Νέα παρέμβαση και απειλές του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στο Ιράν.

Διάταγμα, με το οποίο επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, βάζοντας στο στόχαστρο τον σίδηρο, τον χάλυβα, το αλουμίνιο και τον χαλκό υπέγραψε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μάλιστα, στο διάταγμα αναφέρεται, ότι είναι πιθανή και η περαιτέρω δράση σε βάρος της Τεχεράνης, εκτός και εάν το Ιράν αλλάξει συμπεριφορά».

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει, λέγοντας ότι εφιστά την προσοχή και σε άλλες χώρες, προκειμένου να μην εισάγουν μέταλλα από το Ιράν.

Νωρίτερα, το Ιράν γνωστοποίησε ότι θα υπαναχωρήσει από κάποιες δεσμεύσεις της.

Η Τεχεράνη επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα αποχωρήσει βήμα — βήμα από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, προειδοποίησε νωρίτερα ότι η Τεχεράνη ενδέχεται να πάψει να εφαρμόζει δεσμεύσεις που είχε αναλάβει «εθελοντικά», αλλά δεν σκοπεύει να αποχωρήσει πλήρως από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) του 2015.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανακοίνωσε ότι η χώρα πιθανότατα θα σταματήσει να εφαρμόζει σειρά δεσμεύσεων που απορρέουν από την πυρηνική συμφωνία και πως ο πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, έστειλε επιστολές στους πρεσβευτές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Κίνας και της Γερμανίας, με τις οποίες εξηγεί την απόφαση αυτή.

Ο Ρουχανί, ανέφερε, ειδικότερα, ότι μέσα σε εξήντα ημέρες, θα συνεχιστεί ο εμπλουτισμός ουρανίου εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τους όρους της πυρηνικής συμφωνίας.

Τον Μάιο του 2018, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, κάνοντας λόγο για παραβιάσεις από μέρους της Τεχεράνης, επαναφέροντας τις κυρώσεις σε βάρος της χώρας.

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το