Νέα επίθεση στο Ισραήλ εξαπέλυσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, με αφορμή τη συντριβή ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους όπου έχασαν τη ζωή τους 15 στρατιωτικοί. Αν και ο πρόεδρος Πούτιν είχε κρατήσει χαμηλά τους τόνους, το υπουργείο υποστήριξε ότι οι Ισραηλινοί πιλότοι επίτηδες οδήγησαν το αεροσκάφος στα συριακά πυρά χρησιμοποιώντας το σαν «ασπίδα».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στρατηγό Ιγκόρ Κονασένκοφ, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία και όσοι δίνουν τις εντολές «φέρουν πλήρη ευθύνη για την τραγωδία του Ιλιούσιν-20», που κατέπεσε στη θάλασσα της Λατάκιας την περασμένη Τρίτη.

Το αεροσκάφος κατέπεσε στη διάρκεια αεροπορικής επιχείρησης στην περιοχή της Λατάκιας, όταν τέσσερα ισραηλινά αεροσκάφη για να προστατευθούν από τη συριακή αεράμυνα «κρύφτηκαν» πίσω του, αναγκάζοντάς το να πάει πάνω από το πεδίο βολής των συστημάτων αεράμυνας της Συρίας.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων την έρευνας του ρωσικού στρατού για τις συνθήκες του περιστατικού, ο στρατηγός Κονασένκοφ τόνισε ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε τη γραμμή επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών για τις επιχειρήσεις στη Συρία για «να παραπλανήσει» τη Μόσχα για τα σχέδιά της.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος ενημέρωσε για επιχείρηση στη βόρεια Συρία, ενώ τα μαχητικά του ήταν πάνω από τη Λατάκια.

Έτσι οι Ρώσοι δεν μπόρεσαν να οδηγήσουν το αεροσκάφος τους σε ασφαλές σημείο και οι Ισραηλινοί πιλότοι «χρησιμοποίησαν τον κατασκοπευτικό σαν “ασπίδα” επίτηδες». Οι ενέργειές τους, είπε, δείχνουν «είτε έλλειψη επαγγελματισμού είτε εγκληματική αμέλεια».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το