Με καταλήψεις και κινητοποίηση την Πέμπτη απαντούν οι φοιτητές

Δεκάδες πανεπιστημιακές σχολές σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου αλλά και με αφορμή τα γεγονότα της Δευτέρας στην ΑΣΟΕΕ με τη βίαιη αστυνομική εισβολή εντός του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Χθες συγκλήθηκαν γενικές συνελεύσεις που έλαβαν αποφάσεις για την πραγματοποίηση καταλήψεων ώς τις 17 Νοέμβρη και εξέφρασαν αλληλεγγύη στους φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, καταδικάζοντας την παραβίαση του ασύλου από την ΕΛ.ΑΣ.

Νέο έκτακτο συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών αύριο Πέμπτη το μεσημέρι στα Προπύλαια ενάντια στην καταστολή και στον νόμο-πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια.

Ανάμεσα στις σχολές που έλαβαν αποφάσεις για κατάληψη είναι: η Νομική Αθήνας, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ, το Πάντειο, η Φιλοσοφική, η Καλών Τεχνών, το Μαθηματικό και το Φυσικό της Αθήνας, τα Τμήματα Αρχιτεκτονικής, Μηχανολόγων Μηχανικών και Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, το Φιλολογικό, η Αγγλική Φιλολογία και το Ιστορικό-Αρχαιολογικό του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, το Μαθηματικό και το Βιολογικό Πατρών κ.ά.

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν διστάζει να δείξει το πιο σκληρό πρόσωπό της, ειδικότερα τις τελευταίες εβδομάδες, απέναντι στους φοιτητές που κινητοποιούνται, με αποκορύφωμα το λοκ άουτ και την επίθεση στους φοιτητές μέσα στον χώρο της ΑΣΟΕΕ, που θύμισαν τις πιο σκοτεινές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου του Παντείου.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και οι αποφάσεις της Φιλοσοφικής και της Αρχιτεκτονικής, με τους φοιτητές να θεωρούν ότι δεν είναι τυχαίες οι αστυνομικές παρεμβάσεις στην ΑΣΟΕΕ μερικές μέρες πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Πέρα από τον προφανή αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της επετείου, τα άλλα θέματα που απασχόλησαν τις συνελεύσεις είναι τα μέτρα της εκπαιδευτικής «αναδιάρθρωσης» που σχεδιάζει η Νίκη Κεραμέως, όπως οι διαγραφές φοιτητών, το ν+2 στο όριο φοίτησης, η εξίσωση των πτυχίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων κ.ά.

Την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι οι φοιτητικοί σύλλογοι θα προχωρήσουν σε άλλη μία κινητοποίηση στα Προπύλαια ενάντια στην καταστολή που δέχονται, με αιτήματα να σταματήσει το λοκ άουτ στην ΑΣΟΕΕ, την απόσυρση των κατηγοριών για τους 2 συλληφθέντες φοιτητές και το τέλος της αστυνομοκρατίας στα Πανεπιστήμια, ιδιαίτερα μετά την κατάργηση του ασύλου. Οι εορτασμοί για την 46η επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης στο ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ και το κάτω Πολυτεχνείο θα ξεκινήσουν από τα ξημερώματα της Παρασκευής.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το