Με κοινή ανακοίνωσή τους, τα εννέα σωματεία που εκφράζουν το σύνολο των περίπου 2.500 εργαζομένων στο μετρό, τον Ηλεκτρικό και το τραμ απορρίπτουν πληροφορίες που φιλοξενήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε ορισμένα σάιτ και τους εμφανίζουν να έχουν προνομιακές αμοιβές!

Οι δημοσιεύσεις, κατά… τύχη, έγιναν λίγο μετά την επιτυχημένη πανελλαδική απεργία της 18ης Φεβρουαρίου που κάλυψε το σύνολο των δημόσιων συγκοινωνιών της πρωτεύουσας και οδήγησε σε κυκλοφοριακό μπλακ άουτ σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.

Διάβασε και αυτό

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο θορυβήθηκαν ιδιαίτερα με την ακινητοποίηση των συρμών του μετρό και του Ηλεκτρικού, γιατί αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των αστικών συγκοινωνιών. Είναι ενδεικτικό ότι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής προανήγγειλε την αύξηση του προβλεπόμενου προσωπικού ασφαλείας ώστε να γίνονται ορισμένα δρομολόγια!

Δήλωσε μάλιστα ότι έχει αποστείλει τη σχετική τροπολογία στο μέγαρο Μαξίμου, προφανώς γιατί αγνοεί ότι το 2002 το δικαστήριο είχε απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού θα κινδυνέψουν να ποδοπατηθούν οι επιβάτες για να καταφέρουν να εξυπηρετηθούν από τα λίγα δρομολόγια… Πιθανόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών να αντελήφθη εκ των υστέρων τους κινδύνους για το κοινό και επιστράτευσε τις διαρροές για δήθεν «υψηλόμισθους» στις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

«Οι αμοιβές μας καθορίζονται από τη συλλογική μας σύμβαση, που έχουμε υπογράψει με τη διοίκηση της εταιρείας το 2013 και από τότε ανανεώνεται», είπε στην Χαρά Τζαναβάρα και την «Εφ.Συν.» ο Σπύρος Ρεβύθης, πρόεδρος της ΑΜΕΛ, του πολυπληθέστερου σωματείου των εργαζομένων στις ΣΤΑΣΥ, σημειώνοντας ότι εγκρίθηκε πρόσφατα και από τη σημερινή κυβέρνηση. Μας ενημέρωσε ότι από τότε οι εργαζόμενοι στο μετρό, τον Ηλεκτρικό και το τραμ έχουν υποστεί μειώσεις από 60% έως και 65%, που αντιστοιχούν σε περικοπές έως 50% στους μισθούς τους, κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

«Μένουμε έκπληκτοι με αυτά που διαβάζουμε», επισήμανε και αναρωτήθηκε με παραστατικό τρόπο: «Τι μας λένε; Οτι μας έκοψαν τους μισθούς και έφτασαν να μας κατηγορούν ότι μας πληρώνουν με λεφτά που μόλις φτάνουν για… σάντουιτς;».

Στην ανακοίνωση, οι διοικήσεις όλων των σωματείων των ΣΤΑΣΥ αντικρούουν τους ισχυρισμούς «κύκλων της κυβέρνησης» οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν «εργατοπατέρες που ανήκουν σε συγκεκριμένα κόμματα» της αντιπολίτευσης.

«Είναι αυταπόδεικτο ότι πρόκειται για ψευδείς δηλώσεις», επισημαίνουν στην κοινή χθεσινή ανακοίνωση οι εργαζόμενοι και διαβεβαιώνουν ότι «στην πανελλαδική απεργία συμμετείχαν όλα τα σωματεία, ανεξάρτητα από την ιδεολογική κατεύθυνση του καθενός από αυτά. Συνεπώς συμμετείχαν και σωματεία με ιδεολογική κατεύθυνση φίλα προσκείμενη σε αυτή την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, σας καθιστούμε σαφές ότι κύριο μέλημα των συνδικαλιστικών οργάνων στην επιχείρηση είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας αυτών που εκπροσωπούν».

«Ζητάμε τη συμπαράσταση της κοινής γνώμης», τονίζει ο Σπύρος Ρεβύβης και προβλέπει ότι θα πέσουν στο κενό οι προσπάθειες της κυβέρνησης και των κρατικοδίαιτων συνεργατών της να στρέψουν εργαζομένους εναντίον συναδέλφων τους. Επικαλείται την τελευταία φράση της κοινής ανακοίνωσης και σημειώνει με νόημα: «Θα μάθουν ότι είναι ανέφικτο να κοροϊδεύεις πολλούς και για πολύ καιρό».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το