Συνεργασία σημαίνει συμφωνία και όχι επιβολή

Η «Προλεταριακή Σημαία» της 14/12/2019 επέλεξε να αφιερώσει το μισό άρθρο της «για την πρόσφατη συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ)», ένα σχεδόν μήνα μετά την πραγματοποίησή της, σε κριτική της «στάσης» της ΕΡΓΑΣ. Φτάνει ως το σημείο να καταλογίζει προκλητικά στην ΕΡΓΑΣ ότι έγινε «συνήγορος» της ΕΣΑΚ (ΚΚΕ) και της Αριστερής Πρωτοβουλίας (ΝΑΡ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ), αλλά και να της προσάπτει τη μομφή ότι «θέτει σε σοβαρή αμφισβήτηση τη συνέχιση της συνεργασίας της ΕΡΓΑΣ με την Ταξική Πορεία»!

Και όλα αυτά τα απαράδεκτα επιχειρεί να τα «αποδώσει» στην ΕΡΓΑΣ με την απόκρυψη και την παραμόρφωση των πραγματικών γεγονότων, πριν και κατά τη διάρκεια της συνέλευσης του σωματείου.

Χρειάζεται να αποκαταστήσουμε το τι πραγματικά συνέβη με την παρέμβαση της ΕΡΓΑΣ και της Ταξικής Πορείας στη συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, για να βγουν και τα ανάλογα συμπεράσματα:

1. Πριν τη συνέλευση του σωματείου έγινε μια προσπάθεια να κατέβει ένα κοινό κείμενο της συνεργασίας ΕΡΓΑΣ -Ταξικής Πορείας, όπως έχει γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν. Υπήρξαν διαφωνίες σε σημεία του κειμένου. Οι περισσότερες ξεπεράστηκαν εκτός από μία. Η θέση ότι η συνεργασία ΕΡΓΑΣ -Ταξικής Πορείας θα έπρεπε να υποστηρίξει τη συμμετοχή στη διαδήλωση των ελεγχόμενων από το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρωτοβάθμιων σωματείων στην Πλατεία Κοραή που οργανώνονταν σαν μια ξεχωριστή, σε χρόνο και διαδρομή, διαδήλωση, το πρωί της 30/11/2019 που πραγματοποιούνταν και το παναττικό συλλαλητήριο από το Συντονιστικό των Συνταξιουχικών Οργανώσεων για το ασφαλιστικό και στο οποίο καλούσε και το ΕΚΑ. Η ΕΡΓΑΣ είχε την άποψη για ένα ενιαίο συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Ωστόσο, για να ξεπεραστεί και αυτή η διαφωνία και να υπάρξει κοινό συνδικαλιστικό κείμενο της συνεργασίας ΕΡΓΑΣ -Ταξικής Πορείας στη συνέλευση του σωματείου, η ΕΡΓΑΣ πρότεινε στην Ταξική Πορεία να μην συμπεριληφθεί στο κείμενο το επίμαχο σημείο. Και για τα συλλαλητήρια ας διατυπώσουν ξεχωριστά τη θέση τους η ΕΡΓΑΣ και η Ταξική Πορεία. Η Ταξική Πορεία δεν το δέχθηκε, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κατάληξη σε κοινό συνδικαλιστικό κείμενο και η ΕΡΓΑΣ και η Ταξική Πορεία να παρέμβουν χωριστά στη συνέλευση.

Γιατί στο άρθρο της «Προλεταριακής Σημαίας» αποκρύπτεται αυτό το γεγονός, που δείχνει και ποιος θέλει ή δεν θέλει τη συνεργασία;

2. Συζητήθηκε, επίσης, ανάμεσα στην ΕΡΓΑΣ και την Ταξική Πορεία η δυνατότητα να κατέβει από κοινού ένα ψήφισμα για το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων. Διαπιστώθηκε διαφωνία όσον αφορά το πώς τα προτεινόμενα ψηφίσματα από πλευράς ΕΡΓΑΣ και από πλευράς Ταξικής Πορείας θέτουν το ζήτημα της αντιμετώπισης αυτού του αντιδραστικού κυβερνητικού μέτρου. Με δεδομένη αυτή τη διαφωνία, η Ταξική Πορεία κατέθεσε το δικό της ψήφισμα στη συνέλευση και η ΕΡΓΑΣ το δικό της. Το άρθρο της «Προλεταριακής Σημαίας» σπεύδει να χαρακτηρίσει ως «δυσάρεστη έκπληξη την επιλογή της ΕΡΓΑΣ να καταθέσει δικό της ψήφισμα για το ίδιο ζήτημα(!) σε σαφή αντιπαράθεση με το ψήφισμα της Ταξικής Πορείας»!

Τι αντίληψη εκφράζει αυτή η τοποθέτηση;

Αλήθεια, όταν υπάρχει σε ένα ζήτημα διαφωνία και η ΕΡΓΑΣ έχει διαφορετική θέση από εκείνη της Ταξικής Πορείας, η Ταξική Πορεία έχει το δικαίωμα να κατεβάζει τη θέση της στη συνέλευση και η ΕΡΓΑΣ δεν έχει το ίδιο δικαίωμα; Υπάρχει συνεργασία ως εκεί που συμφωνούμε. Αλλά όταν υπάρχει διαφωνία η «Προλεταριακή Σημαία» θεωρεί ότι η ΕΡΓΑΣ θα πρέπει να υποταχθεί στη θέση της Ταξικής Πορείας ή να παραιτηθεί από το δικαίωμα να εκφράσει τη δική της άποψη, όταν η Ταξική Πορεία το κάνει αυτό;

Αυτή είναι η ουσία του ζητήματος. Τα υπόλοιπα είναι απαράδεκτες κατηγορίες κατά της ΕΡΓΑΣ που καμιά σχέση δεν έχουν με τα αληθινά γεγονότα και το γιατί η Αριστερή Πρωτοβουλία και η ΕΣΑΚ -με τη γνωστή θέση που κρατούν- μεθόδευσαν την αποφυγή της ψηφοφορίας για το θέμα του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων.

Γι’ αυτό η «Προλεταριακή Σημαία» και Ταξική Πορεία θα πρέπει να κατανοήσουν, και έμπρακτα, πως το προχώρημα μιας συνεργασίας εξαρτάται από τη συμφωνία σε συγκεκριμένους στόχους και στους τρόπους με τους οποίους τους παλεύουμε. Και δυναμιτίζεται όταν επιδιώκεται η επιβολή του ενός συνεργαζόμενου πάνω στον άλλο, όταν προκύπτουν διαφωνίες.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το