Πριν ακόμη περάσουν 10 μέρες από την νίκη της ΝΔ στις εκλογές, τα στελέχη της έπιασαν ήδη δουλειά με στόχο την νέα επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα. Αυτή τη στιγμή το Eurogroup τους έχει υποδείξει να μην παρεκκλίνουν από τα μέτρα που έχουν ψηφίστει και αποφασιστεί. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η νέα Υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως. Μέσα από τις αλλεπάλληλες συνεντεύξεις της, εν μέσω καλοκαιριού, ενημερώνει ότι θέλει να καταργήσει το άσυλο με τα γνωστά επιχειρήματα για το «άσυλο ανομίας» για τα «πανεπιστήμια ορμητήρια βίας», ισχυριζόμενη μάλιστα ότι με την κατάργηση του ασύλου («οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να επεμβαίνουν (αυτοβούλως)στον χώρο του πανεπιστημίου για κάθε αξιόποινη πράξη») προασπίζεται η «ελεύθερη διακίνηση ιδεών».

Είναι μεγάλη υποκρισία, για το κόμμα εκείνο που όταν ηταν στην κυβέρνηση έπνιγε στα χημικά και στο ξύλο κάθε διαδήλωση, που βαρύνεται ακόμα και με δολοφονίες, να παρουσιάζεται σαν υπερασπιστής της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών.
Όσον αφορά, τα περί ασύλου ανομίας κλπ, ξανατονίζουμε ότι δεν ευθύνεται το άσυλο για τις παραβατικές ενέργειες που παρουσιάζονται εντός του, την ίδια στιγμή που αυτό γίνεται σε όλη την κοινωνία. Η αστυνομία λέει πως δεν μπορεί να συλλάβει τους εξωπανεπιστημιακούς παραβάτες μέσα στο άσυλο. Γιατί δεν τους συλλαμβάνει εκτός; Γιατί π.χ. δεν διαλύει τις πιάτσες ναρκωτικών που στήνονται ακριβώς έξω από το άσυλο (και δεν καλύπτονται από αυτό) ιδιαίτερα σε περιοχές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη; Η ΝΔ από τη μία υπηρέτησε και υπηρετεί την μνημονιακή πολιτική που κλείνει δομές υγείας για τους χρήστες ουσιών κι από την άλλη θέλει να καταργήσει το άσυλο για να μας προστατέψει από τα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα. Η υποκρισία περισσεύει.

Αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να καταργήσουν χωρίς όρους και προσχήματα, το άσυλο, ώστε να μπορεί η αστυνομία να καταστέλλει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις μέσα στο πανεπιστήμιο, να κλείσουν και να απαγορεύσουν κάθε χώρο συζήτησης, κάθε διακίνηση ηλεκτρονικού και έντυπου λόγου, να πραγματοποιούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Συνελεύσεις συνελεύσεις στο χώρο του πανεπιστημίου μόνο με την άδεια των πρυτανικών αρχών και με την αστυνομία στη γωνία. Η κατάργηση του ασύλου είναι κομμάτι της πολιτικής της αστυνομοκρατίας και της τρομοκρατίας που θέλει να ασκήσει ακόμα περισσότερο η ΝΔ για ένα λόγο: για να μπορέσει να εφαρμόσει την αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική της με τις λιγότερες δυνατές αντιστάσεις, με το λαό σκυμμένο και τρομοκρατημένο.

Για του λόγου το αληθές η κ. Κεραμέως στις ίδιες συνεντεύξεις της δήλωσε πώς θέλει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα «αυτοδιοικούμενα», «αξιολογούμενα», με τη χρηματοδότηση τους «να συνδέεται με την αξιολόγηση» και με κριτήρια το «κόστος σπουδών», τη «διάρκεια», το «μέγεθος» του ιδρύματος. μάλιστα με όριο φοίτησης τα ν+2 χρόνια. Οι γνωστές και καταδικασμένες πρακτικές Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου. Με απλά λόγια : σαν να μην έφταναν η χρόνια υποχρηματοδότηση, το χτύπημα στο δικαίωμα σε σίτιση-στέγαση-συγγράμματα, τώρα θα μειωθεί κι άλλο η κρατική χρηματοδότηση με δικαιολογία την «χαμηλή» βαθμολόγηση ή το ότι τα «αυτοδιοικούμενα» ιδρύματα θα πρέπει μόνα τους να βρούνε τα λεφτά. Πάλι όλοι εμείς, ο λαός, θα κληθούμε να πληρώσουμε το δικαίωμα στις σπουδές των παιδιών μας κι αν δεν έχουμε είναι ανοιχτή η πόρτα της εξόδου. Ακόμα χειρότερα το ν+2 και η διαγραφή θα βρίσκονται πάνω από τα κεφάλια των φοιτητών που δεν θα έχουν λεφτά να αντέξουν το κόστος σπουδών και θα δουλεύουν ή αυτών των οποίων οι σχολές λόγω της υποχρηματοδότησης έχουν οδηγηθεί σε μια σειρά φαινόμενα όπως τον περιορισμό του αριθμού φοιτητών που μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα (κυρίως εργαστηριακά) ανά έτος με αποτέλεσμα την παράταση των σπουδών τους.Άλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης είχε πει πως “δεν έχει αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση”. Προεκλογικά μάλιστα είχε επανέλθει μιλώντας για το νέο παιδί, στο Περιστέρι που θέλει να έχει μια καλή επαγγελματική εκπαίδευση και να βρει αύριο δουλειά ως ψυκτικός ή ως ένα παιδί που μπορεί να επισκευάζει ανελκυστήρες. Ποια κοινωνική κινητικότητα και πράσινα άλογα;

Και φυσικά η κ. Κεραμέως δεν θα μπορούσε να μην βάλει στο στόχαστρο και τις προηγούμενες βαθμίδες εκπαίδευσης. Στις καλένδες οι διορισμοί, υπονόμευση της δίχρονης υποχρεωτικής δημόσιας δωρεάν προσχολική εκπαίδευση πριν καν λειτουργήσει, συνέχιση της υποχρηματοδότησης μέσω της αυτονομίας σχολικών μονάδων για εύρεση από τις ίδιες των απαραίτητων πόρων λειτουργίας, επαναλειτουργία και ενίσχυση πρότυπων σχολείων, αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών….

Η κ. Κεραμέως αποδεικνύεται άριστη στην αντιγραφή. Ο κ. Αρβανιτόπουλος θα πρέπει να νιώθει δικαιωμένος μιας και με καθυστέρηση λίγων μόνο χρόνων τα νομοθετήματά του είναι πάλι εδώ με σκοπό να οξύνουν τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Η πρόσφατη εκλογική νίκη της ΝΔ τους δίνει την αίσθηση πως θα περάσουν με σχετική ευκολία τα ιδεολογήματά τους. Ας μετατρέψουμε αυτή τους την αίσθηση σε ψευδαίσθηση. Από τώρα πρέπει να οργανωθεί ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο για την απόκρουση των νεοφιλελεύθερων, αντιδραστικών επιλογών στην εκπαίδευση. Το έχουμε κατορθώσει και θα το κατορθώσουμε ξανά

Πηγή: anexartitosima.wordpress.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το