Καθώς κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, οι ελληνικές κυβερνήσεις στριμώχνονται όλο και πιο σφικτά στο άρμα του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού προσδοκώντας να εξασφαλίσουν ομπρέλα προστασίας. Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της, ενισχύει τις υπάρχουσες αμερικανόπνευστες τριμερείς συνεργασίες με τα αντιδραστικά καθεστώτα της περιοχής, Ισραήλ και Αίγυπτο και ταυτόχρονα εγκλωβίζει τη χώρα στο μαντρί των πιο πρόθυμων «συμμάχων» τους.
Στις αρχές της εβδομάδας ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ριάντ, πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας (ΣΑ), και στη συνέχεια το Αμπού Ντάμπι των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΕΑΕ).
Ο Μητσοτάκης είχε συνάντηση και γεύμα εργασίας με το βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν αλ Σαούντ. Όπως ανακοίνωσε το Πρωθυπουργικό Γραφείο «Στη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τονίστηκε ότι η συνεργασία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας συμβάλλει στη σταθερότητα. Επισημάνθηκε επίσης η κοινή αντίληψη σε σειρά ζητημάτων περιφερειακού ενδιαφέροντος. Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι η σημερινή επίσκεψη αποτελεί το εφαλτήριο για τη διεύρυνση της συνεργασίας σε σειρά τομέων, όπως αυτοί του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού, της άμυνας».
Γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ρίχνει τη χώρα και το λαό στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης των ιμπεριαλιστών, ιδιαίτερα μετά και την προετοιμασία επιχειρησιακής εμπλοκής στα στενά του Ορμούζ της φρεγάτας «Σπέτσαι» και της αποστολής συστοιχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία. Αδιαφορώντας για τις πραγματικές απειλές σε βάρος της χώρας και του λαού, όπως εκφράστηκαν πρόσφατα από επίσημα Ιρανικά χείλη, προσφέρει τις υπηρεσίες της στους ξένους πάτρωνές της εισπράττοντας σαν ανταλλάγματα υποσχέσεις για διεύρυνση της συνεργασίας εμπορίου και επενδύσεων με τις πετελαιομοναρχίες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πέτσας, μιλώντας στον Real Fm σχετικά με την επικείμενη αποστολή ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία, ανέφερε ότι: «Μια από τις ενέργειες που κάνουμε απέναντι στις προκλήσεις της γείτονος είναι να ενισχύουμε τις συμμαχίες μας. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα -και λόγω της οικονομικής κρίσης- αποχώρησε την τελευταία δεκαετία από τις αραβικές χώρες και τις χώρες του Κόλπου, με τις οποίες πάντα είχε πολύ καλές σχέσεις. Τώρα, προσπαθούμε να αναθερμάνουμε αυτές τις σχέσεις, όχι μόνο στο οικονομικό, αλλά και στο γεωπολιτικό επίπεδο». Αν και παραδέχεται ότι η αποστολή των Patriot στη ΣΑ αποσκοπεί «στις προκλήσεις της γείτονος», σκόπιμα θολώνει το τοπίο αναφερόμενος γενικά στις «αραβικές χώρες και τις χώρες του Κόλπου». Σ’ αυτές ανήκουν και το Κατάρ, στενός σύμμαχος της Τουρκίας, η οποία μάλιστα διατηρεί και στρατιωτική βάση, αλλά και το Ιράν που βρίσκεται στο στόχαστρο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και στην κορυφή των χωρών του «άξονα του κακού». Με κυνισμό η κυβέρνηση ομολογεί ότι, τη στιγμή που πολλαπλασιάζονται οι απειλές σε βάρος της κυριαρχίας της χώρας, στέλνει εκτός συνόρων εκπαιδευμένο προσωπικό και διαθέτει ακριβοπληρωμένα από τον ελληνικό λαό οπλικά συστήματα, για την προστασία αντιδραστικών καθεστώτων και -το χειρότερο- στην υπηρεσία των τυχοδιωκτικών πολεμικών επιδιώξεων των ιμπεριαλιστών. Αποκαλυπτική και η καθησυχαστική πληροφορία ότι τέθηκε σε λειτουργία «ανενεργή πυροβολαρχία». Αφού δεν χρειάζονταν και παρέμενε ανενεργή γιατί αγοράστηκε; Όσο για το αν είναι επιθετικό όπλο τα Patriot, τότε γιατί ανησυχεί η Ρωσία, που βρίσκεται περικυκλωμένη από τέτοιες συστοιχίες ή οι Νατοϊκές κυβερνήσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο των ανάλογων ρωσικών S-400; Όσο για την ενίσχυση των δεσμών μας με τη Σαουδική Αραβία είναι φανερό ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για πειθήνια εκτέλεση υπερατλαντικών επιλογών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει την ενίσχυση των δεσμών με ένα καθεστώς που βαρύνεται με τη στυγερή δολοφονία Κασόγκι και κάθε αντίθετης φωνής, που ευθύνεται για τις χιλιάδες θυμάτων του γειτονικού λαού της Υεμένης. Γι’ αυτούς εξάλλου τους λόγους ακόμα και η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε, από τον περασμένο Σεπτέμβρη, την παράταση της απαγόρευσης εξαγωγής εξοπλιστικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία μέχρι το τέλος του 2020, ενώ και το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε το Νοέμβρη αίτημα για την επιβολή εμπάργκο όπλων της ΕΕ στη Σαουδική Αραβία και μάλιστα με 539 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 81 αποχές.
Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα καμώνεται πως εναντιώνεται στο δανεισμό των Patriot στη ΣΑ, ενώ την ίδια ώρα υποστηρίζει την ελληνική συμμετοχή σε ενδεχόμενη ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ και της ΕΕ στη Λιβύη, αρκεί να υπενθυμίσουμε το σκάνδαλο Καμμένου και τη «συμφέρουσα» τότε (Νοέμβρης του 2017) διμερή συμφωνία πώλησης, τριακοσίων χιλιάδων βλημάτων στη ΣΑ, που ναυάγησε κάτω από γενική κατακραυγή.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το