Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στα στρατεύματα Τουρκίας και Συρίας σε στρατηγικές περιοχές της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, με την πρώτη να επιχειρεί τη θωράκιση της θέσης των φιλότουρκων μισθοφόρων ώστε να εξασφαλίσει τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα. Η καθημερινή, από τις αρχές Φλεβάρη, αύξηση των τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος του Ιντλίμπ και ο εξοπλισμός των φιλότουρκων μισθοφόρων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» με αντιαεροπορικούς πυραύλους και τουρκικές κινητές συστοιχίες αεράμυνας αναδεικνύουν το ισχυρό ενδεχόμενο οι συγκρούσεις να εξελιχθούν σύντομα σε σύρραξη ευρύτερων διαστάσεων.
Ο τουρκικός στρατός, που πραγματοποιεί την τέταρτη εισβολή στη Συρία, προχώρησε σε μια μαζική αποστολή στο Ιντλίμπ πάνω από 400 τουρκικών τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, στρατιωτικών φορτηγών μονάδων πυροβολικού και πυρομαχικών στους φιλότουρκους μισθοφόρους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και οργανώσεων της «Αλ Κάιντα», καθώς οι προστατευόμενες δυνάμεις της Άγκυ­ρας δείχνουν να στριμώχνονται άσχημα στα περισσότερα πεδία μάχης.
Οι διαδοχικές ανακαταλήψεις εδαφών της βορειοδυτικής Συρίας από το συριακό στρατό, με κορυφαία αυτή του Χαλεπίου, των περιχώρων και άνω των 30 κωμοπόλεων και χωριών, δείχνουν να δημιουργούν νέα δυναμική στα πεδία των συγκρούσεων αλλά και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων. Ο Άσαντ αναγνώρισε ότι αυτό από μόνο του «δεν αρκεί για να μιλήσει κανείς για συντριβή των αντιπάλων», ωστόσο, δήλωσε αποφασισμένος να ανακαταλάβει κάθε ίντσα συριακού εδάφους.
Ο Ερντογάν απείλησε με «υψηλό τίμημα» την κυβέρνηση Άσαντ, απαιτώντας να διατάξει την αποχώρηση του συριακού στρατού από το Ιντλίμπ, δηλαδή τη χώρα του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν υπάρξει ο παραμικρός τραυματισμός στρατιώτη μας σε θέση παρατήρησης ή αλλού, δηλώνω ότι θα πλήττουμε τις δυνάμεις του καθεστώτος παντού από σήμερα, ανεξάρτητα από τα σύνορα του Ιντλίμπ ή τις προβλέψεις της συμφωνίας του Σότσι». Όσον αφορά στη Δαμασκό, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε την προκλητική του απαίτηση να υποχωρήσουν, έως το τέλος τρέχοντος μηνός, τα συριακά στρατεύματα πίσω από τις περιοχές των πάνω από 12 τουρκικών στρατιωτικών παρατηρητηρίων που στήθηκαν πριν από δύο χρόνια με τη ρωσο-τουρκική συμφωνία στο Σότσι, υποτίθεται για να επιβλέπουν την τήρηση «εκεχειρίας» στις λεγόμενες «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στο Ιντλίμπ. Απείλησε με γενίκευση των επιθέσεων, χωρίς τους περιορισμούς της συμφωνίας του Σότσι, σε περίπτωση που «χυθεί και άλλο αίμα Τούρκου στρατιώτη».
Οι βαριές αυτές κατηγορίες και απειλές, που προφανώς αφορούν και τη Ρωσία, επιβάρυναν τις ήδη τεταμένες τον τελευταίο καιρό ρωσοτουρκικές σχέσεις. Το βαρύ κλίμα στις σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας με επίκεντρο τις μάχες στο Ιντλίμπ καταγράφηκε σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που κάλεσαν τη Μόσχα να παραμερίσει όσο ο τουρκικός στρατός βομβαρδίζει σε αντίποινα «δεκάδες θέσεις του συριακού στρατού». «Το καθεστώς, με την υποστήριξη της Ρωσίας, παραβιάζει όλες τις συμφωνίες και τα σύμφωνα… Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Όλες οι λύσεις είναι στο τραπέζι».
Η επιθετική στάση της Τουρκίας δεν έμεινε αναπάντητη ούτε από τη Δαμασκό, ούτε από τη Μόσχα. Και κυρίως δεν μένει αναξιοποίητη από τις ΗΠΑ που είδαν τη «χρυσή ευκαιρία» για να αποκλιμακώσουν την ένταση στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.
Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τις απειλές του Ερντογάν αναφέροντας πως ο Τούρκος ηγέτης πλέον έχει «αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως οι συριακές και ρωσικές επιχειρήσεις έχουν στόχο «τρομοκράτες και όχι αμάχους, ώστε να τερματιστούν οι επιθετικές τους δραστηριότητες». Επισήμανε επίσης πως οι ζώνες «αποκλιμάκωσης» συγκρούσεων που συμφωνήθηκαν στο Σότσι το 2018 ήταν «προσωρινό μέτρο που δεν θα πρέπει ουδόλως να περιορίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Συρίας ή να εμποδίσει τον αγώνα κατά τρομοκρατικών ομάδων». Επίσης, έντονα αντέδρασε και στην προτροπή του εθνικιστή ηγέτη – συμμάχου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που κατηγόρησε Μόσχα και Δαμασκό ως υπεύθυνες για το θάνατο Τούρκων στρατιωτικών στη Συρία, απαιτώντας γενική επίθεση στη Συρία και ριζική «αναθεώρηση» των σχέσεων με τη Ρωσία.
Το ίδιο διάστημα, δεν περνούν απαρατήρητες οι επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων σε επίπεδο ενδοϊμπεριαλιστικών συνεργασιών ή και αντιπαραθέσεων. Χαρακτηριστική ήταν η θερμή υποστήριξη του Τραμπ, στην απαίτηση του Ερντογάν, για την άσκηση πιέσεων στη Ρωσία προκειμένου να σταματήσει ο συριακός στρατός τις ανακαταλήψεις εδαφών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ λόγω «ωμοτήτων» και «βίας».
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι φανερό ότι προσπαθούν να αξιοποιήσουν κάθε αφορμή για να αποδυναμώσουν τη ρωσοτουρκική συνεργασία και ταυτόχρονα να αποκλιμακώσουν την ένταση από τις πολυεπίπεδες κόντρες τους με την Άγκυρα («S-400», Συρία κ.λπ.). Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Μάικ Πομπέο πως οι ΗΠΑ στέκονται «στο πλευρό του ΝΑΤΟικού μας συμμάχου». Χαρακτήρισε δε «πλήρως δικαιολογημένες τις ενέργειες αυτοάμυνας της Τουρκίας, που έγιναν ως αντίποινα». Εννοείται πως δεν παρέλειψε να καταδικάσει και «τις διαρκείς, αδικαιολόγητες και ανελέητες επιθέσεις του καθεστώτος της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ ενάντια στον πληθυσμό της Ιντλίμπ».
Μέσα στον «κουρνιαχτό» που σηκώνουν οι σημαντικές συγκρούσεις στην επαρχία Ιντλίμπ, οι Ισραηλινοί δεν χάνουν την παραμικρή αφορμή για να κλιμακώσουν τις επιθέσεις στη Συρία, ώστε να αναγκάσουν σε υποχώρηση τις φιλο-ιρανικές πολιτοφυλακές.
Ενδιαφέρον προκαλούν και οι δηλώσεις του Αμερικανού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Κρίστοφερ Ρόμπινσον, ο οποίος είπε πως η Τουρκία «αντιμετωπίζει απειλές» στα σύνορα με τη Συρία. «Ενώ έχουμε κάποιες διαφορές με την κυβέρνηση της Άγκυρας σε συγκεκριμένα ζητήματα, συζητάμε μαζί τους γιατί παίρνουμε σοβαρά τις ανησυχίες για την ασφάλειά τους. Η Τουρκία είναι σύμμαχος – κλειδί στο ΝΑΤΟ και παίκτης – κλειδί σε περιφερειακά ζητήματα ασφαλείας» είπε, κατηγορώντας στη συνέχεια τη Ρωσία πως «δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει» στη Συρία.
Παρόλα αυτά όμως το “παιχνίδι” φαίνεται να είναι αρκετά πιο σύνθετο αφού ΝΑΤΟϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε πως το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να υποστηρίξει στρατιωτικά την Τουρκία εάν κλιμακώσει τις επιχειρήσεις στη Συρία, ούτε θα ενεργοποιήσει το άρθρο 5 περί συλλογικής υποστήριξης, επειδή η υπόθεση αφορά «μία μονομερή στρατιωτική επιχείρηση σε ξένο έδαφος». Οι ΗΠΑ αξοποιώντας τις εξελίξεις και ιδιαίτερα την ανάγκη άμεσης πολιτικής και στρατιωτικής στήριξης που έχει η Τουρκία, καθώς κινδυνεύει να συγκρουστεί μετωπικά με την προελαύνουσα ρωσο-συριακή στρατιωτική μηχανή, με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό το ενδεχόμενο, φροντίζουν να κερδίσουν όσα γίνεται περισσότερα. Στόχος τους η αποδυνάμωση της ρωσοτουρκικής συνεργασίας, πράγμα δύσκολο, αφού Μόσχα και Άγκυρα επιθυμούν να την διασώσουν, πράγμα επίσης δύσκολο.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το