Η διήμερη σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Οκτώβρη στις Βρυξέλες. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν καλύπτουν σχεδόν όλα τα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων. Τα ζητήματα που μπήκαν στο τραπέζι αφορούσαν τις συζητήσεις και τις αποφάσεις για τα νέα οπλικά συστήματα όπως και τα πυρηνικά που θα βρίσκονται σε μεγαλύτερη έκταση και θα συμμετέχουν περισσότερες χώρες. Είναι μάλιστα αξιοπρόσεκτο ότι έγινε ξεχωριστή συνεδρίαση της ομάδας πυρηνικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ.
Πέρα από τις αποφάσεις οι δηλώσεις που έγιναν δημιούργησαν κλίμα έντονης αντιπαράθεσης και σκληρών προειδοποιήσεων προς την Ρωσία. Σε αντιστοιχία και οι δηλώσεις του Γεν. Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ, όταν την παραμονή της Συνόδου κατήγγειλε τη Ρωσία ότι παραβιάζει, όπως διακηρύσσουν οι Δυτικοί, τα συμφωνηθέντα στη Συνθήκη Πυρηνικών Όπλων Μέσου Βεληνεκούς (Συνθήκη INF), κατασκευάζοντας ένα νέο πυραυλικό σύστημα που η εμβέλειά του ξεπερνά τα 500 έως 5.000 χιλιόμετρα.
Σε απειλητικούς τόνους ήταν και οι δηλώσεις της πρέσβειρας των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλυ Χάτσισον που θύμισε ότι παραμένει σε ισχύ το αμερικανικό «δόγμα του προληπτικού χτυπήματος» για να συνεχίσει πως τα «αντίμετρα από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι η καταστροφή των πυραύλων που κατασκευάζει η Ρωσία κατά παράβαση της συνθήκης», εξαπολύοντας απροκάλυπτες πολεμικές απειλές.
Σε ανάλογο τόνο ο Στόλτενμπεργκ, στέλνοντας «σαφές μήνυμα στη Ρωσία», δήλωσε ότι «όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν σε ανάλογη των προκλήσεων απάντηση στη Μόσχα αν δεν σεβαστεί τη Συνθήκη INF».
Εν τω μεταξύ στις κατευθύνσεις αυτές θα γίνει μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις του ΝΑΤΟ, σε αντιπαράθεση με την άσκηση ΑΝΑΤΟΛΗ, που πραγματοποίησαν πριν λίγες μέρες η Ρωσία και η Κίνα, τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των τελευταίων δεκαετιών. Το εύρος και το επίπεδο που χαρακτηρίζει τη νατοϊκή αυτή άσκηση προσομοιάζει και δημιουργεί την εντύπωση πολεμικής προπαρασκευής. Η άσκηση αυτή θα ξεκινήσει στις 25 Οκτώβρη και θα διαρκέσει έως τις 7 Νοέμβρη. Το κέντρο των επιχειρήσεων θα είναι στη Νορβηγία και θα εξαπλώνονται στις γύρω περιοχές, δίπλα στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας. Θα συμμετέχουν 45.000 στρατιωτικοί με 150 αεροσκάφη, 60 πλοία, 10.000 οχήματα από 31 χώρες.
Στρατηγικός στόχος της άσκησης αυτής σε γενικότερο πολιτικό επίπεδο είναι η συσπείρωση των συμμάχων και η αποδοχή της πολιτικής που χαράζουν οι ΗΠΑ, «να παγώσει» τις αντιδράσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών που επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα στρατιωτικό πόλο με τη δική τους ανεξάρτητη πολιτική χωρίς την ασφυκτική ηγεμονία των αμερικανών συμμάχων και η απάντηση στη Μόσχα πως οι ΗΠΑ παραμένουν η ισχυρότερη δύναμη στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά. Τέλος να προσελκύσουν χώρες που δεν έχουν ενταχθεί στον ένα ή τον άλλο στρατιωτικό συνασπισμό.
Πιο συγκεκριμένα η άσκηση αυτή συνδέεται και υπηρετεί τους παρακάτω στόχους των αμερικανονατοικών ιμπεριαλιστών:
– Τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και τον μεγαλύτερο έλεγχο αυτής από τη μεριά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του.
– Τον εξοστρακισμό των αντιπάλων του ΝΑΤΟ, Ρωσίας και Κίνας από τα Δ. Βαλκάνια και τον ολοκληρωτικό έλεγχός τους.
-Την επικράτηση του ΝΑΤΟ στην Α. Μεσόγειο, στις Μεσογειακές Αφρικανικές χώρες και στις χώρες της Μ. Ανατολής.
– Την μεγαλύτερη περικύκλωση του αντιπάλου του με την προσέλκυση στο νατοϊκό στρατόπεδο των χωρών που βρίσκονται στη συνοριακή γραμμή της Ρωσίας.
Οι δηλώσεις, το πρόγραμμα προς υλοποίηση και τα μηνύματα που εξέπεμψε η Σύνοδος των υπουργών της Άμυνας διαμορφώνουν μια εικόνα πολεμικής προπαρασκευής που καλύπτουν όλους τους τομείς και όλα τα μέτωπα.

Όσον αφορά τη στάση, τις θέσεις και τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, με εκπρόσωπο στη Σύνοδο τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμένο, η υποτέλεια ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο συμφώνησε με τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών επιτελείων, όχι μόνο θα συμμετέχει ενεργά σ’ αυτές τις στρατιωτικές ασκήσεις αλλά παρουσιάστηκε προθυμότατη να συμμετέχει και σε πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις.
Ήδη συμμετέχει για λογαριασμό του ΝΑΤΟ στα νερά της Α. Μεσογείου παρακολουθώντας το ρωσικό ναυτικό, όπως και στη Μαύρη Θάλασσα, και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις συμμετέχουν σε ασκήσεις προσομοίωσης στη Νορβηγία.
Ο Πάνος Καμένος με τις δηλώσεις του κέρδισε επάξια τα παράσημα ξενοδουλείας και υποτέλειας. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: « Η Ελλάδα αποκτά μια ιδιαίτερη γεωπολιτική δύναμη στη Ν-Α Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Είμαστε η χώρα σταθερότητας, η χώρα-κέντρο με τις διμερείς συμφωνίες που έχουμε χτίσει με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Λίβανο, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και βόρεια με τις χώρες της Βαλκανικής. Αποτελούμε τον πλέον αξιόπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ».

Παναγιώτης Κοσμάς

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το