 2 μέρες! Όπως κατήγγειλε η ίδια, η λιβυκή ακτοφυλακή που τους σταμάτησε βούλιαξε τη βάρκα τους όταν αρνήθηκαν να επιστρέψουν πίσω στη Λιβύη.

Η ιταλική κυβέρνηση των ακροδεξιών απαγορεύει την προσέγγιση πλοίων με πρόσφυγες. Αλλά δεν είναι μόνο η πρόσφατη συγκυβέρνηση της Λίγκας που προχωρά σε σκληρές ενέργειες, απαγορεύοντας στα πλοία που διασώζουν μετανάστες να πιάνουν ιταλικά λιμάνια. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2017 η Ιταλία έχει επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια σε προγράμματα εκπαίδευσης της λιβυκής ακτοφυλακής με στόχο την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών!

Αυτή η συμφωνία «ανάσχεσης» ενισχύθηκε πρόσφατα από τον νέο ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ταξίδεψε στην Τρίπολη τον Ιούνιο «για να βοηθήσει τη Λιβύη και την Ιταλία να εμποδίσουν τη μετανάστευση».

Η ιταλική αστική τάξη πιέζει τις άλλες χώρες της ΕΕ να μοιραστούν τον αριθμό των μεταναστών από την Αφρική που φτάνει χρόνια τώρα στα ιταλικά παράλια. Αυτό όμως γίνεται στις πλάτες των μεταναστών, με δεκάδες ανθρώπους που πεθαίνουν ή πνίγονται μεσοπέλαγα.

Τους τελευταίους μήνες είναι εμφανής η αλλαγή – σκλήρυνση της πολιτικής ενάντια στους μετανάστες γενικότερα στην πολιτισμένη και φιλόξενη Ευρώπη! Πλέον η πολιτική της ΕΕ παίρνει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που σηματοδοτούνται από την ανάληψη της προεδρίας από την αυστριακή κυβέρνηση των συνασπισμένων δεξιών-ακροδεξιών του Κουρσκ. Ο Ούγγρος Όρμπαν δεν είναι πια μόνος του! Οι μετανάστες γίνονται αντικείμενο παζαριών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., αντικείμενο των ανταγωνισμών και των αντιθέσεών τους! Ακόμη και των αντιθέσεων στο εσωτερικό των χωρών αυτών.

Στις 12 και 13 Ιουλίου διεξήχθη στο Ίνσμπρουκ η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, με προεδρεύουσα την Αυστρία. Αποφασίστηκε η σημαντική ενίσχυση της FRONTEX ώστε να διαθέτει μόνιμο σώμα 10.000 συνοροφυλάκων! Επίσης έγιναν ζυμώσεις πάνω σε προτάσεις που κυοφορούνται στα ευρωπαϊκά επιτελεία εδώ και καιρό. Τώρα πια ανακοινώνονται δημόσια, αλλά δεν προχωρούν άμεσα στην υιοθέτησή τους!

Προτάσεις όπως να γίνουν σε χώρες εκτός ΕΕ «κέντρα κράτησης» μεταναστών (στρατόπεδα συγκέντρωσης δηλαδή) όσων δεν θα επαναπροωθούνται στις χώρες προέλευσης για διαφόρους λόγους ή να γίνονται οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου των μεταναστών και προσφύγων έξω από τα εδάφη των κρατών της ΕΕ! Η μέγιστη υποκρισία των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών που αναζητούν τρόπους για να μη φτάνουν τα καραβάνια των προσφύγων στις «αυλές» τους ενώ από την άλλη συνεχίζουν να τροφοδοτούν με όπλα αλλά και να παρεμβαίνουν πολιτικά και ανοικτά στρατιωτικά στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Την ίδια στιγμή κορυφώνεται η επεμβατική πολιτική (ΗΠΑ, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία…) στη μαύρη ήπειρο. Όλοι εμπλέκονται -στο βαθμό που τους αναλογεί- στη μετατροπή της αφρικανικής ηπείρου σε ένα απέραντο πεδίο ανταγωνισμού για τη λεηλασία του πλούτου των χωρών.

Αντίστοιχα οι ντόπιες κλίκες, προσπαθώντας να προσεταιρισθούν την εύνοια των ιμπεριαλιστών και να εδραιώσουν την εξουσία τους, εξανδραποδίζουν στην κυριολεξία εκατομμύρια λαών που αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της μετανάστευσης όχι για μια καλύτερη ζωή αλλά πολλές φορές μόνο για να επιβιώσουν.

Χρ.Γ.

Πηγή: Προλεταριακή Σημαία

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το