Με τις ευλογίες των ΗΠΑ, ο Γκουάιδο απειλεί την κυβέρνηση Μαδούρο, αν συλληφθεί. Σήμερα θα επιστρέψει στη χώρα αφού αψήφισε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του επέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας.

Αναλυτικά

Στις πέντε το απόγευμα αναμένεται να φτάσει στο Καράκας ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γουαϊδό έπειτα από μίνι-περιοδεία στη Λατινική Αμερική με σκοπό να εξασφαλίσει υποστήριξη για την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ο Γουαϊδό κάλεσε τους οπαδούς του να διαδηλώσουν και προειδοποίησε τον Μαδούρο να μην προσπαθήσει να τον «απαγάγει» κατά την άφιξή του (σ.σ. ενδέχεται να συλληφθεί διότι παραβίασε εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου που του απαγόρευε να εγκαταλείψει την επικράτεια).

«Αν (ο Μαδούρο) προσπαθήσει να με απαγάγει, αυτό θα είναι αναμφίβολα ένα από τα τελευταία λάθη που θα διαπράξει», είπε ο 35χρονος Γουαϊδό, χωρίς να διευκρινίζει πού βρίσκεται.

Ο Γουαϊδό έφτασε στην Κολομβία πριν από περίπου δέκα ημέρες περνώντας τα σύνορα με τη βοήθεια -όπως ισχυρίζεται- ανθρώπων που τον υποστηρίζουν στον στρατό.

Η επιστροφή του χαρακτηρίζεται μείζων πρόκληση για τον πρόεδρο Μαδούρο, η κυβέρνηση του οποίου καλείται να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στη σύλληψή του, διατρέχοντας τον κίνδυνο να προκαλέσει νέα σθεναρή διεθνή αντίδραση, ή θα τον αφήσει να γυρίσει ανεμπόδιστος, παρ’ ότι αψηφά την εξουσία της.

Ο Μαδούρο επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Γουαϊδό ως επικεφαλής της εθνοσυνέλευσης υποχρεούται «να τηρεί τον νόμο» και θα κληθεί να «λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη».

Το Ανώτατο Δικαστήριο διεξάγει έρευνα σε βάρος του Γουαϊδό για «σφετερισμό» της εξουσίας. Εξαιτίας της έρευνας του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ δεσμεύθηκαν τα περιουσιακά του στοιχεία, αν και δεν του έχει ασκηθεί επίσημα δίωξη ώς τώρα.

Η Ουάσινγκτον, που δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, προειδοποίησε πως εάν του συμβεί κάτι «θα έχει συνέπειες».

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το