Μόσχα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι έχει παραπληροφορήσει τη διεθνή κοινότητα για το δικαίωμα του Ιράν να εμπλουτίζει τις τεχνικές του ανάγκες με ουράνιο, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν Μπράιαν Χουκ δήλωσε στους δημοσιογράφους μια υποτιθέμενη απόφαση του ΟΗΕ που ψηφίστηκε το 2006 ή το 2007 απαγορεύοντας στην Τεχεράνη τον εμπλουτισμό ουρανίου.

«Θεωρούμε απαραίτητο να απαντήσουμε στον Ειδικό Εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το Ιράν για την ύπαρξη κάποιου είδους «στάνταρ των Ηνωμένων Εθνών» που απαγορεύει στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν να εμπλουτιστεί με ουράνιο. Δυστυχώς, ένας τέτοιος μύθος είναι από καιρό η αμερικανική προσέγγιση για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων… Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ουσιαστικά μια κατηγορία εναντίον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη λήψη αποφάσεων που αντιφάσκουν με τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT)», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

Υπενθύμισε επίσης ότι η προαναφερθείσα συνθήκη επιτρέπει στους υπογράφοντες να αναπτύξουν πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

«Με άλλα λόγια, η NPT δεν περιορίζει τις μη πυρηνικές χώρες όσον αφορά τον εμπλουτισμό του ουρανίου. Υπάρχει μόνο μία προϋπόθεση: ότι όλες οι εργασίες πρέπει να κατευθύνονται προς ειρηνικούς σκοπούς και να βρίσκονται στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας», ανέφερε το υπουργείο.

Μιλώντας για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας εναντίον του Ιράν, το υπουργείο παρατήρησε ότι όλα τα ψηφίσματα πριν από το 2015 ήταν προσωρινά, δεν αποσκοπούσαν στον περιορισμό του δικαιώματος της Τεχεράνης να επιδιώξει την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Το 2015, το Ιράν υπέγραψε το κοινό εκτεταμένο σχέδιο δράσης (JCPOA) με την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το