Ίσα δικαιώματα με αυτά του άντρα αποδίδονται στη γυναίκα, στην ΕΣΣΔ, σε κάθε τομέα της οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής”.

Αυτό είναι αδιάλειπτα συνδεδεμένο με άλλα άρθρα του θεμελιώδους νόμου της ΕΣΣΔ για το δικαίωμα στην εργασία, στην ανάπαυση, στον πολιτισμό, για την ισότητα δικαιωμάτων όλων των εθνοτήτων κλπ. Οι κατακτήσεις μας στον αγώνα για το σοσιαλισμό επιβεβαιώνουν σε κάθε βήμα την ορθότητα της θεωρίας του Καρλ Μαρξ.

Η Νατζέζντα Κρούπσκαγια στο 8ο (έκτακτο) συνέδριο των Σοβιέτ, το 1936, το οποίο ψήφισε το Σύνταγμα του 1936. Δίπλα της, ο διπλωμάτης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, άνθρωπος των Τεχνών και μπολσεβίκος από το 1904 Πλατόν Μιχάηλοβιτς Κέρζεντσεφ.

Η Κλάρα Τσέτσκιν, αυτή η ένθερμη κομμουνίστρια, η οποία αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή της στην υπόθεση της εργατικής τάξης και έκανε τόσα για την ενίσχυση του γυναικείου κινήματος, έγραψε ένα άρθρο με τίτλο: “Τι οφείλει το γυναικείο κίνημα στον Καρλ Μαρξ”. Σε αυτό το άρθρο, λέει:

Ο Μαρξ (…) συνέδεσε αδιάλειπτα το προλεταριακό γυναικείο κίνημα με την επαναστατική ταξική πάλη του προλεταριάτου. Στο “Κεφάλαιο”, βρίσκουμε πλήθος γεγονότων, ιδεών και υποδείξεων για τα ζητήματα της γυναικείας εργασίας, την κατάσταση των εργατριών και τη δικαιολόγηση της εργατικής νομοθεσίας. Είναι μια ανεξάντλητη πνευματική πηγή για τον αγώνα μας, τόσο για τις άμεσες διεκδικήσεις μας, όσο και για τον ευγενή σοσιαλιστικό σκοπό μας. Ο Μαρξ μάς διδάσκει να εκτιμούμε με την αξία που πρέπει τα μικρά, συχνά μικροσκοπικά καθημερινά καθήκοντα, που είναι επιτακτικής ανάγκης, ακριβώς για να ανέβει το επίπεδο μαχητικότητας των προλετάριων γυναικών.”

Όταν διαβάζει κάποιος το άρθρο της Κλάρα Τσέτκιν νιώθει θυμό να γεμίζει τη φλογερή καρδιά του ενάντια στους παλινορθωτές του καπιταλισμού, ενάντια σε άτομα τύπου Τρότσκι και Ζηνόβιεφ, όπως και στους δεξιούς συνεργούς τους, που ήθελαν να παλινορθώσουν τον καπιταλισμό με τίμημα το αίμα των εργατών, που ήθελαν να παραδώσουν τη σοβιετική πατρίδα στους φασίστες για να την κομματιάσουν και να ξαναθέσουν την εργαζόμενη γυναίκα υπό το ζυγό της σκλαβιάς.

Αναφορικά με τη σημερινή διεθνή ένταση, οι τροτσκιστές πράκτορες του παγκόσμιου φασισμού παλεύουν για το ξέσπασμα του πολέμου. Όμως το ηρωικό παράδειγμα της Ισπανίας αποδεικνύει ότι οι λαϊκές μάζες γνωρίζουν καλά να καταφέρνουν συντριπτικές ήττες στις φασιστικές ορδές.

Η Ένωση των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών ορθώνεται πανίσχυρη και δυνατή. Η φιλία των λαών της Σοβιετικής Ένωσης είναι ισχυρή, όπως ισχυρό είναι και το μίσος τους ενάντια στην καπιταλιστική τάξη πραγμάτων. Η σοσιαλιστική πατρίδα μας είναι καλλιεργημένη και οργανωμένη. Είναι σε θέση, αν χρειαστεί, να καταφέρει το θανάσιμο πλήγμα στους φασίστες βαρβάρους. Αυτό που ονειρεύονταν οι Μαρξ και Ένγκελς, αυτό στο οποίο ο Λένιν έθετε με τόση επιμονή τα θεμέλια, και αυτό για το οποίο πάλεψαν εκατομμύρια εργαζόμενοι, αποτελεί μια ζωντανή πραγματικότητα: η βαριά βιομηχανία έχει μεγαλειωδώς οικοδομηθεί, η αγροτική ζωή έχει μετασχηματιστεί από την κολεκτιβοποίηση, οι σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους έχουν θεμελιωδώς τροποποιηθεί.

Το 1884, ο Ένγκελς έγραψε το βιβλίο του για την καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους. Αναλύοντας την ιστορία της ανθρωπότητας, αναδείκνυε πόσο στενά οι μορφές της οικογένειας και η κατάσταση της γυναίκας εντός της οικογένειας εξαρτιόταν από την κοινωνική τάξη πλήρως και από την πολιτική δομή του κράτους.

Τώρα που ο σοσιαλισμός έχει γίνει πραγματικότητα στη σοβιετική χώρα, η δημόσια έγνοια για τη μητέρα και το παιδί έχει αυξηθεί. Δημιουργούνται όλο και πιο πολλά βρεφοκομεία, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, και οργανώνεται η βοήθεια για τις μητέρες πολύτεκνων οικογενειών.

Στην Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας, στις 8 Μάρτη, μπορούμε περήφανα να λέμε: Στη Σοβιετική Ένωση, η υπόθεση των Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν και Στάλιν έχει θριαμβεύσει.

Το σταλινικό Σύνταγμα στεφανώνει αυτή τη νίκη. Γνωρίζουμε ότι αμέτρητες αγωνίες μάς περιμένουν ακόμα, πολλά πράγματα δεν είναι ακόμα τέλεια· όμως, το σταλινικό Σύνταγμα παρέχει νέες ευνοϊκές συνθήκες για την εδραίωση και την ανάπτυξη της δουλειάς της οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Όντας όλο και καλύτερα οργανωμένοι και με βήμα πιο σταθερό από ποτέ, θα προχωρήσουμε υπό την καθοδήγηση του κόμματός μας και του αγαπημένου από τις μάζες αρχηγού, του Στάλιν.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 11, 13 Μάρτη 1937, στη γαλλική έκδοση του εβδομαδιαίου εντύπου της Κομμουνιστικής Διεθνούς, Correspondance Internationale .

Το απόσπασμα από το άρθρο της Τσέτκιν μεταφράστηκε από τη γαλλική μετάφραση που υπάρχει εδώ.

Πηγή: parapoda.wordpress.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το