Καταδικάζουμε και αντιπαλεύουμε το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης». Πρόκειται για τον ιδεολογικό πυρήνα, για την ψυχή του νεοφιλελευθερισμού. Δεν μιλάμε για την «ευθύνη του Καζαντζάκη» (όπως υποκριτικά την ανακαλύπτουν οι δεξιοί τελευταία στο διαδίκτυο), αλλά για τη γνωστή «ευθύνη» που καταλογίζουν οι νεοφιλελεύθεροι στα θύματα του εκμεταλλευτικού συστήματος που υπηρετούν, είτε μιλούν για την ασφάλιση είτε για την ανεργία, την υγεία και την παιδεία, τη φτώχεια. Για όλα βρίσκουν το αίτιο στην «ατομική ευθύνη», για να αποποιούνται και να διαχέουν στην κοινωνία τις δικές τους εγκληματικές ευθύνες. Αποτελεί ένα βαθιά αντιδραστικό ιδεολόγημα και αν καταφέρουν οι κυβερνώντες της ΝΔ να το απλώσουν στην κοινωνία, θα έχουν καταφέρει μια σημαντική νίκη, στο ιδεολογικό και πολιτικό πεδίο.

Τα μέτρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας ήρθαν για να εμπεδώσουν ακριβώς αυτή την «ατομική ευθύνη», που θα είναι και το άλλοθι της ΝΔ για ό,τι πάει στραβά. Στο βαθμό που η κατάσταση θα ξεφεύγει από τον έλεγχο και όποτε συμβεί αυτό, οι ατομικές συμπεριφορές θα παρουσιάζονται σαν υπαίτιες και θα επιβάλλονται νέα αυστηρότερα μέτρα. Είναι αστείο να ισχυρίζεται κάποιος ότι σε αυτές τις συνθήκες που κυριαρχεί ο τρόμος και ο πανικός, ο ελληνικός λαός κοιτάει πώς θα πάει διακοπές ή θα βγει βόλτα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας έχει σαφείς πολιτικές στοχεύσεις, που εκτός της προπαγανδιστικής εμπέδωσης της «ατομικής ευθύνης» και της μεταφοράς -έτσι- της ευθύνης στο λαό, αποτελεί σίγουρα και μια πρόβα για την απόσπαση της λαϊκής ανοχής, αποδοχής και πειθάρχησης στην καταπάτηση και απώλεια δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Και ως τέτοια αποτελεί μια αρνητική παρακαταθήκη για το λαό και το κίνημα που οι κομμουνιστές, στο καπιταλιστικό σύστημα, οφείλουν να αντιπαλέψουν. Η περίπτωση της Ουγγαρίας του Όρμπαν, που αποφάσισε να κυβερνά με προεδρικά διατάγματα, με δικτατορικές δηλαδή εξουσίες, στην -κατά τα άλλα- «Ευρώπη της δημοκρατίας», είναι πολύ διδακτική…

Ήδη, σε καθεστώς καραντίνας και απαγορεύσεων οι αντεργατικοί νόμοι, τα διατάγματα και οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, όλα με βαθιά αντιλαϊκό περιεχόμενο, διαδέχονται το ένα το άλλο. Είναι βέβαιο ότι όσο κρατάει η απαγόρευση και για όσο θα μπορεί να την επιβάλλει, η κυβέρνηση θα νομοθετεί την αντιδραστική της πολιτική σε όλα τα πεδία.

Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το