Μεγάλη ήταν ήδη από το Σάββατο η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στα καταστήματα του δικτύου πωλήσεων της Cosmote  και τις τεχνικές υπηρεσίες που ουσιαστικά δεν λειτούργησαν. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την Κυριακή 12-1-2020 αν η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ ΔΕΝ αναθεωρήσει την στάση της
και τις προθέσεις της προς τους εργαζόμενους της εταιρείας.

Αφορμή στάθηκε η απόλυση τριών εργαζομένων από τη θυγατρική ομίλου ΟΤΕ acandemy στην Θεσσαλονίκη και οκτώ εργαζόμενων από το προσωπικό φύλαξης της εταιρείας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, που όπως καταγγέλλουν, δεν δέχτηκαν να μπουν σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. 
Τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στον Όμιλο ΟΤΕ ζητούν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, προχωρώντας σε πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση από τις 21/12 έως και τις 12/1, ύστερα από την παρελκυστική τακτική της διοίκησης του Ομίλου, που έχει οδηγήσει σε αιφνίδιες και αναιτιολόγητες απολύσεις συναδέλφων τους.

Η Ομοσπονδία των Εργαζομένων παραθέτει περιστατικά απόλυσης εργαζομένων με πολυετή απασχόληση στη θυγατρική OTEAcademy, και συγκεκριμένα στο υποκατάστημά της στη Θεσσαλονίκη, και ζητά από τη Διοίκηση του υπερκερδοφόρου Ομίλου να δεσμευτεί για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη μη πραγματοποίηση απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η Διοίκηση του ΟΤΕ προχώρησε σε απολύσεις με τη λήξη της παρούσας σύμβασης, προτείνοντας νέα μονοετή σύμβαση ως προϋπόθεση για να ενσωματώσει τη ρήτρα για μη απολύσεις στη νέα ΣΣΕ. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο η Διοίκηση δυναμιτίζει τη διαπραγμάτευση, προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες απολύσεις με τη λήξη της προτεινόμενης μονοετούς σύμβασης. Κι όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «η Διοίκηση προτείνει ΣΣΕ με απολύσεις κάθε Χριστούγεννα».
Η κατάσταση αυτή συνιστά άλλη μια περίπτωση όπου η εργοδοσία τηρεί αδιάλλακτη και προσχηματική στάση, αρνούμενη τον ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, παρά τη ρητή επιδίωξη των τελευταίων για μια συμφωνία με όρους έντιμους και αξιοπρεπείς, η οποία θα διασφαλίζει το συμφέρον του συνόλου των εργαζομένων και της εταιρείας.

Έρχεται δε να προστεθεί σε μια σειρά κρουσμάτων, όπου οι απολύσεις και η μη τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έχουν τον πρώτο λόγο, απόρροια των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία από τη μια υπόσχεται «πολλές και καλές δουλειές», από την άλλη κλείνει το μάτι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις ιδεοληψίες των στελεχών της απέναντι στον κόσμο της εργασίας.

Εργαζόμενοι: Σε απεργία διαρκείας μέχρι τις 12 Ιανουαρίου

Παράλληλα η Διοίκηση της εταιρείας αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποδεχθεί, έστω και ένα αίτημα από αυτά που τέθηκαν προς συζήτηση,  με την διαπραγματευτική επιτροπή της ΟΜΕ-ΟΤΕ, για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με την ολοκλήρωση του έτους,  μετά από δύο συναντήσεις που έγιναν στο Δεκέμβρη.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το