Για ακόμη μία σχολική χρονιά χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα μείνουν εκτός αιθουσών διδασκαλίας, αφού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, οι προσλήψεις αναπληρωτών για τη χρονιά που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες θα διενεργηθούν βάσει των περσινών πινάκων.

Φυσικά, η είδηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση των αδιόριστων εκπαιδευτικών, με το πρώτο κάλεσμα για κινητοποίηση να έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του.

«Οι προσλήψεις αναπληρωτών θα διενεργηθούν βάσει των τελευταίων –εγκεκριμένων από το ΑΣΕΠ– πινάκων κατάταξης, ήτοι των πινάκων διδακτικού έτους 2018-2019, σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη του ν. 4589/2019» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία, μάλιστα, η μόνη δυνατότητα που δίνεται στους αναπληρωτές είναι η υποβολή περιοχών προτίμησης στο ΟΠΣΥΔ μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 28 Αυγούστου.

Οι πίνακες του 2018-2019 περιλαμβάνουν την προϋπηρεσία που είχε αποκτηθεί μέχρι τις 30.4.2018. H Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) ζητά να ανοίξει το σύστημα διαχείρισης προσωπικού (ΟΠΣΥΔ) ώστε να προσμετρηθεί η προϋπηρεσία της τελευταίας χρονιάς στους παλιούς πίνακες.

Επιπλέον, η χρήση των πινάκων του 2018-2019 αποκλείει έναν μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών που δεν υπέβαλαν αίτηση την περασμένη σχολική χρονιά λόγω παραλείψεων και λαθών στο σύστημα υποβολής αιτήσεων, αλλά και χιλιάδες νέους εκπαιδευτικούς ή εκπαιδευτικούς που απέκτησαν πρόσφατα μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και άρα έχουν τη δυνατότητα να μεταπηδήσουν από τον επικουρικό στον κύριο αξιολογικό πίνακα.

Οι εκπαιδευτικοί, που καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, στις 11.00, στο υπουργείο Παιδείας, ζητούν να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα των αιτήσεων για όλους τους αναπληρωτές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ούτως ώστε να μη χαθούν πολύτιμοι μήνες προϋπηρεσίας, ούτε και να μείνουν εντελώς εκτός πινάκων βγαίνοντας στην ανεργία.

Το χρονοδιάγραμμα

Παρά τις εκφρασμένες ενστάσεις, το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου έχει ως εξής:

■ Εκδοση Διαπιστωτικής Πράξης παράτασης ισχύος των εγκεκριμένων πινάκων 2018-2019 (24.8).

■ Εκδοση πρόσκλησης υποβολής προτιμήσεων (μέχρι 28.8).

■ Υποβολή περιοχών προτίμησης στο ΟΠΣΥΔ και για τα μέλη ΕΕΠ (Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό) – ΕΒΠ (Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό) στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (28.8 – 2.9).

■ Καταληκτική ημερομηνία καταγραφής λειτουργικών κενών από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στο ΟΠΣΥΔ (3.9).

■ Α’ φάση διενέργειας προσλήψεων αναπληρωτών (5.9-6.9).

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το