O Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Ρικ Πέρι, ενέκρινε μυστικά έξι άδειες προς εταιρείες να διαθέσουν πυρηνική τεχνολογία, συναφείς υπηρεσίες και τεχνική βοήθεια στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο επικαλείται το Reuters.

Η αποκάλυψη έρχεται καθώς η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει σιωπηρά τη σύναψη μιας πολύ ευρύτερης συμφωνίας για να διατεθεί στο βασίλειο αμερικανική τεχνολογία στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας.

Άλλωστε, η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να αποκτήσει τουλάχιστον δύο πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς. Εταιρείες από διάφορες χώρες -τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, τη Ρωσία- ανταγωνίζονται για το έργο. Ποια ή ποιες θα είναι η ανάδοχη ή οι ανάδοχες αναμένεται να αποκαλυφθεί από το Ριάντ φέτος.

Οι εγκρίσεις που υπέγραψε ο Πέρι (γνωστές ως «Part 810 authorizations») επιτρέπουν σε αμερικανικές εταιρείες να ξεκινήσουν προπαρασκευαστικό έργο ενόψει μιας συμφωνίας, πάντως όχι να διαθέσουν εξοπλισμό προς εγκατάσταση σε εργοστάσιο, εξήγησε πηγή ενήμερη για τις άδειες που έχουν εγκριθεί, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Το ότι υπεγράφησαν οι άδειες αποκάλυψε πρώτος ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Daily Beast.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, οι εταιρείες ήταν εκείνες που ζήτησαν η κυβέρνηση Τραμπ να κρατήσει μυστικές τις εγκρίσεις των αδειών.

Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί εκφράζουν έντονες ανησυχίες ότι εάν οι ΗΠΑ μοιραστούν πυρηνική τεχνολογία με τη Σαουδική Αραβία, θα μπορούσαν δυνητικά να πυροδοτήσουν μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το