Περίπου 200 εργάτες εκτελέστηκαν από υποχωρούντα ναζιστικά στρατεύματα στη Δυτική Γερμανία, εβδομάδες πριν από την υπογραφή της υποταγής του Ράιχ. Σήμερα, πάνω από μισό αιώνα αργότερα, οι ιστορικοί κατάφεραν να μάθουν περισσότερα για αυτά τα τραγικά γεγονότα.

Ιστορικοί και αρχαιολόγοι από τον περιφερειακό όμιλο LWL της Γερμανίας, έχουν ανακαλύψει περίπου 400 αντικείμενα σε τρία διαφορετικά μέρη στα δάση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου ένα τμήμα των ταγμάτων SS υπό τη διοίκηση του Στρατηγού Χανς Κάμμλερ, εκτέλεσε τρεις ομάδες Πολωνών και Ρώσων εργατών που εκτελούσαν καταναγκαστικά έργα κατά τις τελευταίες ημέρες του Τρίτου Ράιχ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της LWL, Ματτίας Λόμπ, τα αντικείμενα αυτά τους επέτρεψαν να αναδημιουργήσουν τα γεγονότα, στις τοποθεσίες όπου συνέβησαν. Τα στρατεύματα των SS απέσπασαν για πρώτη φορά τα πολύτιμα αντικείμενα όλων των θυμάτων, πριν τα σκοτώσουν.

Τα περισσότερα από τα ευρήματα, όπως παπούτσια, κουμπιά, τμήματα ρούχων, βιβλία προσευχής και λεξικά, αποκαλύφθηκαν σε μια τοποθεσία κοντά στην πόλη Βαρστάιν όπου οι SS δολοφόνησαν συνολικά 71 άτομα, 60 γυναίκες, 10 άνδρες και ένα παιδί.

Σε μια δεύτερη περιοχή, επίσης κοντά στο Βαρστάιν, τα 57 θύματα εκεί εξαναγκάστηκαν για πρώτη φορά να σκάψουν τάφρους , όπου αργότερα εκτελέστηκαν και θάφτηκαν.

Σε μια τρίτη περιοχή κοντά στην πόλη Μεσέντε, δημιουργήθηκε ο τάφος για 80 εργάτες, μερικοί από αυτούς από τη Σοβιετική Ένωση, κρίνοντας με βάση τα νομίσματα που βρέθηκαν εκεί.

Ο επικεφαλής του LWL λέει ότι μέχρι στιγμής μόνο 14 από τα 208 θύματα έχουν εντοπιστεί, αλλά τα ευρήματα της ομάδας μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό περισσότερων και ενδεχομένως στην εξεύρεση των απογόνων τους.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το