Με μαζικές διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις και εκδηλώσεις, τιμήθηκε για 45 συνεχόμενα χρόνια, η επέτειος του Πολυτεχνείου.

 

 

45 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο 1973 αντέχει στο χρόνο! Η ηρωική εξέγερση το Νοέμβρη 1973, στην καρδιά της φασιστικής χούντας, αντέχει στη διαστρέβλωση, τη λήθη και την προσπάθεια να γίνει ανώδυνη γιορτή. Αποτελεί παγκόσμιο παράδειγμα, όπου μία γνήσια αντιιμπεριαλιστική εξέγερση δεν θάφτηκε στη λήθη αλλά αποτελεί πηγή έμπνευσης και ιστορικό γεγονός, ορόσημο για τους αγώνες του σήμερα. Αρκεί να μην μείνει παγωμένο στον χρόνο με ακίνδυνο φωτοστέφανο και «ξεδοντιασμένο» από τις πολιτικές προεκτάσεις του.

Στην Αθήνα, σε ενιαίο, μαζικό, μαχητικό μπλοκ, η Λαϊκή Αντίσταση Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία και τα Μ-Λ ΚΚΕ, ΚΚΕ(μ-λ), Πορεία και Αγωνιστικές Κινήσεις συμμετείχαν στην πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία.

Τη μαζική λαϊκή πορεία, δυσφήμισαν τα μικρότατης έκτασης προβοκατόρικα επεισόδια, αναρχικών ομάδων, που ωστόσο έδωσαν το πρόσχημα στα τηλεοπτικά κανάλια να φτιάξουν τρίωρα αφηγήματα για …χάος, συκοφαντώντας και ναρκοθετώντας το Πολυτεχνείο.

Σήμερα, 45 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη, τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, αντιιμπεριαλιστικά, αντιαμερικανικά, αντιφασιστικά, είναι επίκαιρα, φλογίζουν τους αγώνες, εμπνέουν και μας οδηγούν.

       

 

 

Ανταπόκριση από Γιάννενα.

Με δυο πορείες και φέτος οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της εξέγερσης του πολυτεχνείου η πρώτη του ΚΚΕ και η δεύτερη, φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς  με ίδια αφετηρία το παλαιό Παν/μιο και ίδια διαδρομή σε διαφορετικό χρόνο. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μικρότερη από πέρυσι. Στην δεύτερη, πήραν μέρος περίπου 600 άτομα. Σε αυτήν συμμετείχε και η  Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία  που διαδήλωσε με παλμό φωνάζοντας συνθήματα  που αντιστοιχούσαν με τα καθήκοντα της περιόδου για το εργατικό κίνημα την υποτέλεια  τους πολεμικούς κινδύνους, για τα  δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας. Στο μπλοκ της Λ.Α.Α.Α.Σ. συμμετείχαν η Φοιτητική Πορεία, το Μ-Λ ΚΚΕ οι Αγωνιστικές Κινήσεις-Μαθητική Αντίσταση και το, ΚΚΕ(μ-λ)  και ανένταχτοι αγωνιστές.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το